Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
što nam kažu nijemci

Bild: Kladimo se – Hrvatska je sljedeće groblje naših milijardi

Njemački Bild
screenshot/Bild
23.05.2013.
u 10:30

– Na zemlju sa 4,5 milijuna stanovnika nadvili su se oblaci – nezaposlenost je od 2008. porasla sa 8,3 na 15,9 posto. Industrija je u padu i hitno treba kapital iz inozemstva.

Galopirajući dug, korupcija i velika nezaposlenost – to je Hrvatska. Kladimo se – Hrvatska je sljedeće groblje naših milijardi. Ovako je premijeru Zoranu Milanoviću dobrodošlicu u Leipzig na 150. obljetnicu SPD-a poželio najtiražniji njemački list Bild. "Hrvatska ulazi u EU 1. srpnja. Hoće li i ova zemlja, poput Grčke, postati groblje milijardi eura naših poreznih obveznika?", pita se Bild.

List ističe da je Zoran Milanović, kao premijer buduće 28. članice EU, jučer sudjelovao na summitu u Bruxellesu i ističe da se postavlja pitanje "hoće li EU imati kakve koristi od ove balkanske zemlje". 

– Visoki dug, puno nezaposlenih, i još više korupcije – stiže li nam u EU sljedeći Cipar, sljedeća Grčka? – pitaju se u Bildu, u tekstu na naslovnici internetskog izdanja, odmah uz vijest o stravičnom zločinu – odrubljivanju glave vojnika u Londonu. Bild piše da je Bruxelles već platio milijardu "pretpristupnih eura" vladi u Zagrebu.

– Nakon što se pridruže Uniji u srpnju, euri bi tek trebali poteći. Hrvati se nadaju najmanje trima milijardama eura godišnje iz EU blagajne – piše Bild. A onda navode podatke o lošoj gospodarskoj slici Hrvatske.

– Na zemlju sa 4,5 milijuna stanovnika nadvili su se oblaci – nezaposlenost je od 2008. porasla sa 8,3 na 15,9 posto. Industrija je u padu i hitno treba kapital iz inozemstva. No, troma birokracija usporava ulaganja. Na ljestvici konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma Hrvatska je 81. mjestu.

Istodobno cvjeta javni dug. Očekuje se da će se javni dug ove godine povećati pet posto. Ukupan dug porastao je na gotovo 60 posto BDP-a. Jasnije rečeno – unatoč dužničkoj krizi, EU si za vrat veže sljedeću zemlju-slučaj – piše Bild. "Tihe morske vode su duboke, jaaaako duboke. U slikovitim uvalama Hrvatske EU bi uskoro mogla utopiti milijarde eura – piše u potpisu fotografije koja prikazuje jedan primorski hrvatski gradić. Njemački list ističe da je Europska komisija u više navrata upozorila da je najveći hrvatski problem korupcija.

– Po indeksu korupcije Transparency Internationala, Hrvatska je zauzela 62. mjesto – iza Kube! Čak je i premijer Milanović nedavno upozorio da njegova zemlja "mora očistiti korupciju tako da Zagreb i Hrvatska ne budu crna fleka već zvijezda na europskom nebu" – ističe Bild, koji je najtiražniji njemački i europski list.

>>Opačić pozvala udruge da se okrenu europskim fondovima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije