Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gužve na granici

Bili za uredbu, a sad kriv EP!?

07.04.2017., Bregana - Zbog izmjena schengenskog zakona, kojima se poostrava kontrola europskih granica, u petak ujutro pocele su guzve za ulazak u Sloveniju iz Hrvatske. Slovenija je na granicnim prijelazima s Hrvatskom duzna skenirati putne dokumente dr
Foto: Pixsell
1/3
10.04.2017.
u 09:45

Da bi gužve nestale, hrvatska i slovenska policija moraju jednako postupati - kad vide da se stvaraju kolone, vratiti stari režim.

Prije no što je proteklog vikenda stupila na snagu i počela izazivati velike gužve na graničnim prijelazima, s novom europskom uredbom o sustavnim kontrolama putnika složila su se dvojica hrvatskih ministara unutarnjih poslova na sastancima Vijeća EU Ranko Ostojić i Vlaho Orepić i premijer Andrej Plenković na summitu EU tj. sastanku Europskog vijeća u prosincu.

Stoga je neobična izjava ministra unutarnjih poslova Orepića, koju je dao u subotu u Konavlima: – Ovo je nametnuta obveza od Europskog parlamenta… Pokušavamo ovo iskomunicirati s onima koji su donijeli ovakve odluke da bi se promijenilo stanje – rekao je Orepić.

U studenom 2015. godine, kad je ta tema prvi put došla pred ministre unutarnjih poslova EU, Ranko Ostojić podržao ju je i novinarima objasnio da će “vjerojatno biti malo više čekanja, ali Hrvatska to može provesti”. U listopadu 2016. godine, Vijeće za unutarnje poslove EU, gdje je Hrvatsku sad već predstavljao ministar Vlaho Orepić, podržalo je uredbu, naglašavajući i dalje da treba naći primjerenu ravnotežu između sigurnosti i protoka putnika preko graničnih prijelaza.

U prosincu, uredba je podržana na summitu šefova država i vlada na kojem je Plenković po prvi put kao premijer predstavljao Hrvatsku.

Nova uredba, koja je stupila na snagu u petak, u sebi sadrži mogućnost da se sustavne kontrole ne provode kad se vidi da se stvaraju gužve na graničnim prijelazima. I to je ono što je hrvatska policija odlučila iskoristiti u subotu kasno navečer: odustati od sustavnih kontrola i vratiti se na stari režim, a opet biti u skladu s novom uredbom.

Pitanje je jedino je li slovenska policija donijela istu takvu odluku. Jer, da bi gužve nestale, nužno je da policije obiju zemalja imaju isto postupanje. 

>>Važna obavijest iz MUP-a: Privremeno se ukida stroža kontrola na granicama

>>Velike gužve na granicama sa Slovenijom: promet je i dalje gust uz čekanja, negdje i dva sata...

Komentara 9

MA
medjimurec_at
11:09 10.04.2017.

Totalna nesposobnost ministra policije sa izjavama "moramo se naoruzat strpljenjem " i slicne gluposti. Nakon citavog cirkusa na granicama nasa vrla vlada gotovo ne reagira dok neki cinovnik iz EU ne donese odluku o vracanju na staro . Pitam seam se cije bi interese trebala zastupat HR vlast , jesu li uopce razmisljali sta ce se desit na granicama kad pocnu ljetne kolone i sta to znaci za nas turizam ? Sad se bakcete sa agrokorom pa me zanima cime ces se baktat kad nas pocnu turisti zaobilazit i sirokom luku radi visesatnih cekanja prvo na granicama a poslije da dodju jos na nase "vrle" autoceste i naplatne kucice . Pitam se , Orepicu dali vi uopce imate pribliznu ideju sta bi trebali radit ??

DU
Deleted user
10:29 10.04.2017.

To je s.-.-ranje sve skupa. Terorsiti su i tako vec usli u EU i ovo nadrkavanje EU /RH/SLO sa granicnim kontrolama je van svake pameti. Niti ce to sprijeciti terorizam niti ga iskorjeniti. Zagorcava se samo zivot obicnim ljudima.

JU
juma
10:18 10.04.2017.

Zorno smo pokazali koliko smo spremni za Schengen. Naravno, opet nitko neće odgovarati za blamazu, a i zašto bi kada svi nesposobnost prihvataju kao normalno stanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije