Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA SASTANKU

Biden: Upozorio sam Putina na visoku cijenu kada je riječ o Ukrajini

U.S. President Joe Biden speaks with Russia's President Vladimir Putin
Foto: WHITE HOUSE/REUTERS
1/2
31.12.2021.
u 22:56

Biden je rekao da se Putin složio u pogledu održavanja "triju velikih konferencija" na kojima će idući mjesec sudjelovati visoki dužnosnici, što bi trebalo pridonijeti pronalasku rješenja

Američki predsjednik Joe Biden u petak je rekao da je svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu poručio kako će eventualna ruska invazija na Ukrajinu rezultirati sankcijama i pojačanom prisutnošću SAD-a u Europi.

Biden i Putin su razmijenili mišljenja i upozorenja o Ukrajini u 50-minutnom pozivu u četvrtak.

"Jasno sam dao do znanja predsjedniku Putinu da ćemo, povuče li još neke poteze, uđe li u Ukrajinu, dobiti stroge sankcije. Pojačat ćemo svoju prisutnost u Europi, u suradnji sa svojim saveznicima iz NATO-a i za to će Rusi platiti visoku cijenu”, rekao je Biden novinarima po izlasku iz restorana u gradu Wilmingtonu u saveznoj državi Delaware.

Biden je rekao da se Putin složio u pogledu održavanja "triju velikih konferencija" na kojima će idući mjesec sudjelovati visoki dužnosnici, što bi trebalo pridonijeti pronalasku rješenja. Kazao je i da od tih pregovora očekuje napredak.

Na pitanje može li Moskva očekivati sankcije ako na granici zadrži svoje vojne snage, Biden je odgovorio: "Neću pregovarati ovdje u javnosti, no jasno smo dali do znanja da on (Putin) ne može, ističem - ne može, krenuti na Ukrajinu."

Biden će u nedjelju razgovarati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, izvijestio je ranije u petak dužnosnik Bijele kuće.

Američki će predsjednik ponovno potvrditi potporu Sjedinjenih Država Ukrajini, razgovarat će o jačanju ruskih vojnih snaga te će razmotriti pripreme diplomatskih napora s ciljem smirivanja situacije u regiji, rekao je isti dužnosnik.

Razgovor između Bidena i Putina utro je put angažmanu između dviju zemalja na nižoj razini, a to uključuje američko-ruski sastanak o sigurnosti 9. i 10. siječnja, nakon čega 12. siječnja slijedi sastanak između Rusije i NATO-a te 13. siječnja proširena konferencija u kojoj će sudjelovati Moskva, Washington i europske zemlje.

>> VIDEO Nova godina - Ovo su najpopularniji novogodišnji običaji

 

Ključne riječi

Komentara 10

XA
xaron
01:44 02.01.2022.

Bidenovi problemi su u US a ne u Ukrajini , Rusiji, Kini…Kada 1000-če gledalaca na stadionima u US skandira f..ck Joe Biden znači da je on u ozbiljnim problemima.

SI
sisavac
18:05 01.01.2022.

Čime prijeti? Izbacivanjem iz swifta? Odmah zapad ostaje bez 100 mlrd dolara čistog profita kojeg neće više izvlačiti iz rusije. Druge države će preispitati čemu swift uopće služi, ako jedna država ima monopol na odluke. Zaratiti s rusijom? Zapad nema tolko grobara. Rusiju sankcije ne diraju previše. Za plin i naftu imaju kupca, kinu. Dovoljno za držanje glave iznad vode. Rusima dovoljno. Zapad, tj. amer, dobiva žestok odgovor u vidu ruskih brodova i aviona uz američku granicu, a europa počašćena golemim arsenalom ruskih atomskih bombi u kalinjingradu. Dal ste svjesni da u ovoj igri europa nije igrač, subjekt...

Avatar prodao sam  ukrajnu
prodao sam ukrajnu
01:48 01.01.2022.

Predstavnik ruske Državne dume Konstantin Zatulin je, komentarišući zadnji razgovor predsednika Rusije i SAD Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, izjavio da je NATO već „ušao“ u Ukrajinu. „Problem u praksi je što je NATO već ušao u Ukrajinu, a nee da li će ući u tu bivšu sovjetsku republiku. U vojnom smislu Amerikanci i Britanci već su osvojili Ukrajinu. Nikla je infrastruktura, stigli su konsultanti, vojnici. Razmeštene su baze i to na teritoriji koja je u našoj neposrednoj blizini“, istakao je on.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije