Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'SUPERUTORAK'

Bidenu dramatično porasli izgledi: Sanders ulaže veliki napor da ga zaustavi

Foto: PIXSELL
1/9
03.03.2020.
u 09:18

Amerikanci danas izlaze na predizbore koji bi mogli imati presudan utjecaj na to tko će će suprotstaviti Donaldu Trumpu u studenome. Samo dan prije, Joe Biden neočekivano je dobio podršku troje donedavnih suparnika i dramatično si povećao izglede protiv ljevičara Bernieja Sandersa.

Amerikanci danas glasaju u 14 saveznih država, uključujući 'teškaše' Kaliforniju i Teksas, dok se establišment Demokratske stranke iz petnih žila trudi ujediniti oko umjerenog kandidata koji će pobijediti favorita, samoproglašenog socijalista Sandersa.

Glasanje u nekim dijelovima počinje već u podne po srednjoeuropskom vremenu. 

Kandidati su ponedjeljak proveli na završnim skupovima, a daleko najzadovoljniji među njima može biti Biden koji dobro koristi zamah dobiven nakon uvjerljive pobjede u Južnoj Karolini. 

Bivši potpredsjednik učvršćuje podršku među umjerenim biračima u čemu mu su mu znatno pomogla iznenadna odustajanja suparnika koji su ciljali na isto biračko tijelo. 

Na skupu u Dallasu pridružila mu se senatorica iz Minnestoe Amy Klobuchar koja je pred okupljenim pristašama rekla da odustaje od utrke i podržava Bidena. 

Biden je nešto kasnije na pozornicu doveo i mladu nadu Demokratske stranke Beta O'Rourkea, koji je rano odustao iz utrke za nominaciju, ali je i dalje vrlo popularan u Teksasu, drugoj najveću državu među onima koje glasaju danas. 

"Treba nam netko tko će pobijediti Trumpa, a u Joeu Bidenu imamo toga čovjeka", rekao je O'Rourke.  

Nekoliko sati ranije Bidena je podržao i Pete Buttigieg, pobjednik iz Iowe i drugoplasirani iz New Hampshirea, koji je odustao pošto je u Nevadi i u Južnoj Karolini shvatio ne može dobiti podršku manjinskih zajednica, ključnih za ukupnu pobjedu. 

Biden je izgledao okrepljen novonastalom situacijom, bio pun elana i često pokazivao svoj osmijeh od milijun vata. 

Birače je upozorio da ne na sjedaju na populizam Bernieja Sandersa koji poziva na "političku revoluciju" u Americi. 

"Amerikanci ne žele obećanja o revoluciji", kazao je Biden pristašama. "Žele rezultate. Žele povratak poštenja, časti i karaktera". 

Bidenova kampanja bila je na aparatima za održavanje života, ali se gotovo preko noći pretvorio u glavnog Sandersova protivnika.

Odustajanja Buttigiega i Klobuchar, čija Minnesota, država bogata delegatima, glasa danas, Bidenu predstavljaju političko zlato

Sanders je u međuvremenu biračima poručio da je u tijeku "golemi napor" da se zaustavi njegova kampanja. 

"Korporativni establišment se ujedinio. Politički establišment isto. Nervozni su, stvarno su nervozni", kazao je na skupu u Utahu. 

U anketama na nacionalnoj razini Sanders vodi ispred Bidena. 

U utrku danas ulazi i njujorški milijarder Mike Bloomberg, koji je preskočio prve četiri države i uložio pola milijarde dolara vlastita novca na bombardiranje oglasima uoči današnjih izbora. Po anketama je trenutno treći. 

"Pobijedio sam na trima izborima dosad i ne kanim prestati pobjeđivati", kazao je na skupu u Virgniji u ponedjeljak navečer. 

Komentara 2

Avatar southman
southman
09:30 03.03.2020.

Mason Biden zna kako se osvajaju nominacije. Sanders je dobronamjeran i naivan !

HO
horton
09:28 03.03.2020.

Zanimljivo je kako hrvatski mediji uvijek pišu protiv Sandersa, koji je najdobronamjerniji i najneovisniji jaki kandidat kojeg podupire veliki broj Amerikanaca. Čini se da svugdje umreženi kandidati s novcem imaju medije po kontrolom, iako u je ovom slučaju tekst možda samo prepisan pa je uzrok problema u SAD-u a ne kod nas. A i naslov je potpuno krivi. Ne ulaže Sanders napor da zaustavi Bidena, nego Biden ulaže napor da zaustavi Sandersa koji po anketama (to čak i piše u članku) ima najviše šanse.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije