Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VREMENSKA PROGNOZA

Bijeli Božić u Hrvatskoj: Stiže velika promjena za Badnjak, snijeg se očekuje i na moru

Foto: Pixsell
1/4
20.12.2020.
u 22:50

Snijeg na Božić! Da – ponegdje, ali bit će i jake i olujne bure...

Prvi dan astronomskog početka zime neće se znatno razlikovati od vikenda – u Dalmaciji će prevladavati sunčano, a u sjevernijim će krajevima biti oblačnije, često čak i potpuno oblačno, uz maglu, ponegdje i rosulju i slabu kišu, piše HRT.

Od utorka do Badnjaka – u južnijim krajevima još i početkom Božića – slijedi južina, s njom i porast temperature te povećanje vjerojatnosti za sunčana razdoblja i u nizinama, ali i za češću iako ne i obilnu kišu na Jadranu i područjima uz njega.

Snijeg na Božić! Da – ponegdje, ali bit će i jake i olujne bure... Tijekom blagdana pad temperature je siguran, kao i kiša, često i obilna, ponegdje i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom.

A na pitanje hoćemo li ove godine nakon svega imati za Božić i snijega, odgovor je već sada potvrdan za gorje, gdje će biti i novog snježnog pokrivača, a velika je vjerojatnost padanja snijega i po nekim nizinama sjeverne Hrvatske te u unutrašnjosti Istre i osobito Dalmacije. Štoviše, uz jaku i olujnu buru, mjestimice i s orkanskim udarima, pahulje su moguće i gdjegod uz more...

No, o vremenu tijekom blagdana detaljnije i pouzdanije prognoze tek slijede. Prva već u ponedjeljak, na 62. obljetnicu prvih vremenskih prognoza na ovim prostorima. Tada se prognoziralo ispred ploče s magnetima, malo kasnije i ispred zida s papirima i štapom, a u ponedjeljak, 21. prosinca 2020., prije i poslije Dnevnika u 19 sati gledajte nešto sasvim drukčije... Tehnološki naprednije te meteorološki znatno pouzdanije nego prije. Ali naravno, uvijek može bolje...

"I ponedjeljak na istoku Hrvatske oblačan, tmuran, često i maglovit, uz mjestimičnu rosulju ili slabu kišu. Vjetar slab, a temperatura zraka će s jutarnjih 1 do 2°C, danju porasti na 4 ili 5°C. Podjednaka će temperatura biti i u središnjoj Hrvatskoj, uz također oblačno i maglovito vrijeme. Povremeno su moguće i slabe oborine, a u višem gorju i sunce, barem nakratko.

U gorju i na sjevernom Jadranu umjereno i pretežno oblačno, uz slab vjetar te mjestimičnu rosulju ili slabu kišu. Magle i smanjene vidljivosti, osim u gorju, može biti i na sjevernom Jadranu, ponajprije ujutro na otvorenome moru, gdje će tijekom dana puhati do umjeren sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 5°C u Gorskom kotaru i Lici te između 7 i 11°C u Istri i uz more. Dnevna u gorju i Istri od 5 do 11°C, a na sjevernom Jadranu između 12 i 14°C.

U Dalmaciji će biti barem djelomice sunčano, samo će na širem zadarskom području, uz više oblaka, ponegdje pasti poneka kap kiše. Temperatura će rasti i do 17°C, koliko će biti u hladu meteorološke kućice i na krajnjem jugu Hrvatske. Na suncu će biti i toplije. Vjetar slab promjenjiva smjera, na otvorenom sjeverozapadni, pa će more biti mirno ili malo valovito. Sunčanih će razdoblja i idućih dana biti uglavnom u Dalmaciji, iako će oblaka uzduž cijeloga Jadrana biti sve više, a sredinom tjedna sve češće kiše. Pritom će i vjetar biti slab do srijede, nakon koje će jačati jugozapadnjak pa jugo.

U unutrašnjosti će već od utorka jačati jugozapadnjak, najprije na zapadu, te će postupno rastjerati oblake u nizinama unutrašnjosti, ali istodobno ih gomilati u gorju, gdje će u srijedu i osobito u četvrtak biti povremeno kiše. Južina će podignuti i temperaturu zraka te najaviti promjenu vremena, koja stiže već potkraj Badnjaka", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Komentara 9

BO
Bojans
23:17 20.12.2020.

Pa ako ne pada na Badnjak ne treba više ni padati.

MM
Marljivi mrav
01:16 21.12.2020.

Jupiiiii... sad samo da nađem sanjke...

Avatar mrkyyy
mrkyyy
08:16 21.12.2020.

ufff, volim snijeg... ali nakon ovog sivila zadnja 2 mjeseca draži bi mi bio sunčani Božić

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije