Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prestižna nagrada

Biljani Borzan EU Oscar kao najboljoj europarlamentarki u 2017.

Foto: Biljana Borzan/Twitter
1/5
21.03.2018.
u 21:08

Kažu da je iza svakog uspješnog muškarca žena, a ja bih rekla da je iza svake uspješne žene njena majka, ili u mom slučaju moj suprug Vladimir, moja majka i moja svekrva

Nagrada za najbolje europarlamentarce u 2017., popularno nazvana EU Oscar, u rukama je i hrvatske zastupnice, SDP-ove Biljane Borzan. "Mep Award 2018" dodjeljuje se u 18 kategorija, u svakoj konkurira troje zastupnika, a Borzan ju je izborila u kategoriji za ženska prava i ravnopravnost spolova. Jedina je naša predstavnica koja je uopće ušla u uži krug za tu titulu za proteklu godinu. Nagrada joj je uručena na svečanoj ceremoniji u Bruxellesu u srijedu navečer.

- Kažu da je iza svakog uspješnog muškarca žena, a ja bih rekla da je iza svake uspješne žene njena majka, ili u mom slučaju moj suprug Vladimir, moja majka i moja svekrva. Sretna sam što sam imala cijelu “vojsku” iza sebe, ali mnoge žene nemaju tu mogućnost. Zato želim ovu nagradu posvetiti svim ženama u EU, posebno onima u Hrvatskoj i na Balkanu i njihovoj svakodnevnoj borbi. Diljem EU, ženska prava su pod napadom, posebice prava na seksualno i reproduktivno zdravlje. Isto tako, želim istaknuti i važnost ratifikacije Istanbulske konvencije na razini EU. Počašćena sam u društvu ovih izvanrednih vrijednih ljudi i ova nagrada mi je svakako motivacija za nastavak rada – izjavila je Biljana Borzan, preuzimajući nagradu.

Zastupnike, inače, nominiraju nevladine organizacije, a ime Biljane Borzan predložilo je 29 udruga, što domaćih, što inozemnih. Njihova imena kandidatima, pak, nisu poznata. Parliament Magazine organizira žiri stručnjaka koji procjenjuje te organizacije i kvalitetu nominacije pa odabire tri kandidata. Konkurentice su Biljani Borzan bile Iratxe Garcia Perez, bivša predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova i koordinatorica za Klub S&D u tom odboru te Terry Reintke iz Njemačke (GUE).

 

U obrazloženju nominacije, jedna je udruga navela kako je Biljana Borzan među najaktivnijim članicama Odbora za prava žena i jednakost spolova, a posebno je aktivna na ekonomskom osnaživanju žena. Borzan je početkom mandata, navodi se, skupila oko 400 potpisa europarlamentaraca za pisanu deklaraciju o proglašenju 2017. godinom borbe protiv nasilja nad ženama. Europska komisija je po deklaraciji odredila 2017. godinom projekata za borbu protiv nasilja nad ženama s budžetom od četiri milijuna eura. Hrvatska je europarlamentarka, istaknuto je nadalje, vrlo angažirana i u radu s trećim zemljama. Bila je izvjestiteljica o pravima žena u državama Istočnog partnerstva, a trenutno radi na Godišnjem izvješću o demokraciji i ljudskim pravima u svijetu. Iznimno je ponosna što je u Odboru za ravnopravnost spolova prihvaćen njen prijedlog da se nakon četiri godine ide u izradu izvješća o pravima žena i jednakosti spolova u zemljama zapadnog Balkana, za koji će biti izvjestiteljica u ime Europskog parlamenta.

Kao njezine reference, treba navesti i to da je bila izvjestiteljica za Mišljenje o strategiji za zdravlje i sigurnost na radnom mjestu. Europska komisija pokrenula je kampanju za smanjenje stresa na radnim mjestima. Stres je i dalje druga najčešća vrsta oboljenja na radu, a nerijetko prerasta u poremećaje poput depresije i mentalnih bolesti. Najčešće su oboljenje na radu, pak, muskuloskeletalni poremećaji, a oni su usko povezani i s odgovornostima koje žene imaju kod kuće.

Kao izvjestiteljica za žensko poduzetništvo, nadalje, istaknula je kako žene čine samo oko trećinu poduzetnika u EU i suočavaju se s mnogim preprekama, kao što su teži pristup financiranju, usklađivanje poslovnog i privatnog života te razni stereotipi o njihovim sposobnostima. Usto, zaposlenost je žena na razini EU niža 11,6 posto. Čak polovica žena u Europskoj uniji radi na puno radno vrijeme, a muškaraca 71,2 posto. Zbog brige za starije i nemoćne, ne radi 20 posto žena i 2 posto muškaraca. Zbog svega, gubitak na razini EU iznosi 370 milijardi eura godišnje.

- Biti samo nominirana od strane čak 29 nevladinih organizacija i u konkurenciji s tako izvanrednim europarlamentarkama iz velikih nacionalnih delegacija je zbilja izvanredno priznanje. Mislim da je jako važno poslati i poruku u Hrvatsku da netko iz Bruxellesa promatra situaciju kod nas jer su ženska prava na sve većem udaru. Treba nam više dobrih priča. U niskom startu čekam novi Vladin prijedlog Zakona o pobačaju te, naravno, budno pratim proces ratifikacije Istanbulske konvencije – poručila je Biljana Borzan.

Od hrvatskih europarlamentaraca, dosad je još samo HDZ-ov Davor Ivo Stier nagrađen EU Oscarom, i to 2015. u kategoriji razvojne suradnje.

Komentara 44

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
22:24 21.03.2018.

Čestitam, iako mislim da je više doprinijela na polju kvalitete proizvoda, odnosno zaštite potrošača. Ili se o tome više pisalo.

ST
stefj
21:36 21.03.2018.

U svakom slučaju bravo... No ova nagrada je još jedan pokazatelj kako ta birokracija, zajedno s aktivističkim udrugama, nema nikakvih veza sa stvarnošću, s realnim sektorom koji stvara novu vrijednost, s običnim građanima. Još jedna od nagrada koji su izmislili i koju si dijele međusobno, a doprinos razvoju društva ravan nuli. Zapravo, samo potiče podjele i nameće ideologije... Umjesto toga, Borozan se treba čestitati na par inicijativa koje stvarno imaju smisla poput one za jednaku kvalitetu proizvoda u cijeloj EU i sl...

GR
grgahot
21:26 21.03.2018.

Normalno da je nagrađena kada su je nominirale tzv. nevladine udruge i to uglavnom iz Srbije i Hrvatske predvođene LGBT populacijom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije