Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA Izazovi pred vlastima BiH

BiH gubi milijardu maraka zato što ne izvozi u EU

07.11.2008.
u 18:21

Prva polovina tekuće fiskalne godine pamtit će se po sukobima u Vladi FBiH zbog kolapsa federalnog proračuna, kao rezultat pritisaka raznih socijalnih kategorija i sve veće javne potrošnje.

Dogodine još teže
Oko 800 milijuna KM za razne oblike socijalnih davanja te sve veći pritisci na rashodovnu stranu federalnog i županijskih proračuna golemo su opterećenje za tanašno federalno gospodarstvo, pa je došla u pitanje fiskalna održivost FBiH. Potom je stigla i primjena Privremenog sporazuma o stabilizaciji i priduživanju, što prati pad prihoda od carine. No, sljedeća bi godina mogla biti još teža. Za federalni proračun valjalo bi izdvojiti znatno više od dvije milijarde KM, što je gotovo dva puta više nego prije tri godine, a to ni znatno razvijenije gospodarstvo ne bi moglo podnijeti.

Gospodarstvo je pod udarom globalne financijske krize i teško bi moglo podnijeti značajnija porezna opterećenja i veće doprinose, koja su ionako veći nego u manjem entitetu.

Analitičari tvrde kako će veće kamate na kredite usporiti stopu rasta i zapošljavanja, kako bi mogli pasti izvoz i devizne doznake iz inozemstva, što prijeti smanjenjem javnih prihoda.

Smanjenje PDV-a
Država mora skresati javnu potrošnju ili povećati porezna opterećenja. No, može i puno više od toga. Primjerice, pomoći gospodarskim subjektima da dođu do certifikata kvalitete, izvoznih brojeva, odnosno CE oznaka.

BiH nema carinskih ograničenja za izvoz u EU, ali vlasti nisu omogućile dolaženje da CE oznaka potencijalnim izvoznicima, pa tako godišnje gubi milijarde KM i stotine milijuna proračunskih prihoda. Bez toga znaka moglo bi doći u pitanje izvoz i u zemlje CEFTA-e.

Iz pojedinih političkih struktura traže smanjenje PDV-a na glavne prehrambene proizvode na pet posto ili potpuno ukidanje, što bi umanjilo proračunske prihode za oko 200 milijuna KM. U Vijeću ministara razmišljaju o smanjenju PDV-a na sve proizvode, a realnost je potpuno oprečna.

Počekom sljedeće godine stižu novi carinski režim i smanjenje prihoda od carine, što će vlasti kompenzirati uvođenjem većih trošarina na cigarete i alkohol. Stiže i primjena novog Zakona o porezu na dohodak od deset posto, uz neoporezivi dio od 300 KM.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije