Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vučić ogorčen

'BiH, ne smijete priznati Kosovo'

15.11.2017.
u 08:05

Što se mene tiče, Kosovo je već trebalo biti priznato, kazao je Bakir Izetbegović

Odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine, odnosno bošnjačkog rukovodstva u BiH ponovno su eskalirali, ovaj put zbog Kosova. Pravu buru negativnih reakcija u Srbiji izazvao je intervju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i čelnika vodeće bošnjačke stranke SDA Bakira Izetbegovića za Deutsche Welle, pogotovo nakon različitih prenošenja i interpretacije dijela izjave o Kosovu.

– Što se mene tiče, Kosovo je dosad trebalo biti priznato. Sad će se naljutiti naše kolege, a naši pokušaji da se to dogodi samo su donijeli probleme unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu – kazao je Izetbegović. On je na izravno pitanje o tome “hoće li BiH, u jednom trenutku, priznati Republiku Kosovo”, odgovorio: “Nadam se – da”, ali većina beogradskih medija nije tako citirala njegovu izjavu prešutjevši “nadam se”. Izetbegović je na inzistiranje novinara DW-a na kraju ipak odgovorio da je spreman i “ratom braniti cjelovitu BiH”

Čović spušta loptu

Političke reakcije iz Beograda, ali i Banja Luke su bile oštre, posebno nakon što je prenijeto da je Izetbegović navodno kazao da će BiH priznati Kosovo. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sazvao je zbog ovoga za četvrtak sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, a jučer je prokomentirao kako je Izetbegovića izjava kompleksna i s dalekosežnim političkim I pravnim posljedicama te da ju treba sagledati na vrlo ozbiljan način.

– Za 15 dana bih bio u Haagu da, ne daj Bože, kažem da bi Republika Srpska trebala biti neovisna – ustvrdio je Vučić.

Sličnu usporedbu prave i drugi srbijanski, ali i srpski političari u BiH. Štoviše, reakcija na Izetbegovićevu izjavu ujedinila je dva suprotstavljena politička bloka u Republici Srpskoj – Dodikov i SDS-ov. Predsjednik RS-a Milorad Dodik smatra da Izetbegovićeve izjave vode k destabilizaciji i da se njima stavio na mjesto prvog čovjeka koji promovira nasilje na Balkanu.

– Ovdje je pala svaka maska, pa i onih u Beogradu koji su mislili da je Bakir Izetbegović adresa za normalizaciju odnosa – kazao je Dodik pozivajući srpske predstavnike da napuste institucije BiH i “vrate se u RS”.

I te koje Dodik poziva, a riječ je o dužnosnicima Saveza za promjene predvođenog SDS-om, osudili su Izetbegovićeve izjave. Među njima i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji je kazao da Izetbegovićeve izjave govore o “licemjerstvu sarajevske politike”. On smatra kako nije slučajno što se izjava pojavila pred posjet Predsjedništva BiH Srbiji i ocijenio da je to svjesno stvaranje negativnog ambijenta.
– Jako je pogrešna politika koju Izetbegović vodi – kazao je Ivanić.

Treći član Predsjedništva BiH, Hrvat Dragan Čović, potvrdio je da će pokušati “spustiti loptu” oko ovog pitanja, posebno pred najavljeni posjet Beogradu. No, nakon prašine koja se podigla oko Izetbegovićeve navodne izjave pitanje je hoće li do tog susreta uopće doći kako je ranije planirano.

BiH najrigidnija s Kosovom

Sam je Izetbegović optužio srbijansku agencija Tanjug da je netočno, izvan konteksta i tendenciozno prenijela dijelove njegova intervjua te tako obmanula javnost i dužnosnike u Srbiji.

Kako bilo, BiH je među onim europskim zemljama koja nije priznala neovisnost Kosova, a glavni razlog oštro je protivljenje Republike Srpske, odnosno srpskih predstavnika. BiH je čak rigidnija od Srbije i u priznavanju kosovskih dokumenata, zbog čega je državljanima Kosova gotovo nemoguće putovati u BiH sa svojim putovnicama. Pitanje priznavanja Kosova kao države nikada nije ni bilo temom u službenim institucijama BiH.

Do sada je 114 zemalja svijeta priznalo neovisnost Kosova i među njima je većina zemalja Europske unije. One koje to nisu učinile motivirane su vlastitim interesima, odnosno činjenicom da bi time otvorili vrata separatistima u svojim zemljama. Tako kosovsku neovisnost nisu priznali Rumunjska zbog Mađara u Transilvaniji, Slovačka zbog mađarske manjine, Španjolska zbog Baskije i Katalonije te Grčka i Cipar zbog okupiranog sjevera te otočne države. Kosovo nisu priznale ni Rusija ni Kina.

1/0

Komentara 35

IK
Iz_kamena
08:50 15.11.2017.

Kosovo su priznale SAD što znači da čitav Svijet može samo odgoditi ali i na posljetku jednostavno prihvatiti činjenicu da su nezavisna država. A što se tiče Srbije onog trenutka kad je R. Hrvatska priznala nezavisnost Kosova trebali su i oni jer je ipak RH lider i najsnažnija država ''regije''

SM
san.martino
09:19 15.11.2017.

A jel smijete vi priznat RS!?

GA
Garan
08:24 15.11.2017.

BiH triba pod Hitno Priznati Kosovo je Drzava ka i Hrvatska ili Srbija da jedan Cetnik sto je ubio Hrvate i Muslimane da zapovida koga da B I H prizna cetnicko dubre .Srbsku Republiku ukinuti sto Prije Dodika u Zatvor i sve cetnike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije