Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKOK u Ministarstvu graditeljstva

Bienenfelda sumnjiče da je uzeo 660 € mita

Vila Harmony
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/4
17.04.2019.
u 21:54

Pod istragom su i Željko Korica, bivši inspektor u Ministarstvu, Borislav Bašić, prokurist tvrtke Špinut, i Zoran Sikirica, član uprave tvrtke Špinut

Protiv Josipa Bienenfelda, načelnika Samostalnog sektora za pravne poslove u Ministarstvu graditeljstva, Željka Korice, bivšeg inspektora u Ministarstvu graditeljstva, danas pomoćnika direktora Sektora razvoja i investicija u Janafu, Borislava Bašića, prokurista splitske tvrtke Špinut, i Zorana Sikirice, člana uprave tvrtke Špinut, USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita te pomaganja u primanju mita.

Uz Bienenfelda, uhićeni su Bašić i Korica, a Sikirica je nedostupan vlastima jer se trenutačno nalazi u Izraelu.

Bienenfeld je navodno uzeo 660 eura mita kako bi im pomogao pri legalizaciji 55 metara četvornih hotela Villa Harmony koji je tvrtka Špinut sagradila na splitskim Bačvicama, Investitori su mito dali, a bivši inspektor je posredovao.

Josip Bienenfeld načelnik je sektora za pravne poslove u Ministarstvu     

Izmjene građevinske dozvole

Ne navodeći imena, USKOK je izvijestio kako se osnovano sumnja da su, od 18. ožujka do 15. travnja 2019. u Splitu i Zagrebu, Bienenfeld posredstvom Korice, a na traženje Bašića i Sikirice, poduzimali radnje u cilju da od Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita ishode izmjenu i dopunu građevinske dozvole izdane trgovačkom društvu kao investitoru izgradnje hotela na način da se, iako je došlo do smanjenja oblika i veličine građevinske čestice, zadrži veličina i katnost izgrađenog objekta.

Bašić i Sikirica tražili su od Korice da posreduje kako bi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja njihovu trgovačkom društvu izdalo mišljenje na temelju kojeg se ne bi rušila etaža hotela te bi se na temelju tog mišljenja izdala izmjena i dopuna građevinske dozvole. USKOK nadalje navodi kako je Korica, kao bivši zaposlenik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja koristeći se poznanstvom s Bienenfeldom dogovorio sastanak u Zagrebu s njim, Bašićem i Sikiricom, na kojemu je i sam bio.

Nakon što su mu vlasnici splitske tvrtke obećali da će ga novčano nagraditi, Bienenfeld je prvo sačinio tekst upita koji će Bašić i Sikirica uime trgovačkog društva postaviti Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, a Koricu je uputio da im prenese na koji će ga način dostaviti i na koga nasloviti, a sve kako bi im upravo on u ime Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja izdao traženo mišljenje. Na koncu, traženo pozitivno mišljenje im je i izdao i, kako navodi USKOK, za to dobio 660 eura.

Predložen istražni zatvor

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika. Na ispitivanju su odgovarali na pitanja. Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar izrazio je u srijedu punu podršku istražiteljima nakon što je objavljeno kako je PNUSKOK ušao u Ministarstvo graditeljstva te da je privedeno više ljudi, uključujući, prema neslužbenim informacijama, načelnika sektora za pravne poslove u Ministarstvu Josipa Bienenfelda.

– Dajemo punu podršku tijelima koja istražuju taj slučaj i mi ćemo dati sve informacije kad dođe vrijeme, kad stvarno dobijemo sve informacije – rekao je Štromar u Zadru, gdje je bio na svečanosti potpisivanja ugovora o darovanju nekretnine te predugovora o međusobnim pravima i obvezama vezanim uz izgradnju stanova iz programa društveno poticane stanogradnje u Zadru.

Novinari su ga pitali hoće li ova uhićenja otvoriti Pandorinu kutiju s obzirom na to da je Bienenfeld bio jedna od ključnih figura u legalizaciji.

– Ministarstvo i dalje radi, sektor za pravne poslove bio je dio našeg ministarstva, i dalje je dio našeg ministarstva, imamo odlične stručnjake i radit ćemo i dalje kao što smo i dosad, kvalitetno i dobro – rekao je Štromar.

Planira li otvoriti internu istragu o ovom slučaju, pitali su ga novinari.

– Mi surađujemo s nadležnim tijelima i kad dobijemo dovoljno informacija, onda ćemo donijeti odluke o daljnjim postupcima – rekao je Štromar, koji je iznenađen događajima.

– Nisam imao nikakvih saznanja i ne bi nikako bilo dobro za ovu državu da sam imao nekakve informacije od, recimo, DORH-a – rekao je Štromar.

Biljana Borzan o zabrani dvostruke kvalitete proizvoda

Ključne riječi

Komentara 14

KA
kanđija
23:36 17.04.2019.

Ovo je u razini one žene koja je pekla rakiju.. Eto da se kaže kako policija i DORH rade. Pa troškovi oko ovoga slučaja će biti 100 puta veći od navodnog mita..baš 660 EUR-a... Ma smiješno... Pa jedna dobra večera košta više...

GA
Gastarbeiter2
22:46 17.04.2019.

Slaba mu je tarifa....

ON
ON
08:48 18.04.2019.

Jedan kat hotela nadograditi i zato nagraditi ministarstvo sa 660 eura je smiješno.Uhićenja dvije tri osobe i tolika prašina,ovdje je jako malo istine.Opet nas "neupućene" obmanjuju.Dokle?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije