Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠOPING U BIH

Bihać, Cazin i Kladuša novi su Ponte Rosso za Hrvate i Slovence

Šoping preko granice
Foto: ILUSTRACIJA Zvonko Zivkovic/PIXSELL
22.01.2017.
u 16:32

Vikendom i u sajmene dane promet se mjeri u desecima, čak i stotinama tisuća eura. Samo u Bihaću, uz granicu s Hrvatskom ima desetak trgovačkih centara. Toliko ih je niknulo i u susjednim općinama

Bihać, Velika Kladuša i Cazin, gradovi na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, nova su meka za kupce iz Hrvatske, piše Al Jazeera Balkans.

Svakog vikenda i praznika stotine automobila slijeva se preko graničnih prijelaza Izačić - Ličko Petrovo Selo i Maljevac - Velika Kladuša. Registracijske oznake otkrivaju odakle stižu gosti - Varaždin, Zagreb, Murska Sobota, Rijeka, Zadar i Gospić, a nerijetko se mogu vidjeti i automobili slovenskih oznaka, iz Ljubljane, Gorice, Postojne, Jesenica, Novog Mesta.

U kolonama su sve brojniji i autobusi, popunjeni do zadnjeg mjesta.Cilj im je isti - gradske tržnice i trgovine.

Šoping je popularan zbog nižih cijena, posebno prehrambenih artikala, ali i benzina, nafte, plina...

Ulice Bihaća, Velike Kladuše i Cazina pune su preprodavača, a gužve su uobičajene i u trgovinama i trgovačkim centrima. Za tamošnje prilike sve je dobro organizirano. Parkirno mjesto naplaćuje se jedan euro, a na blagajnama prolazi svaka valuta - i kune, i euri, i konvertibilne marke.

Među traženijim robama su benzin, nafta i plin, zbog kojih je sve više onih koji dolaze po gorivo, vele na ovdašnjim benzinskim pumpama. Na spremniku napunjenom u Bosni i Hercegovini, može se prištedjeti do 20 eura. Nitko se ne ljuti ni što su standardi kvalietete ovdje niži nego u Hrvatskoj, pa neke vrste derivata sadržavaju veće količine sumpora.

Najtraženiji eurosuper 95 u Bosni i Hercegovini stoji nešto više od eura, slično kao i eurosuper 98. Razlika je manja na dizelskim gorivima. 

Vikendom i u sajmene dane promet se mjeri u desecima, čak i stotinama tisuća eura. Samo u Bihaću, uz granicu s Hrvatskom ima desetak trgovačkih centara. Toliko ih je niknulo i  u susjednim općinama. A veliki broj Bišćana, Kladušana i Cazinjana, u nedostatku drugih, ovdje nalaze posao.

U Bihaću su zbog najezde gostiju proradili i semafori, a lokalne vlasti sad gledaju i kako bi ojačali turističku ponudu: "Zašto ovo ne iskoristiti i od Bihaća, Velike Kladuše i Cazina napraviti nekadašnji Trst u Italiji i čuveni Ponto Rosso", kažu u Gradskoj upravi Bihaća.

>> Preko Save po gorivo: Opet u šoping u BiH, spremnik jeftiniji 100 kuna

>> Hrvati odlaze u BiH popraviti zube, auto, ošišati se; kupuju jeftinije lijekove, hranu, gorivo

 

Komentara 36

PR
prarvat
17:09 22.01.2017.

ljudi idu gdje je jeftinije. nije to ideologija, to su pare

PO
Posten
18:25 22.01.2017.

Ja i u Bihacu kupujem Hrvatsko! Ali po mnogo nizoj cjeni! U BiH Hrvatski proizvodi mnogo jeftiniji nego u Hrvatskoj? Kako je to moguce? A jos i dobijem povrat PDV-a!

DU
Deleted user
22:02 22.01.2017.

Oni koji su tamo išli, pričaju kako je jedina vrsta čokolade koja se prodaje ona sa rižom, što je donijeta iz Dubrovnika, a izvađena je iz dječjih paketića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije