Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVSTVO Ministarstvo zdravstva FBiH uvodi nove pravilnike kako bi se izjednačila prava svih pacijenata u entitetu

BiH dužna 100 milijuna KM za liječenje građana

26.05.2009.
u 23:00

Deseci milijuna maraka svake godine županijski zavodi za zdravstveno osiguranje izdvajaju za liječenje bh. državljana u drugim zemljama. Razne srčane mane, urođena oboljenja, tumori, samo su dio bolesti zbog kojih ljudi iz BiH idu na liječenje u Zagreb, Split, Beograd, ali i u Italiju, Njemačku itd.

Upravo je zbog toga federalna Vlada, na osnovi prijedloga Ministarstva zdravstva FBiH, odlučila uvesti promjene u ovaj sustav. Cilj je povećanje zdravstvenih prava pacijenata i, prije svega, izjednačavanje tih prava na razini cijele FBiH, što dosad nije bio slučaj. Ministarstvo je izradilo osnovni paket zdravstvenih prava koji je usvojila i Vlada FBiH.

Temelj reforme
Osnovni paket je jedan od temeljnih reformskih dokumenata u zdravstvu i ministarstvo u 2009. u tom pravcu planira izraditi i operativne planove za provedbu osnovnog paketa i stvaranja financijskih pretpostavki za njegovu provedbu u svim županijama. Prema planiranome, doći će i do promjena u načinu liječenja izvan granica BiH.

Uz to, mogao bi se poboljšati položaj građana koji su bez zdravstvenog osiguranja, a pretpostavlja se da ih je u FBiH oko 300.000. Prema informacijama iz Zavoda za zdravstveno osiguranje u FBiH, zavod još uvijek nije dobio ni prošlogodišnji planirani, a isti bi mogao biti uplaćen nakon što Vlada FBiH donese odluku o rebalansu proračuna.

Kada je u pitanju liječenje izvan granica FBiH, malo toga se posljednjih godina promijenilo. Naime, još uvijek egzistira smo privremena odluka koja se odnosi na djecu, za najteže onkološke slučajeve i urođene srčane mane. Za ostale bolesti pomaže Zavod za zdravstveno osiguranje s određenom participacijom u liječenju. Jednostavno, ne postoji pravilnik koji se odnosi na ovakav način liječenja. Unatoč tomu, mnogi građani se liječe u susjednim zemljama, ali uz mnogo veće troškove.

Skuplje liječenje
Prema provjerenim podacima, troškovi liječenja u susjednoj Srbiji i Crnoj Gori su tri puta veći nego u RS-u i FBiH. Troškovi su toliki da je Fond zdravstvene zaštite RS-a, primjerice, prije nekoliko godina dugovao 40 milijuna KM Zavodu za zdravstvenu zaštitu Srbije i Crne Gore.

Istodobno, županije u FBiH, pogotovo one s većinskim hrvatskim stanovništvom, zajedno su bile dužne 60 milijuna maraka Hrvatskoj. Iako je dio dugova u međuvremenu izmiren, još uvijek postoji dug domaćeg zdravstva prema inozemstvu.

Samo u prošloj godini je, primjerice, Hercegbosanska županija izdvojila za liječenje svojih građana izvan BiH 3,2 milijuna maraka, dok je taj iznos u ZHŽ-u premašio milijun maraka. ZZO HNŽ-a još uvijek ima dugovanja prema hrvatskom zdravstvenom sustavu od nekoliko desetaka tisuća maraka.

Izdvajanja Posavske županije također nisu zanemariva. Posavci su lani za liječenje u Hrvatskoj izdvojili oko 1,5 milijuna maraka, a odlazili su uglavnom u bolnice u Zagrebu, Vinkovcima i Slavonskom brodu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije