Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratni zatočenici

BiH: Optužnica za ratne zločine nad Hrvatima u Bugojnu

sud bih
18.11.2015.
u 12:56

Sadiković (67) je tijekom sukoba između Hrvatskog vijeća brane (HVO) i Armije BiH bio zapovjednik logora formiranog na nogometnom stadionu u Bugojnu.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu protiv Mehmeda Sadikovića kojega se tereti za ratne zločine počinjene nad Hrvatima na području Bugojna 1993. godine.

Sadiković (67) je tijekom sukoba između Hrvatskog vijeća brane (HVO) i Armije BiH bio zapovjednik logora formiranog na nogometnom stadionu u Bugojnu.

Tamo je u razdoblju od srpnja do rujna 1993. godine bio zatočen veliki broj ratnih zarobljenika i civila hrvatske nacionalnosti koji su bili izloženi fizičkom i psihičkom zlostavljanju.

Sadiković je optužen jer je dopustio nehuman odnos stražara prema zatočenicima, što je uključivalo mučenja i njihovo odvođenje na prisilni rad na prvim crtama bojišnice prema položajima HVO-a te razminiravanje minskih polja u okolici Bugojna.

Dvojica zatočenika, odvedena na prisilni rad, poginula su, a više ih je teže ili lakše ozlijeđeno. 

Optužnicu protiv Sadikovića treba potvrditi Sud BiH.

>>Šest ratnih zapovjednika bosanskih Srba uhićeno zbog zločina u Kotor-Varoši

Komentara 3

KA
karlovcankica
15:06 18.11.2015.

vec je vrijeme

DI
Diosiario
15:06 18.11.2015.

A gdje je glavni zločinac Đevad Mlaćo? Njega će valjda opet staviti za ministra. Ajde dobro, priznali ste bar jedan muslimanski konc-logor za Hrvate iako ste ih ukupno imali 323, dakle trebate priznati još 322, a valjda će vam najteže biti priznati logor za djecu u Jablanici.

Avatar deziderij
deziderij
16:05 18.11.2015.

Što i kome vrijedi ovo suđenje ? Bugojno je nekada u ex Yugi bio jedina OPĆINA u Bosni i većinski hrvatski grad. Danas je preplavljen s muslimanima i đamijama a Hrvata je svakim danom manje. Sve se čini kako bi hrvatskom življu otežali, što je moguće više, ogadili i život i boravak. Pa ovo suđenje je tek za nečije dnevno političke potrebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije