Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDIZBORI U SAD-U

Biden za potpredsjednicu želi Slovenku Amy Klobuchar

Biden za potpredsjednicu želi Slovenku Amy Klobuchar
Foto: Eric Thayer/REUTERS/PIXSELL
1/2
18.03.2020.
u 19:44

Novi izborni utorak ponudio dvoboj kandidata za Trumpova izazivača

Pandemija koronavirusa nije poštedjela ni predizbore na kojima američki demokrati i republikanci biraju kandidata koji će se na predsjedničkim izborima početkom studenoga suprotstaviti Donaldu Trumpu, s obzirom na to da je Trumpova republikanska nominacija neupitna. Demokratski i republikanski predizbori jučer su na redu bili u saveznoj državi Ohio, Arizoni, Floridi i u Illinoisu (s tim da se republikanski predizbori u Arizoni uopće ne održavaju, jer su tamošnji republikanci Trumpa unaprijed proglasili za pobjednika), no izbori u Ohiju neizvjesni su nakon što je republikanski guverner te države Mike DeWine poručio kako bi glasanje u jeku pandemije koronavirusa moglo predstavljati opasnost za birače zbog moguće zaraze smrtonosnim virusom.

Neizvjesnost u Ohiju

Zbog toga su tamošnje vlasti odlučile da neće otvoriti birališta tvrdeći da se traže drugi načini za izjašnjavanje birača, unatoč činjenici da je tamošnji sud odbio odobriti zabranu glasanja. Smatrajući kako građani ne smiju biti dovedeni u situaciju da biraju između vlastitog zdravlja i svojih ustavnih prava, republikanski guverner zaobišao je sudsku odbijenicu navodeći kao razlog odgode glasanja izvanredno zdravstveno stanje prouzročeno pandemijom koronavirusa, no konačnu odluku o glasanju trebala bi donijeti tamošnja ministrica zdravstva.

Za razliku od Ohija, pripreme za glasanje u Arizoni, Floridi i Illinoisu provedene su prema planu, tako da bi nakon još jednog važnog utorka za demokratske predizbore napokon mogli doznati hoće li demokratski protukandidat Trumpu biti bivši potpredsjednik Joe Biden ili vermontski senator Bernie Sanders. Na demokratskim glasačkim listićima, doduše, je i ime kongresnice s Havaja Tulsi Gabbard, no ona nema više nikakve šanse za pobjedu.

U slučaju da demokratski birači te četiri savezne države - ili tri, ako ne bude glasanja u Ohiju - budu slijedili poučak prethodna dva “superutorka”, a po svim anketama upravo bi se to trebalo dogoditi, Biden bi mogao ostvariti dodatnu prednost u broju osvojenih delegata koju Sanders više neće moći dostići. U Ohiju je Bidenu i Sandersu na raspolaganju 136 delegata, u Arizoni 67, Floridi 219 i u Illinoisu 155. Biden je dosad prikupio 871, a Sanders 719 delegata, a za pobjedu na srpanjskoj stranačkoj konvenciji u Milwaukeeju - čije je održavanje zbog koronavirusa također upitno - potrebno ih je prikupiti 1991.

Biden je u velikoj prednosti pred Sandersom osobito na Floridi, jer tamošnji birači ne dijele Sandersov blagonaklon stav prema kubanskom režimu, iako Sanders s pravom podsjeća da je i posljednji demokratski predsjednik Barack Obama, kojem je Biden bio potpredsjednik, normalizirao odnose s Kubom. Pred Bidenom je važna odluka o izboru kandidata za potpredsjednika, s kojim će se suprotstaviti Trumpu i njegovom kandidatu za potpredsjednika. Biden je ovih na prvoj televizijskoj debati samo sa Sandersom prošle nedjelje najavio da će to biti kandidatkinja, nakon čega su odmah krenule špekulacije o kome je riječ, pri čemu se među imenima potencijalnih kandidatkinja nalazi i ime senatorice slovenskih korijena Amy Klobuchar, koja je Bidena nedavno podržala za predsjedničkog kandidata nakon što je i sama ispala iz predsjedničke utrke.

Katastrofalni scenarij

Bidenova kandidatura u ovom trenutku najviše ovisi ne samo o tome kada će Sanders priznati poraz, nego i hoće li nakon toga Sanders i njegovi sljedbenici podržati sadašnjeg demokratskog suparnika, ili će se demokratima ponoviti katastrofalni scenarij otprije četiri godine, kada brojni Sandersovi poklonici nisu htjeli podržati Hillary Clinton, što je značajno pridonijelo njezinom porazu protiv Trumpa. 

Ključne riječi

Komentara 1

NE
Nepokolebljiv
06:22 19.03.2020.

Balkanisranci nikako da si utuve u lubenice da su Amerikanci u srcu i dusi uvijek i jedino Amerikancima bez obzira na porijeklo roditelja. Oni cjene i uvijek znaju vise detalja o svojem porijeklu u vise koljena unazad nego prosjecni balkanski dzukac ali su ipak Amerikanci!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije