Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TELEFONSKI RAZGOVOR

Biden zabrinut zbog postupaka Kine, Xi kaže da bi sukobljavanje bilo katastrofa

U.S. President Joe Biden visits the State Department in Washington
Foto: TOM BRENNER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/5
11.02.2021.
u 06:47

Biden i Xi također su razmijenili mišljenja o suzbijanju pandemije covida-19, kao i o zajedničkim izazovima klimatskih promjena i sprječavanju širenja oružja.

Američki predsjednik Joe Biden izrazio je zabrinutost u srijedu u telefonskom razgovoru s kineskim čelnikom zbog kršenja ljudskih prava u Xinjiangu i Hong Konga, a Xi Jinping ga je upozorio da bi sukobljavanje Kine i SAD-a bilo katastrofa za obje zemlje.

Ovaj telefonski razgovor bio je prvi izravni kontakt dvojice čelnika otkad je Biden pobijedio na izborima u studenome i preuzeo dužnost prošli mjesec, priopćila je Bijela kuća. Zadnji put je Xi Jinping razgovarao s američkim predsjednikom u ožujku, kada je na dužnosti još bio Donald Trump.

Otad su odnosi između SAD-a i Kine pali na najgoru razinu zadnjih desetljeća. 

Biden je rekao Xiju da je prioritet SAD-a očuvanje slobodne i otvorene indo-pacifičke regije i istaknuo da je zabrinut zbog kineske represije u Hong Kongu, kršenja ljudskih prava u Xinjiangu i sve asertivnije politike prema Tajvanu, priopćila je Bijela kuća.

Xi je upozorio američkog predsjednika da bi sukobljavanje Kine i SAD-a bilo katastrofa za obje zemlje i rekao mu da dvije strane trebaju ponovno upostaviti sredstva za izbjegavanje nesporazuma i krivih procjena.

Kineski čelnik također je rekao kako se nada da će SAD oprezno postupati vezano uz Tajvan, Hong Kong i Xinjiang jer je tu riječ o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kine, izvijestila je kineska televizija u četvrtak.

Biden i Xi također su razmijenili mišljenja o suzbijanju pandemije covida-19, kao i o zajedničkim izazovima klimatskih promjena i sprječavanju širenja oružja. 

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Uzdanica hbz
Uzdanica hbz
09:19 11.02.2021.

Trump taki ,vaki ,naki i ćaća mu je bio taki

IB
iva.begovic
07:03 11.02.2021.

Militarne sile su Bidena dovele na vlast i njima on služi, a Xi je dobro rekao da bi to mogla biti katastrofa. Za 4 godine Kina će prestići USA u razvoju i naravno da ih to smeta. Ali Kina im ništa nije oduzela, sve što su postigli postigli su snagom svojih ljudi, a ne ratovima i otimanjenjem po svijetu.

Avatar cros
cros
07:27 11.02.2021.

Izborna lopurda Biden očito živi u nekom drugom svijetu! Kina je iskorištavala SAD u vrijeme Obame na najgori mogućni način, kroz špijuniranje i krađu tehnologije. Biden je bio tada dopredsjednik SAD i očito kao i Obama bio običan vol!!! Kini više NE treba iskorištavnjei SAD, jer su već sve što su mogli iskoristili i Kina sada vodi hegemonističku politiku nacionalnih interesa! Budala Biden i njegovi volovi iz demokratske stranke to još nisu naučili spoznali! Trumpova politika prema Kini bila je posve opravdana, jer je obuzdao kineski agresivni hegemonizam! Sa kineskim komunjara nema dogovora baš nikakvog, jer Kina ni ne želi nikakav dogovor, a matoroj izbornoj lopurdi to još nije do sada jasno, hahahaha!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije