Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
49 9°C

U svakom dijelu svijeta listajte Večernji list uz e-novine!

Pretplatite se
 • Avatar Proleter
  Proleter:

  Ako odaberete bilo koju nasumičnu godinu između 1776. i danas, šanse su 93% da je Amerika te godine bila u ratu. Od svojeg osnutka, SAD je ratovala za nezavisnost protiv Velike Britanije i protiv lokalnih domorodaca. Potom sa Francuskom i ... prikaži još! Španjolskom, pa s Berberima. Ratovala je i s piratima na Antilima, sve u prvih 50 godina svojeg postojanja. Potom je uslijedila serija ratova s domorocima, dugi rat protiv Meksika, građanski rat, serija invazija Meksika između 1880. i 1896., pa španjolsko-američki rat, rat na Filipinima, serija ‘Banana ratova’ na Karibima, koji su trajali do 1934. godine, a ne smijemo zaboraviti ni američko sudjelovanje u prvom svjetskom ratu. Potom je uslijedio najduži period mira u američkoj povijesti, šest godina bez rata između 1935. i 1940., nakon čega se SAD uključio u drugi svjetski rat. Nakon 1945. počinje hladni rat, a SAD okupiraju Filipine, pa Južnu Koreju, pa počinje korejski rat, pa rat u Gvatemali, pa vijetnamski rat, koji je završio 1975., nakon čega je SAD imala tri godine mira. Potom je CIA vodila neizravni rat u Afganistanu, od 1979. godine, Zaljevu Sidre, sukob u Libanonu, sukobi u Nikaragvi, sukob u Perzijskom zaljevu, okupacija Paname, prvi zaljevski rat 1990., pa sukob u Iraku, pa bombardiranje Bosne i Hercegovine, sve do 1997. godine koja je protekla mirno. Već 1998. počinje bombardiranje Iraka i raketiranje Afganistana i Sudana, 1999. SAD sudjeluje u ratu na Kosovu, a 2000. je bila zadnja godina američkog mira do danas. Od tada je počeo rat protiv terorizma u Afganistanu, Jemenu, Iraku, Pakistanu, Somaliji, koji se 2012. proširio i na Siriju. Prošle godine na listu dolazi i građanski rat u Ukrajini.

 • Tihi:

  "Ne mogu dočekati da saznam tko je to učinio. A kad saznam, nećemo ga samo pljusnuti po ruci", rekao je. hrabri dobro skriveni predsjednik Amerike . I tko je bio krivac zapravo realno zaista ne znamo . Eto tvrde navodno ... prikaži još!odno ( bez ikakovog jasnog pravog dokaza ostalome "svjetu" da je bio onaj koji se nije nikada imao šansu da pisne da brani pred sudom da dokazuje svoju nevinost - na optužbe protiv Bin Ladena... I tko je platio ceh. Znamo prvo su Afganistan 10 godina Rusi tlačili rasturali i otijerani opremljenim financirani komandosima i naoružanjem Amerike ... Sada je došla Amerika sa NATO saveznicima i drugim dobrovoljnim državama da naplati krivicu kod njih i dan danas 16 godina dugo ih eto; prek jučer su opet par Afganistanaca pobjedili .. A nedavno su i pobjedili liječnike bez granice ... Kojima su pokazali da granica postoji ! Ne liječiti neprijatelje demokracije i njihovu djecu ..,..

 • herojulice:

  "Ne mogu dočekati da saznam tko je to učinio. A kad saznam, nećemo ga samo pljusnuti po ruci" nakon toga se počeo smijati i smije se još i danas.

Još iz rubrike Vijesti

Muškarac pokušao biti nevidljiv
kupio zeleni kostim

Pokušao biti nevidljiv na videopozivu, no nije sve prošlo kako se nadao

Požega: Zoran Milanović i Mario Banožić na svečanoj prisegi ročnika
100. obljetnica Proštinske bune

Milanović: Beroš očito nema Plenkovićevu podršku, odbacit će ga se kao ručnik

13
Zagreb: Nacionalni stožer za civilnu zaštitu održao konferenciju za medije
stožer objavio podatke

Zabilježeno 2627 novih slučajeva zaraze, preminulo 37 osoba

6