Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što žele

BiH se podijelila i u prosvjedima: Tri naroda i tri različite vizije

sarajevo
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
11.02.2014.
u 14:45

Otkako je spuštena zavjesa na krvavi troipolgodišnji rat s Daytonom, Bošnjaci su nesretni ovim nesporazumom

HRVATI

Europski parlament naznačio je novi put za BiH. To je federalizacija zemlje. Mehanizam na kojemu počivaju temelji Europske unije kao zajednice koja uspijeva upravo zato što se poštuju i najmanji i najmalobrojniji narodi. U toj jednoj jedinoj rečenici sažeto je gledanje Hrvata na budućnost Bosne i Hercegovine. Sada su Hrvati u poziciji braniti posljednje linije održavanjem skupih županija na životu. U Republici Srpskoj su iscijeđeni, u Federaciji BiH bošnjačka politika ih gura na margine. Odgurani na konopce ovoga političkog ringa, Hrvati smatraju da je jedina šansa za opstanak u neravnopravnoj borbi upravo uspostava hrvatske federalne jedinice.

BOŠNJACI

Otkako je spuštena zavjesa na krvavi troipolgodišnji rat s Daytonom, Bošnjaci su nesretni ovim nesporazumom. Najbrojniji narod, što pokazuju podaci iz posljednjeg popisa, nije još narastao da bi imao 51 posto dionica zemlje. Zbog toga su u posljednjih 14 godina, otkako je međunarodna zajednica otvoreno stala na njihovu stranu, počeli sa stvaranjem bošnjačkog entiteta koji bi bio pandan Republici Srpskoj. Zbog toga se godinama osiromašuju županije u kojima Hrvati drže mali dio suverenosti, Bošnjaci nameću predstavnike u vlasti poput Željka Komšića, HSP-a BiH i Lijanovićeve stranke, koji su smokvin list velikobošnjačkog unitarizma.

SRBI

Ako itko ima transparentne političke ciljeve i ne skriva ih, onda su to predstavnici Republike Srpske. Oni nastoje ovaj entitet toliko ojačati da se jednoga dana može odcijepiti od BiH. Bošnjačko proljeće, koje se posljednjih dana pokušava preliti na druge teritorije, najbolji je mogući argument separatističkim vlastima u Banjoj Luci da ostvare ovaj cilj. Srbima odgovara da državne institucije ne funkcioniraju te da se na tragu Arapskoga proljeća, koje je razbilo tamošnja društva, iskoristi prigoda kako bi ovaj entitet krenuo svojim putem. Milorad Dodik, međutim, taktizira sa završnim udarcem zbog još snažne uloge SAD-a, koji ustrajava na ovom propalom projektu.

>> BiH u plamenu. Strani i domaći političari požar gase benzinom

>> Premijer Nikšić nije ponudio ostavku, u Beogradu slavili Ratka Mladića

>> Premijer Vjekoslav Bevanda: 'Nasilje se nastojalo proširiti i na hrvatska područja'

Komentara 160

SH
SAMOSTALNA HRVATSKA
15:08 11.02.2014.

To je obična mala Jugoslavija . Nema tamo sreće dok se ne podijeli.

MO
mojazemlja
15:25 11.02.2014.

Pronaći u nekog dobar zidarski metar(50 m)..izmjeriti...podjeliti.... I mirna Bosna...a i Hercegovina.. Priče o jednoj državi su.. trla-baba-lan-...

DU
Deleted user
15:00 11.02.2014.

Tri naroda i tri vizije... tako i treba nismo više u jednoumlju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije