Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gabrijela Žalac:

Hrvatska bi mogla izgubiti 400 milijuna eura iz fondova EU

Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
31.03.2018.
u 09:12

U Ministarstvu regionalnog razvoja kažu da nije točno da je EK odbio izmjene Operativnog programa, kako to tvrdi Biljana Borzan

Europarlamentarka Biljana Borzan optužila je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU da nije od Europske komisije uspjelo ishoditi izmjene i dopune Operativnog programa (OP) kohezija i konkurentnost 2014. – 2020.

Komisija je, tvrdi, izmjene i nove projekte odbila s obrazloženjem da Hrvatska nije ni trenutačno dostupna sredstva iskoristila u prihvatljivoj mjeri. Jedan od novih projekata trebao je biti i „Dostupnost do stana“ pa je Borzan poručila da u dogledno vrijeme neće biti ništa od subvencioniranja ugradnje dizala iz fondova EU. No u Ministarstvu koje vodi Gabrijela Žalac tvrde da nije točno da je EK odbio izmjene OP-a.

Kažu da su već počeli razgovore o sadržajnim izmjenama tog programa, ali da će Komisija prije toga krajem 2018. prvo mjeriti uspješnost svakog prioriteta ispunjenjem nekoliko fizičkih i financijskih indikatora, a koje je definirala Vlada pri donošenju samog programa 2014. i 2015. Tim se indikatorima, objašnjavaju, ne mjeri samo iskorištenost sredstava, već i njihov učinak na društvo kroz zaposlenost, sagrađene prometnice... No upozoravaju da u slučaju neispunjenja zadanih indikatora po svakom prioritetu postoji mogućnost gubitka šest posto alokacije što na cijeli program iznosi više od 400 milijuna eura.

– Iako je tadašnja Vlada bila svjesna mogućih posljedica, ipak je sama sebi zadala nepromišljene i krivo postavljene parametre, kao i cijeli OP u konačnici, zbog čega njegove sadržajne izmjene kasne – navode u Ministarstvu. Dodaju da će se u skladu s dogovorom s Komisijom u prvoj fazi izmijeniti parametri da bi „spasili“ 400 milijuna eura alokacije. A tako bi, navode u Ministarstvu, i pokazali Komisiji da su unatoč velikim kašnjenjima uspjeli „uhvatiti korak“ te da će sadržajnom izmjenom Programa uspjeti apsorbirati sva alocirana sredstva.

Za ugradnju dizala u višestambene zgrade kažu da je primjer lošeg planiranja OP-a jer, kad se Program pisao, to nije prepoznato kao potreba te nije uvršteno, zbog čega ga nije ni moguće tako financirati. Hrvatska je dosad ugovorila 39% alokacije iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, tj. 4,1 milijardu eura od dostupnih 10,7 milijardi. U Ministarstvu tvrde da je u mandatu ove Vlade ugovoreno 30%, dok je SDP-ova Vlada u dvije godine ugovorila 3% alokacije.

Pogledajte i što će se promijeniti uvođenjem eura:

1/10

Komentara 10

PR
prarvat
09:40 31.03.2018.

čuo sam u nekoj emisiji da smo mi povukli iz EU fondova oko 10% onoga što smo mogli. ako je to i približno točno, zašto se ne uključuje alarm

BR
brzzzy
11:45 31.03.2018.

Velike koristi od EU... Da je valjala ne bi ju napustila Engleska...

DU
Deleted user
10:22 31.03.2018.

Ma to je macji kasalj naspram sto je KRADZ pokrao u dvadeset godina i sto je jos da pokrade prije nego sto nestane sa scene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije