Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11. RUJNA

Bilješke otkrivaju dramu u Bushovom zrakoplovu nakon terorističkog napada na Ameriku

Air Force One iznad Havane
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
10.09.2016.
u 08:17

"Ne mogu dočekati da saznam tko je to učinio. A kad saznam, nećemo ga samo pljusnuti po ruci", rekao je američki predsjednik kad je saznao za napad

Rukom pisane bilješke u "tekici" doslovno odražavaju šok, bol i nepokolebljivost koja je zavladala u američkom predsjedničkom zrakoplovu kad se saznalo za terorističke napade 11. rujna 2001.

Bilješke je pisao Ari Fleischer, glasnogovornik Bijele kuće u mandatu Georgea W. Busha, koji ih je odlučio objaviti u povodu 15. godišnjice najgorih napada na američko tlo od Pearl Harbora.

Ukupno ih ima šest stranica i jedini su originalni transkript onoga što su Bush i njegovi suradnici govorili u zrakoplovu.

"U ratu smo", rekao je Bush u telefonsku slušalicu. S druge strane je bio potpredsjednik Dick Cheney. "Kada otkrijemo tko je ovo učinio, neću im se dopasti kao predsjednik. Netko će platiti", govorio je Bush.

George W. Bush bio je u posjetu Floridi u trenutku napada na New York i Washington. Air Force One vinuo se u zrak čim se saznalo za udare.

"Uvijek vodim bilješke. Tako radim svoj posao", rekao je Fleischer agenciji Reuters. "Ali 11. rujna to je bilo posebno važno jer sam morao zapisati što je predsjednik rekao i radio. Zalijepio sam se za sjedalo cijeli dan, slušao i zapisivao".

Iako su neki dijelovi poznati javnosti, Fleischer te bilješke dosad nije objavio u cijelosti.

Iz bilješki se vidi da su Busha preplavile sirove emocije i da je bio nestrpljiv da se osveti.

"Ne mogu dočekati da saznam tko je to učinio. A kad saznam, nećemo ga samo pljusnuti po ruci", rekao je.

Fleischer opisuje i kako je Bush pokušao uvjeriti tajnu službu da se što prije vrate u Washington. Ali mu to nije pošlo za rukom. Air Force One prvo je sletio u zračnu bazu Barksdale u Louisiani, pa zatim u bazu Offutt u Nebraski. U Washigton su sletjeli tek navečer.

"Želim kući što prije. Ne želim da me taj netko drži izvan Washingtona", rekao je Bush misleći na organizatora napada.

"Naši ljudi kažu da još nije sigurno", rekao je jedan od suradnika, dodavši da isto misli i Cheney.

U Fleischerovim bilješkama nalazi se i jezovita rečenica koju su u zrakoplovu čuli u komunikaciji s tlom: "Anđeo je idući". Pošto je kodno ime za Air Force One toga dana bio "anđeo" u zrakoplovu su pomislili da su iduća meta napada. Zato su pripadnici tajne službe stali pred vrata kokpita za slučaj da se napadač nalazi u zrakoplovu. Kasnije se ispostavilo da se radilo o pogrešci u komunikaciji.

Predsjednik Bush, tada na dužnosti samo osam mjeseci, imao je još jedan prioritet u mislima: sigurnost svoje obitelji. Supruga Laura i dvije kćeri odvedene su na sigurne lokacije.

"A Barney?", rekao je Bush, raspitujući se za svog škotskog terijera.

"Već je za petama Osami bin Ladenu", odgovorio mu je šef osoblja Andrew Card.

>> Rušenje Blizanaca 11. rujna 2001. Božji je znak

Komentara 21

Avatar Proleter
Proleter
11:07 10.09.2016.

Ako odaberete bilo koju nasumičnu godinu između 1776. i danas, šanse su 93% da je Amerika te godine bila u ratu. Od svojeg osnutka, SAD je ratovala za nezavisnost protiv Velike Britanije i protiv lokalnih domorodaca. Potom sa Francuskom i Španjolskom, pa s Berberima. Ratovala je i s piratima na Antilima, sve u prvih 50 godina svojeg postojanja. Potom je uslijedila serija ratova s domorocima, dugi rat protiv Meksika, građanski rat, serija invazija Meksika između 1880. i 1896., pa španjolsko-američki rat, rat na Filipinima, serija ‘Banana ratova’ na Karibima, koji su trajali do 1934. godine, a ne smijemo zaboraviti ni američko sudjelovanje u prvom svjetskom ratu. Potom je uslijedio najduži period mira u američkoj povijesti, šest godina bez rata između 1935. i 1940., nakon čega se SAD uključio u drugi svjetski rat. Nakon 1945. počinje hladni rat, a SAD okupiraju Filipine, pa Južnu Koreju, pa počinje korejski rat, pa rat u Gvatemali, pa vijetnamski rat, koji je završio 1975., nakon čega je SAD imala tri godine mira. Potom je CIA vodila neizravni rat u Afganistanu, od 1979. godine, Zaljevu Sidre, sukob u Libanonu, sukobi u Nikaragvi, sukob u Perzijskom zaljevu, okupacija Paname, prvi zaljevski rat 1990., pa sukob u Iraku, pa bombardiranje Bosne i Hercegovine, sve do 1997. godine koja je protekla mirno. Već 1998. počinje bombardiranje Iraka i raketiranje Afganistana i Sudana, 1999. SAD sudjeluje u ratu na Kosovu, a 2000. je bila zadnja godina američkog mira do danas. Od tada je počeo rat protiv terorizma u Afganistanu, Jemenu, Iraku, Pakistanu, Somaliji, koji se 2012. proširio i na Siriju. Prošle godine na listu dolazi i građanski rat u Ukrajini.

MX
Mister X
10:11 10.09.2016.

"Ne mogu dočekati da saznam tko je to učinio. A kad saznam, nećemo ga samo pljusnuti po ruci", rekao je. hrabri dobro skriveni predsjednik Amerike . I tko je bio krivac zapravo realno zaista ne znamo . Eto tvrde navodnoodno ( bez ikakovog jasnog pravog dokaza ostalome "svjetu" da je bio onaj koji se nije nikada imao šansu da pisne da brani pred sudom da dokazuje svoju nevinost - na optužbe protiv Bin Ladena... I tko je platio ceh. Znamo prvo su Afganistan 10 godina Rusi tlačili rasturali i otijerani opremljenim financirani komandosima i naoružanjem Amerike ... Sada je došla Amerika sa NATO saveznicima i drugim dobrovoljnim državama da naplati krivicu kod njih i dan danas 16 godina dugo ih eto; prek jučer su opet par Afganistanaca pobjedili .. A nedavno su i pobjedili liječnike bez granice ... Kojima su pokazali da granica postoji ! Ne liječiti neprijatelje demokracije i njihovu djecu ..,..

HE
herojulice
11:50 10.09.2016.

"Ne mogu dočekati da saznam tko je to učinio. A kad saznam, nećemo ga samo pljusnuti po ruci" nakon toga se počeo smijati i smije se još i danas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije