Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaoštrili odnosi

BiH: Džaferović optužuje Hrvatsku zbog djelovanja SOA-e

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/2
05.06.2019.
u 17:36

Kada dobijem taj odgovor onda ću htjeti dalje komentirati, a do tada je sve što o toj temi dolazi za mene obična špekulacija, jedna neozbiljna stvar i manifestacija jednog nekorektnog odnosa prema BiH", kazao je Džaferović.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je u srijedu kako i dalje očekuje odgovor Hrvatske na prosvjednu notu što ju je bosanskohercegovački državni vrh uputio vladi u Zagrebu zbog navodnih pritisaka agenata hrvatske Sigurnosno-obavještajne službe (SOA) na građane BiH za koje se sumnja da su povezani s radikalnim islamističkim skupinama.

Komentirajući novinarima u Sarajevu navode iz posljednjeg izvješća SOA-e o stanju sigurnosti u Hrvatskoj u kojemu je spomenuta i navodna afera regrutiranja državljana BiH za suradnju s tom agencijom, Džaferović je kazao kako i taj dokument vidi kao još jedan dokaz nekorektnog odnosa Hrvatske prema BiH.

"Očekujem odgovor Hrvatske na prosvjednu notu koju je uputilo Predsjedništvo BiH povodom brojnih zloporaba koje su učinjene građanima BiH koji su boravili u Hrvatskoj i raznih vrsta uvjetovanja pa i uvjetovanja koje je vezano za suradnju s njihovim obavještajnim službama. Kada dobijem taj odgovor onda ću htjeti dalje komentirati, a do tada je sve što o toj temi dolazi za mene obična špekulacija, jedna neozbiljna stvar i manifestacija jednog nekorektnog odnosa prema BiH", kazao je Džaferović.

U izvješću SOA-e afera koja je u BiH dobila naziv "Selefije" ocijenjena je kao pokušaj da se preko medijskih objava utječe na stabilnost hrvatskih državnih institucija, te lažno prikaže Hrvatsku "kao nevjerodostojnu članicu NATO-a i EU".

Optužbama na račun Hrvatske ali drugim povodom u srijedu se pridružio i hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić. On je za sarajevsku agenciju Patria ustvrdio kako hrvatska policija šalje u BiH sve ilegalne migrante pa i one koji u Hrvatsku nisu došli iz BiH "gomilajući" ih tako u toj zemlji. 

Dodao je kako za pogoršanje problema s ilegalnom migracijom u BiH odgovornost snosi HDZ BiH čiji su kadrovi na odgovornim dužnostima u Graničnoj policiji.

"HDZ BiH kao sestrinska stranka HDZ-a iz Hrvatske ima apsolutni utjecaj na Graničnu policiju Bosne i Hercegovine. I umjesto da Granična policija Bosne i Hercegovine maksimalno štiti granicu između Bosne i Hercegovine i Srbije, odakle migranti u najvećoj mjeri i ulaze u našu zemlju, Granična policija BiH energiju troši da štiti granicu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Zbog toga imamo situaciju da migranti relativno lako uđu u Bosnu i Hercegovinu, ali ne mogu izaći iz zemlje. Stvara se dojam kao da naši susjedi namjerno gomilaju migrante u Bosnu i Hercegovinu", rekao je Komšić.

Pri tom je pozvao je predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović da problemu migrantske krize dvije zemlje pristupe zajedno kako bi se zaštitilo i građane Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i same migrante i izbjeglice.

Komentara 27

DA
dalibla
18:28 05.06.2019.

Taj tip je bio zapovjednik policije u Zenici dok su činjeni zločini. Zašto naši šute o tome?

Avatar Dixie_land
Dixie_land
18:08 05.06.2019.

Koga briga za mišljenje Bošnja. Treba ih samo ignorirati. Totalno nebitan narod.

ST
stefj
17:57 05.06.2019.

Ajd, pustite te Bosance, potpuno su nesuvisli. Imamo mi dosta svojih problema, nek se oni sami guše u tom svom čemeru i jadu... Lijepo službeno kratko odgovoriti i ne dati se uvući u ikakvu polemiku. To s njima stvarno nema smisla...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije