Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLAĆE GRADONAČELNIKA

Bilić radi besplatno, a Habuš za 14.000 kuna

'02.04.2013., Varazdin - HNS, SDP i HSU potpisali su koalicijski sporazum za lokalne izbore i Gorana Habusa kandidirat ce za gradonacelnika Varazdina. Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
Foto: 'Marko Jurinec/PIXSELL'
1/3
29.10.2013.
u 11:01

U varaždinskoj gradskoj blagajni manjak od 29 milijuna kuna, a za plaće trojice čelnih ljudi na čelu grada građani daju 770.000 kuna godišnje

Nakon što je nedavno gradonačelnik Metkovića cijelu gradsku upravu stavio na minimalac zbog iznimno teške financijske situacije u gradskoj blagajni, istražili smo kakve plaće (i planove po tom pitanju) imaju čelnici gradova u Varaždinskoj županiji.

Blagajna prazna, ali...

U varaždinskoj gradskoj blagajni posljednjih nekoliko godina također je velika rupa - i to rupa od čak 29 milijuna kuna, koliko je prema posljednjim podacima deficit gradskog proračuna. Ipak, gradski čelnici nisu se (a po svemu sudeći, niti neće) poveli za primjerom iz Metkovića i imaju primanja daleko od minimalca. Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš tako prima 27.588 kuna bruto što je sa putnim troškovima nešto više od 14.000 kuna neto. Zamjenik Vjeran Radelić prima skromnijih 25.729 kune bruto, što je sa putnim troškovima oko 13.500 neto. Zamjenica Natalija Martinčević ima pravo na naknadu za rad, koje se odrekla. Inače, ta je naknada veća od prosječne plaće u Hrvatskoj i iznosi oko 6.600 kuna neto. Ipak, kako Je Natalija Martinčević saborska zastupnica i prima plaću za rad u Saboru, ona se odrekla naknade za rad u Varaždinu, jer kaže "ne bi bilo korektno".

Podsjetimo, plaće za gradonačelnika i zamjenike Varaždina određuje Gradsko vijeće, na temelju prijedloga gradonačelnika. Kako sumnjamo da Gradsko vijeće ne bi prihvatilo prijedlog o smanjenju plaća, a iz Grada se o eventualnom smanjenju nisu ni očitovali, ostaje jedino za misliti da čelnici Grada Varaždina smatraju da primaju primjerene plaće. Osim Habuša i Radelića, peteroznamenkastu cifru, mjesečno prima i gradonačelnik Novog Marofa Darko Hrenić, koji prima 21.725 kune bruto, odnosno oko 11.500 neto mjesečno. Njegovi zamjenici dužnost obavljaju volonterski i primaju naknadu od oko 4.000 kuna neto mjesečno.

Gradonačelnik Lepoglave, Marijan Škvarić prima naknadu za rad od oko 4.000 kuna neto, a njegov zamjenik Hrvoje Kovač prima plaću od oko oko 7.500 kuna.

Građani siromašniji

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica, Goranka Štefanić i njezin zamjenik također su "volonteri na naknadi" i primaju 5.481 kunu neto mjesečno bez dodataka.

Gradonačelnici koji rade za nula kuna, su gradonačelnik Ludbrega, Dubravko Bilić, i gradonačelnik Ivanca, Milorad Batinić. Njihovi zamjenici su pak plaćeni poprilično iznadprosječno. I dok ludbreška dogradonačelnica, Vera Jadanić, prima plaću od 8.200 kuna, zamjenik gradonačelnika Ivanca, Čedomir Bračko prima mjesečno oko 10.000 kuna neto. Ako uzmemo u obzir kako su u Varaždinskoj županiji plaće u prosjeku za 1.000 kuna niže od republičkog prosjeka, koji je oko 5.406 kuna, možemo reći da čelnici gradova u Varaždinskoj županiji imaju primanja daleko veća od prosječnog građanina Županije.

Opravdano ili ne - nitko ne pita.

Nemaju u planu smanjivati

Iako gradonačelnici mogu utjecati na visinu svojih primanja, a mogu predložiti i smanjenje plaća zaposlenih u gradskoj upravi, prema dobivenim odgovorima, nitko od šestorice čelnika gradova u Varaždinskoj županiji nije se odlučio na takav potez. I dok nam iz Varaždina, Varaždinskih Toplica i Novog Marofa na to pitanje nisu uopće odgovorili, iz Lepoglave su odgovorili kako to "zasad nemaju u planu". Iz Ludbrega i Ivanca, su pak poručili da će - još vidjeti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije