Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv napasnika

Bill Gates dao milijun dolara za laser protiv komaraca

'15.06.2010., Slavonski Brod - Brodjani se bore s najezdom komaraca, ilustracija.  Photo: Ivica Galovic/PIXSELL'
'Ivica Galovic/PIXSELL'
08.11.2011.
u 13:28

"Otkrili smo da se komarci, kada dođu do svjetlosnog zida, okrenu i krenu natrag. Zid nikad ne prelaze"

Probleme s komarcima na svojoj koži najbolje osjete građani na istoku Hrvatske, a većina se tih napasnika nastoji riješiti mrežama, sprejevima i kremama. Iako se svake godine provodi i zaprašivanje, ono ipak nije potpuno učinkovito, ali čini se da je na pomolu savršeno rješenje koje je izdašno spreman poduprijeti i Bill Gates.

Najveće zasluge ipak će snositi profesor Szabolcs Marka sa sveučilišta Columbia koji je razvio laserski sustav obrane od komaraca, a Gates, čija se zaklada bori protiv malarije, odlučio je u njega uložiti milijun dolara.

Sustav funkcionira poput "laserskog zida" koji odbija komarce. Pomoću njega moguće je načiniti svjetlosnu "ogradu" koja štiti područje u kojem se nalaze ljudi. Marka tvrdi da je njegov sustav najefikasniji dosad. Kao i brojni uspješni izumi, i ovaj je nastao slučajno: – Otkrili smo da se komarci, kada dođu do svjetlosnog zida, okrenu i krenu natrag. Zid nikad ne prelaze – rekao je Marka.

Ključne riječi

Komentara 17

DU
Deleted user
14:12 08.11.2011.

Ne cini se bas nesto djelotvorno. Kod malo jaceg vjetra komaraci ce proletjeti kroz taj \'svjetlosni zid\' htjeli, ne htjeli.

LO
LOGIC
14:19 08.11.2011.

ako on ima 45mlrd dolara (tu negdje) onda je to kao da netko tko ima 3000 kuna plaće da 200kuna. strašan borac protiv malarije!

ZV
zvon
15:02 08.11.2011.

@LOGIC - logika ti ipak nije jaca strana, a matematika jos vise :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije