Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FATIH KESKIN

BiH zasad neće protjerati Turčina kojega traži Erdoganov režim

Erdogan
Foto: MUSTAFA KAMACI/REUTERS/PIXSELL
1/6
16.12.2019.
u 20:07

Fatih Keskin ravnatelj je srednjoškolskog centra Richmond Park College čije je sjedište u Bihaću. On u BiH boravi gotovo dva desetljeća i tamo živi s obitelji. Iznenada je pozvan u policiju i nakon toga uhićen te prebačen u centar zatvorenoga tipa kod Sarajeva.

Sud Bosne i Hercegovine donio je odluku kojom je poništio odluku o protjerivanju iz te zemlje državljanina Turske Fatiha Keskina kojemu je prijetilo izručenje matičnoj državi i sudski progon u njoj zbog protivljenja režimu Recepa Tayyipa Erdogana, potvrdili su u ponedjeljak njegovi odvjetnici.

Odvjetnici iz Sarajeva Nedim Ademović i Senka Nožica u priopćenju su potvrdili kako su dobili odluku državnog suda kojom je poništeno ranije rješenje Službe za poslove sa strancima i Ministarstva sigurnosti BiH da se Keskinu ukine dozvola boravka u toj zemlji na temelju kojega ga je privela policija i stavila pod stalni nadzor u Imigracijski centar kod Sarajeva.

Ta služba i ministarstvo koje joj je nadređeno pri tom su se pozvali na procjene Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) kojom je Keskin proglašen prijetnjom po nacionalnu sigurnost.

Ni Keskin ni njegovi odvjetnici ali niti Sud BiH nisu dobili nikakvo obrazloženje odnosno nisu mogli dobiti dokument OSA-e kako bi doznali za što se točno Turčina tereti.

Sud je u svojoj odluci upozorio kako se Služba za poslove sa strancima pri donošenju rješenja o ukidanju dozvole boravka Keskinu nije pozvala ni na kakve činjenice nego samo na tvrdnje OSA-e.

"Predmet je vraćen prvostupanjskom tijelu na ponovno odlučivanje", pojasnili su odvjetnici.

Fatih Keskin ravnatelj je srednjoškolskog centra Richmond Park College čije je sjedište u Bihaću. On u BiH boravi gotovo dva desetljeća i tamo živi s obitelji. Iznenada je pozvan u policiju i nakon toga uhićen te prebačen u centar zatvorenoga tipa kod Sarajeva.

Nikakvo obrazloženje za njegovo uhićenje nije ponuđeno no odmah po privođenju mediji u Turskoj o tome su opsežno izvijestili i pri tom Keskina okvalificirali kao ključnu osobu ogranka FETO organizacije u BiH.

Erdoganov režim tvrdi kako je njegov najveći politički oponent klerik Fetullah Gulen formirao FETO kao "terorističku organizaciju" čiji je cilj rušenje aktualne vlasti u Turskoj.

Tvrde kako je upravo FETO organizacija koja je stajala iza neuspjelog pokušaj državnog udara u Turskoj 2016. godine. Nakon toga uslijedio je nemilosrdni progon na tisuće osoba koje Ankara sumnjiči da su pripadnici FETO-a a iza rešetaka našli su se i brojni intelektualci, suci, profesori i novinari.

Turski predsjednik Erdogan je tijekom posjeta BiH ranije ove godine izrijekom tražio od članova Predsjedništva BiH izručenje turskih državljana koje smatra vladinim oponentima iako je Sud BiH ranije u nekoliko slučajeva presudio kako takvi zahtjevi ne mogu biti ispunjeni jer niti jedno međunarodno tijelo nije proglasilo FETO terorističkom organizacijom.

Pogledajte i galeriju: Scene koje su vas najviše iznenadile: Najveći hit bila je djevojka na parkiralištu

Erdogan
1/29

Komentara 7

TE
TEUTA
02:09 17.12.2019.

Sultan Erdogan ! Di ti je ostavstina ?

Avatar barba_barba
barba_barba
15:49 17.12.2019.

ima stvari i tema koje nas ne tangiraju. To je Bakirov i Sejde Komsica problem. Uvuci se Amerima a ne izvuci Turcima- kvadratura elipse

MA
marsovac
00:55 17.12.2019.

tihi,....daj promijeni doktora,...... tablete ti lose pripisao istina je prava

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije