Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Robert Malley

Biden za Iran postavio stručnjaka zaduženog za sprečavanje ratova

Iranian Armed Forces Chief of Staff Major General Bagheri and other top commanders are present during a large-scale drone combat exercise of Army of the Islamic Republic of Iran, in Semnan
Foto: Wana News Agency/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
30.01.2021.
u 09:55

Obamin čovjek Robert Malley dobio najvrući krumpir u novoj američkoj administraciji

Radi stabilnosti na Bliskom istoku svijet želi da Amerika što prije pod vodstvom novog predsjednika Joea Bidena počne pregovore s Iranom o nuklearnom sporu. Stoga je glavni tajnik UNa, Antonio Guterres, pozvao Iran i SAD na suradnju zbog povratka punom poštovanju nuklearnog sporazuma.

Tko će učiniti prvi korak

– Ima puno posla, ne očekujem trenutačno rješenje jer i Washington i Teheran međusobno očekuju da druga strana učini prvi korak – kazao je čelnik UN-a Guterres, dodajući kako vjeruje “da svi oni koji su potpisali sporazum i druge zainteresirane strane moraju zajedno raditi na smanjenju neizvjesnosti i suočavanju s poteškoćama i zaprekama” ističući da je važno da se “postigne sporazum koji je ključan za mir i stabilnost u Zaljevu i cijelom svijetu”. Zaključen 2015. kako bi se spriječilo Iran da izradi nuklearno oružje između SAD-a, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Njemačke, sporazum je bio “velika diplomatska pobjeda i bitan čimbenik mira i stabilizacije u Zaljevu i žalimo što je doveden u pitanje”, dodao je Guterres.

Biden je u predizbornoj kampanji najavio da je spreman vratiti Ameriku u sporazum iz kojeg ih je 2018. povukao Donald Trump, jer nova američka administracija smatra kako izlazak iz nuklearnog sporazuma može dovesti da Iran, ako to želi, može proizvesti nuklearnu bombu. Naime, nakon izlaska SAD-a iz nuklearnog sporazuma, Iran nije obavezan puštati inspektore u svoja postrojenja kako bi kontrolirali količinu proizvodnje uranija. Iran stalno ističe da njima nije cilj stvaranje atomske bombe, a vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamnei kazao je da je prema islamu grijeh napraviti tako ubojito oružje.

Iranci su spremni na razgovore pod uvjetom da im se ukinu nametnute sankcije. S druge strane, Biden je već za pregovore imenovao posebnog izaslanika za Iran Roberta Malleyja, iskusnog diplomata. Malley je bio ključni član tima bivšeg predsjednika Baracka Obame, koji je 2015. ispregovarao nuklearni sporazum s Iranom, dogovor koji je Donald Trump napustio 2018. usprkos snažnom protivljenju europskih saveznika Washingtona. Kad se Malleyejevo ime prvi put počelo spominjati kao vodećeg kandidata za tu funkciju, dio republikanskih zastupnika i proizraelskih skupina izrazilo je zabrinutost da će on biti preblag prema Iranu i strog prema Izraelu. U njegovu obranu stalo je niz veterana vanjske politike hvaleći ga kao poštovanog, nepristranog diplomata.

Malley je imenovanjem postao ključna osoba za Bidenov pokušaj poboljšanja odnosa s Iranom, koji su se pogoršali pod Trumpom i koji su doveli do ruba rata dviju zemalja.

Ekspert za Bliski istok

Robert Malley (58) američki je pravnik, politolog i specijalist za rješavanje sukoba. Trenutačno je predsjednik i izvršni direktor Međunarodne krizne skupine u Washingtonu, zadužene za sprečavanje ratova. Radio je u Vijeću za nacionalnu sigurnost pod vodstvom Baracka Obame od veljače 2014. do siječnja 2017. Obamina administracija imenovala ga je za svog “špic-čovjeka” na Bliskom istoku. Malley je stručnjak i za izraelsko-palestinski sukob, a zagovarao je dijalog s palestinskom militantnom skupinom Hamas i s Muslimanskom braćom. Biden je uvjeren da će Malley najbrže što je moguće obnoviti nuklearni sporazum s Iranom.

Da Biden misli ozbiljno o povratku sporazumu dokazuje i telefonski razgovor s francuskim predsjednikom Macronom, njemačkom kancelarkom Merkel kao i ruskim predsjednikom Putinom gdje je glavna tema razgovora bio upravo povratak nuklearnom sporazumu s Iranom.

Komentara 7

SO
Sotona
10:39 30.01.2021.

Biden za Iran postavio stručnjaka zaduženog za sprečavanje ratova koji ima zadatak da to radi idući 4 + 4 godine njegove vladavine ( kojima)nije jasno zna se da su skoro svi dožve preko 90 godina starosti ) Postavio je Amerikanca........... , To vrijedi smo za Iran... Amerikanca ! pozdrav iz, Afganistana Vic Godine ! Onaj prije Tramp za njega svi su govorili - "znali" da za opoziciju i propagandu-bandu. "lud" predsjednik jer je bila na snazi sloboda . Ovaj ubija žene i spontane prosvjednike Trampa i postoje Heroj ... Pokrade cijeloj EU cjepivo i fini je gospon. Mnogi će se sjetiti jedinog pravoga muškarčine Trampa kao "lud" ali ne i budala.... Godine

OB
Oblivion
11:27 30.01.2021.

Ono kad Amer ima čovjeka za sprječavanje ratova!! Tako i Sjeverna Koreja ima agenciju za slobodu govora

DU
Deleted user
13:10 30.01.2021.

Zakaj brišete komentare?????? Ponavljam: stručnjak za sprečavanje ratova??? I to iz Obamine administracije??? Buahahahahahaha...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije