Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trgovska gora

BiH predlaže Hrvatskoj da nuklearni otpad odlaže u Sloveniji

nuklearni otpad
Foto: Ilustracija: DPA/PIXSELL
1/3
17.09.2019.
u 15:34

Slovenija u Vrbini, u neposrednoj blizini nukelarne elektrane Krško gradi novo odlagalište nuklearnog otpada u kojem bi, prema jednom prijedlogu, Hrvatska odlagala "svoj dio" otpada iz elektrane o kojemu je dužna skrbiti

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i ministrica prostornog uređenja i okoliša Republike Srpske Srebrenka Golić u utorak su pozvali hrvatsku vladu da odustane od planova gradnje odlagališta nukleranog otpada na Trgovskoj gori i predložili kako bi najbolje bilo da se otpad odlaže u Sloveniji.

Crnadak i Golić sastali su se u Banjoj Luci uoči odlaska šefa bosanskohercegovačke diplomacije na zasjedanje opće skupštine Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Crnadak je ranije najavio da će na tom skupu internacionalizirati pitanje gradnje odlagališta na Trgovskoj gori u općini Dvor.

"Cilj današnjeg radnog sastanka bio je da Crnadka upoznamo sa detaljima o tome što smo učinili i što smo sve pisali vlastima Hrvatske da odustanu od ovog lokaliteta i da izmjeste odlaganje radioaktivnog otpada u mjesto Vrbina kao što su im predlagali kolege iz Slovenije", kazala je Golić novinarima.

Slovenija u Vrbini, u neposrednoj blizini nukelarne elektrane Krško gradi novo odlagalište nuklearnog otpada u kojem bi, prema jednom prijedlogu, Hrvatska odlagala "svoj dio" otpada iz elektrane o kojemu je dužna skrbiti. No, troškovi ne bi smjeli biti veći od onih u drugoj potencijalnoj lokaciji, bivšoj vojarni "Čerkezovac" na Trgovskoj gori.

U BiH drže kako Hrvatska nema puno izbora i najavljuju da će učiniti sve da spriječe odlaglište na Trgovskoj gori jer ga smatraju prijetnjom po svoj okoliš, posebno z općine koje gravitiraju rijeci Uni.

"U prilici smo ponuditi čvrste argumente i činjenice u našu korist, konkretno i detaljno obrazloženje zašto to odlagalište ne treba biti na Trgovskoj gori. Ne treba biti tu gdje će ugroziti stotine tisuća ljudi", izjavio je Crnadak najavivši poduzimanje "svih raspoloživih mjera" kako bi Hrvatska odustala od Trgovske gore.

Golić je najavia kako će na bosanskohehcregovačkoj strani granice 27. rujna održati masovni prosvjedi na kojima očekuje i predstavnika hrvatskih općina uz Unu.

"Još jednom apeliramo na vlasti Hrvatske: promijenite odluku, odlažite svoj otpad na jednoj od sedam lokacija koje ste ranijim dokumentima predvidjeli, odnosno najbolja je lokacija mjesto Vrbina koju predlaže Slovenija, odmah na mjestu nastanka uz nuklearnu elektranu Krško", izjavila je Golić.

 

Ključne riječi

Komentara 2

KA
kalimera
16:33 17.09.2019.

Bosna nama ilegalne imigrante a mi njima Trgovsku Goru.

KA
kalimera
16:41 17.09.2019.

Oni truju Hrvatske građane i Hrvatski okoliš rafinerijom Bosanski Brod već desetljećima i organizirano dovode ilegalne imigrante na Hrvatsku granicu i sada bi još odlučili kako će Hrvatska postupiti.Sređena je to država,uzor mnogima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije