Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAGIČAN ZAVRŠETAK

Reakcije iz BiH: Haag je utvrdio sve bitno što se događalo u BiH od 1992. do 1995.

ICTY, haaški sud portal (1)
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/7
29.11.2017.
u 14:54

"Postavlja se pitanje - kakav je to sud? Mnogi su suglasni da je taj sud radio pod pritiskom velikih međunarodnih sila, te da ima zadan dnevni red, koji samo treba provesti", kazala je Cvijanović novinarima u Banjoj Luci.

Visoki dužnosnik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović pozvao je u srijedu na racionalno ponašanje i poštivanje odluka Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) komentirajući na taj način presudu izrečenu šestorici Hrvata iz BiH.

"Haški tribunal je od velike pomoći za međunarodnu pravdu. On je utvrdio sve bitne činjenice o onome što se događalo u BiH od 1992. do 1995. Umjesto raspravama o odlukama Haaškog tribunala trebamo se okrenuti poštivanju tih odluka i izvlačenju pouka iz njih", kazao je Džaferović, koji je i zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma parlamenta BiH.

Nakon što je na zahtjev zastupnika iz HDZ BiH i HDZ 1990. prekinuta sjednica tog tijela, Džaferović je kazao kako sudske presude ne bi trebale biti povodom za blokiranje rada tijela vlasti.

Komentirajući dio haaške presude u kojemu se govori o odgovornosti Hrvatske za rat u BiH, Džaferović je kazao kako ranije presude jasno ukazuju i na odgovornost Srbije za ratna stradanja u njegovoj zemlji, a sve to je, kako je ocijenio, još jedna potvrda da je rat u BiH "uvezen" iz susjedstva. 

"Rat u BiH, a prije svega politički, a kasnije i oružani sukob, importiran je iz susjednih zemalja. Te zemlje su zbog toga i potpisnice Daytonskog mirovnog sporazuma", rekao je Džaferović.

No ima i onih koji žale što Hrvatska nije prošla još lošije u presudama Haaškog tribunala. Predsjedateljica kluba zastupnika Srpske demokratske stranke (SDS) u Zastupničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević kazala je novinarima u Sarajevu kako je Hrvatska trebala biti označena odgovornom i za ono što je okvalificirala kao zločine na početku rata u Bosanskoj posavini te u Bosanskoj krajini 1995. godine.

" Regularna vojska Hrvatske došla je na nekoliko kilometara od Banje Luke, nije osuđena za stravičan ratni zločin koji se dogodio u Mrkonjić Gradu i onda možete samo osjetiti gorčinu kada su za sve to amnestirani", kazala je Pandurević. 

Predsjednica vlade Republike Srpske Željka Cvijanović je pak ocijenila najbitnijim incident kojega je u haašoj sudnici izazvao Slobodan Praljak.

Za nju je to krunski dokaz kako je ICTY sam sebe diskreditirao.

"Postavlja se pitanje - kakav je to sud? Mnogi su suglasni da je taj sud radio pod pritiskom velikih međunarodnih sila, te da ima zadan dnevni red, koji samo treba provesti", kazala je Cvijanović novinarima u Banjoj Luci.

Bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a general Slobodan Praljak u haškoj je sudnici oko 11,30 sati, po vlastitim riječima, popio otrov nakon što mu je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju potvrdio kaznu od 20 godina zatvora za ratne zločine. Nedugo nakon toga Praljak je preminuo.

Haški sud u srijedu još nije službeno objavio kakvo je stanje generala Slobodana Praljaka niti je želio potvrditi traje li istraga u sudnici u kojoj je popio otrov.

Žalbeno vijeće ICTY-ja potvrdilo je prethodno u srijedu bivšem predsjedniku vlade Herceg Bosne Jadranku Prliću 25 godina zatvora i bivšem ministru obrane Bruni Stojiću 20 godina zatvora, no nakon Praljkova postupka prekinulo je ročište ne objavivši zbog prekida ročišta odluku o bivšem načelniku Glavnog stožera HVO-a Milivoju Petkoviću, bivšem zapovjedniku vojne policije Valentinu Ćoriću i načelniku Ureda za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću.

Slovenski mediji o izricanju presude "šestorci"

Slovenski mediji prenose u srijedu vijesti iz haške sudnice u manjem obujmu nego li je bio slučaj kod izricanja presude bivšem zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću, ističući kako su uglavnom potvrđene prvostupanjske presude šestorici visokih predstavnika Herceg-Bosne te javljajući o prekidu do kojega je došlo tijekom izricanja presuda.

Nakon što mu je predsjedatelj sudskog vijeća  Carmel Agius kazao da mu je potvrđena presuda od 20 godina zatvora zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti bivši načelnik glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak kazao je da nije ratni zločinac i da odbija takvu presudu te je iz bočice koju je primaknuo usnama popio supstanciju za koju je njegova odvjetnica rekla da je otrov, nakon čega je izricanje drugostupanjkskih presuda prekinuto, objavili su Slovenska tiskovna agencija STA i Slovenski radio.

Kako navode njihovi izvjestitelji iz Haaga i Bruxellesa, sudsko je vijeće uglavnom potvrdilo prvostupanjske presude te potvrdilo ranije stajalište da se je u BiH odvijao "međunarodni konflikt".

Komentara presuda izrečenih optuženim Hrvatima iz BiH u ovdašnjim medijima još nema, iako se mogu naslutiti iz brojnih tekstova koji su objavljeni u najavama izricanja presude.

Ljubljansko "Delo" tako u srijedu u svom osvrtu navodi da je haaški sud tijekom svog rada sklapao "kompromise", da njegove presude često postaju predmetom "političke manipulacije", a kao i obično slovenski mediji iznose sumnje da će presude donijeti punu satisfakciju žrtvama ili osigurati trajan mir.

"Srbija je oslobođena krivnje za neposrednu upletenost u rat u BiH i za genocid, među ostalim i zato jer Haški sud, na želju Beograda, nije uzeo u obzir dokumente koji svjedoče o povezanosti Slobodana Miloševića i Srbije s genocidom u Srebrenici i njihovoj upletenosti u rat u BiH", navodi list u osvrtu uoči izricanja presude "šestorki".

List ukazuje na apsurdnost pozicije u kojoj će se naći Hrvatska ako se u drugom stupnju u pravomoćnim presudama sudsko vijeće odluči ostati pri formulaciji o "međunarodnom konfliktu" i "udruženom zločinačkom poduhvatu" u koji je bilo uključeno tadašnje čelništvo Republike Hrvatske.

Ukoliko bi se dogodilo da formulacija o "međunarodnom konfliktu" i udruženom zločinačkom pothvatu ostane,  Hrvatskoj bi se tako dalo ulogu "agresora u Bosni i Hercegovini", suprotno izdvojenom mišljenju koje je u prvostupanjskom suđenju dao predsjedavajući raspravnog vijeća, sudac Jean-Claude Antonetti, navodi "Delo".

Kako navodi vodeći slovenski list, u Hrvatskoj se zbog toga današnja presuda očekivala "sa strahom" i mogla bi imati političke posljedice jer je u deklaraciji o domovinskom ratu Sabor 2000. godine zapisao da Hrvatska nije vodila agresorski rat usmjeren na zauzimanje tuđih teritorija nego obrambeni koji joj je bio nametnut.

Takav bi rasplet haških suđenja mogao značiti da će se Hrvatska morati suočiti s "moralnim, pravnim i materijalnim posljedicama" presude Prliću, Praljku i ostalim članovima "šestorke", navodi list.

Komentara 20

JM
ja-ma
15:39 29.11.2017.

Ajmo vi svi muslimanske izbjeglice crta natrag u Bosnu!

KO
koraknaprijed
15:43 29.11.2017.

Hrvatska mora tužiti sud u Hagu za ubojstvo iz nehaja.

DU
Deleted user
15:57 29.11.2017.

Molim Hrvate da napuste institucije BiH. Neka Srbi i Muslimani čuvaju bratstvo i jedinstvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije