Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbori u sad-u

Gotova je izborna drama: Joe Biden novi je američki predsjednik

Joe Biden
Foto: MIKE BLAKE/REUTERS/PIXSELL
1/8
Autori: Vecernji.hr, Hina
07.11.2020.
u 20:00

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden kasno u petak po američkom vremenu obratio se javnosti iz Wilmingtona kazavši da je na putu osvajanja i više od 300 elektorskih glasova te da će pobijediti uz "jasnu većinu".

Utrka za američkog predsjednika koji će 20. siječnja položiti prisegu napokon je gotova. Nakon pet dana neizvjesnosti, američki mediji projiciraju kako Joe Biden osvaja američke izbore i postaje novi predsjednik. 

Uz njega je izabrana i Kamala Harris, prva žena potpredsjednica SAD-a. Naime, Biden je jučer preokrenuo rezultat u dvije ključne države. Prvo je to učinio u Georgiji, a onda i u Pennsylvaniji koja je još značajnija jer nosi čak 20 elektorskih glasova

Kasno navečer po istočnoameričkom vremenu održao je govor u kojem je rekao kako još nema konačne objave pobjede, ali da će pobijediti u ovoj utrci.

Tijek događaja:

20:00 - Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković prvi je visoki dužnosnik iz te zemlje koja je Joeu Bidenu čestitala pobjedu na izborima za novog predsjednika SAD-a i to emotivnom porukom koja sugerira prijateljske odnose između njih dvoje.

"Dragi Joe, sačuvali smo vjeru, nova je zora pred nama", napisala je Turković na Twitteru uz fotografiju na kojoj su zajedno ona i novi predsjednik SAD-a.

Turković je tijekom svoje diplomatske karijere uz ostalo bila i veleposlanica BiH u Washingtonu a novi predsjednik SAD Biden slovi za osobu koja dobro poznaje stanje u BiH.

19:50 - Hrvatski premijer čestitao je izabranom američkom predsjedniku Joeu Bidenu na pobjedi i poručio da se raduje suradnji s njegovom administracijom. 

Čestitam izabranom predsjedniku Bidenu i izabranoj potpredsjednici Kamali Harris, poručio je Plenković na Twitteru. 

19:45 - Bidenove pristaše izašle su na ulice, balkone i prozore proslaviti pobjedu. Najviše se slavilo u New Yorku, gradu u kojem Biden uživa ogromnu podršku urbanih i liberalnih birača. 

Video možete pogledati OVDJE

19:30 - AP je napisao da je Biden dobio i Nevadu gdje je obrađeno 88 posto glasova. Biden je na 49.9 posto, a Trump na 47.9 posto. Biden zasad ima 642.604 glasa nasuprot 616.905 Trumpovih.

19:20 - Bivši predsjednik SAD-a Barack Obama, kojemu je Joe Biden bio potpredsjednik, oglasio se na Twitteru. Čestitao je Bidenu i Harris te dodao da ih u siječnju, kad uđu u Bijelu kuću, čekaju veliki izazovi, u prvom redu pandemija.

19:10 - O pobjedi Joea Bidena oglasila se i Hillary Clinton. 

- Glasači su progovorili i izabrali Joea Bidena i Kamalu Harris da budu naši predsjednik i potpredsjednica, napisala je Clinton i dodala da je ovo 'nova stranica za Ameriku'. 

19:00 - Nancy Pelosi, demokratska predsjednica američkog Zastupničkog doma, čestitala je Bidenu na pobjedi.

18:50 - Jadranka Kosor posljednja je od hrvatskih premijera koja je primljena u Bijeloj kući, a to je bilo u svibnju 2010. upravo na poziv tadašnjeg potpredsjednika Joea Bidena.

Potpredsjednik Biden joj je, kaže, na izlasku sa sastanka u Bijeloj kući onako tipično američki srdačno rekao: “Govorim ti kao prijatelj, možeš me nazvati u koje god doba dana ili noći…”

Opširnije pročitajte OVDJE

18:45 - Kanadski premijer Justin Trudeau čestitao je demokratu Joeu Bidenu na izbornoj pobjedi, niti sat vremena nakon što su je proglasili vodeći američki mediji.

Trudeau je u svojoj poruci kao prvi strani državnik koji je čestitao Bidenu napisao da se veseli uhvatiti ukoštac s "najvećim svjetskim izazovima", zajedno s novom američkom administracijom. U priopćenju, Trudeau je rekao da će surađivati sa SAD-om na "miru i uključivosti, ekonomskom prosperitetu i klimatskim akcijama širom svijeta".

18:40 - Američki predsjednik Donald Trump odbio je priznati poraz na izborima, a svi vodeći američki mediji proglasili su Joe Bidena novim američkim predsjednikom.

Trump se trenutno nalazi u Virginiji, a CNN javlja kako je iz njegovog izbornog stožera stigla izjava u kojoj navode kako od ponedjeljka počinje njihova pravna bitka i da je sve "daleko od gotovog". 

Opširnije pročitajte OVDJE

18:15 - Joe Biden je poslao i prvu službenu izjavu američkim medijima.

- Počašćen sam i ponizan jer povjerenjem koje američki narod ima u mene i izabranu potpredsjednicu Harris. Unatoč nezapamćenim preprekama, rekordan broj Amerikanaca je glasao. Dokazali smo još jednom, da demokracija kuca duboko u srcu Amerike. Kampanja je gotova, vrijeme je da se bijes i oštra retorika ostave po strani i da se ujedinimo kao nacija. Vrijeme je da se Amerika ujedini. Da se izliječi. Mi smo SAD. Nema toga što ne možemo, ako to radimo zajedno, napisao je.

18:10 - Na Twitteru se oglasila i Kamala Harris.

- Ovi izbori govore o puno više toga od mene i Joea. Radi se o duši Amerike i našoj volji da se za nju borimo. Imamo puno posla. Počnimo.

18:00 - Joe Biden se nakon objave rezultata oglasio na Twitteru.

- Ameriko, počašćen sam jer ste me izabrali da vodim našu zemlju. Posao pred nama je težak, ali obećavam vam ovo: Bit ću predsjednik svih Amerikanaca, bilo da ste glasali za mene ili ne. Zadržat ću povjerenje koje ste mi dali, napisao je Biden. 

17:55 - Joe Biden postao je 46. predsjednik SAD-a. 

VIDEO Pogledajte tko je Joe Biden - novi predsjednik SAD-a!

17:25 - CNN je proglasio da je Joe Biden osvojio Pennsylvaniju. Nakon CNN-a, i Associated Press je potvrdio da 20 elektora iz Pennsylvanije ide na stranu demokratskog kandidata, što znači da Biden i bez Nevade i Georgije ima 284 elektora. Trenutni ukupni rezultat elektorskih glasova: Biden - 284, Trump - 214. 

16:50 - Trump se opet oglasio na Twitteru. Žali se da Pennsylvanija koristi isti softver kao i država Michigan, u kojoj je Biden pobijedio.

Dodaje kako ti sustavi imaju iste greške te kako su ovi izbori bili totalni kaos.

16:15 - Joe Biden u Pennsylvaniji vodi sa 28.000 glasova, ali i u Nevadi u kojoj ima prednost od 22.000 glasova, javlja AP. 

16:00 - Oglasili su se iz federalne izborne komisije, poručili su kako zapravo nikakvih dokaza za prevaru nema.

"U nijednoj od pritužbi nema dokaza o nikakvoj prevari", rekla je Helen Weintraub, dužnosnica federalne izborne komisije.

15:40 - Trump je najavio kako će njegovi odvjetnici održati konferenciju za medije u 17:30 sati.

15:10 - Predsjednički kandidat demokrata Joe Biden približio se pobjedi u subotu dok njegova prednost u američkoj saveznoj državi Georgiji raste a prebrojavanje glasova još uvijek traje u nekoliko drugih država.

Bidenova prednost pred predsjednikom Donaldom Trumpom narasla je na 7248 glasova u subotu ujutro nakon što je nekoliko sati ranije vodio za 4430 glasova, izvijestili su mediji, uključujući CNN, pozivajući se na izborne dužnosnike.

14:30 - Kada bi stanje na kraju ostalo ovakvo kakvo je sada, Joe Biden bi osvojio izbore sa 306 elektorskih glasova, a Trump bi imao 232 glasa. Prije četiri godine Trump je pobijedio Hillary Clinton sa 204 elektorska glasa.

12:52 - Fox News i New York Post, glavni mediji Ruperta Murdocha, počeli su se distancirati od Donalda Trumpa dok se odugovlači drama oko prebrojavanja glasova, prvi put otkad je Trump došao na vlast i oko moguće prekretnice.

U četvrtak navečer u Phoenixu u Arizoni Trumpovi su pristaše otvoreno uzvikivali "Fox News ne valja" referirajući se na medij za koji se zadnjih pet godina smatralo da je žestoko odan predsjedniku. Fox New razbjesnio je Trumpa i njegove ljude u izbornoj noći kad je proglasio da je u Arizoni pobijedio demokrat Joe Biden unatoč vrlo tijesnim rezultatima. Jared Kushner, Trumpov savjetnik i zet, uzalud je zvao Murdocha da to povuku. Drugi mediji suzdržali su se od toga da Bidena proglase pobjednikom u ključnim državama dok se brojanje glasova nastavljalo. Od te noći Fox News je i vrlo oprezan u pogledu optužbi za masovnu izbornu prijevaru, koje su iznijeli Trump osobno i njegova kampanja.

"Mi to jednostavno nismo vidjeli. Nije nam to predočeno", rekao je urednik Fox Newsa Brett Baier o navodnim prijevarama u eteru u petak.

Ljudi se pitaju je li Fox News, koji je Trumpu pomogao da dođe na vlast 2016., u procesu okretanja leđa Trumpu dok se Biden približava magičnoj brojci od 270 elektorskih glasova s kojima će ući u Bijelu kuću.

12:34 U Pennsylvaniji je ostalo manje od 90.000 glasova za izbrojati, no to bi sve još moglo potrajati budući da je riječ o glasovima koje treba provjeriti. Bidenu je ova država ključna budući da ona nosi 20 elektorskih glasova, čime bi on imao dovoljno za ukupnu pobjedu, čak i bez moguće pobjede u Arizoni. 

12:30 Nekoliko američkih medija, Vox i Business Insider, već su proglasili Bidenovu pobjedu. 

10:25 - Prema najnovijim podacima, Bidenova se prednost u Georgiji i dodatno povećala. Biden sad tamo ima 2.462.455 glasova, a Trump 2.454.207 što je prednost od 8248 glasova za Bidena.

Što se Pennsylvanije tiče, Biden tamo prema aktualnim podacima ima 3.336.887 glasova,  a Trump 3.308.054 glasova, što je razlika od 28.833 glasa.

9:35 - Georgija, tradicionalno naklonjena republikancima, igra neuobičajeno važnu ulogu u ravnoteži moći između demokrata i republikanaca u novom sazivu Senata nakon izbora održanih u utorak. Oba mjesta u Senatu koje ima Georgija u utorak su se popunjavala na izborima i obje utrke idu u drugi izborni krug 5. siječnja jer, prema do sada prebrojanim glasovima, ni u jednoj utrci nijedan kandidat nije osvojio natpolovičnu većinu. Prema dosadašnjim izbornim rezultatima u Senatu, u kojem je na reizboru odnosno izboru bila trećina mandata, demokrati i republikanci imaju po 48 mandata. Senat broji 100 senatora.

Osim dva mandata u Georgiji još nisu proglašeni pobjednici za senatske utrke u Sjevernoj Karolini i Aljaski no do sada prebrojani glasovi pokazuju da će biti izabrani republikanski kandidati. S obzirom na to da će drugi krug u Georgiji biti održan tek 5. siječnja ostaje nejasno koja će stranka kontrolirati Senat čiji zastupnici polažu prisegu 3. siječnja.

U Georgiji republikanski senator David Perdue po isteku šestogodišnjeg mandata bori se za novi mandat protiv demkrata Jona Ossoffa, novinara. Perdue je dobio 49,8 posto glasova, a Ossoff 47,9 posto, prema Edison Research. Za drugo mjesto Georgije u Senatu bori se republikanska senatorica Kelly Loeffler i ima 21 protukandidata te nitko nije osvojio većinu. Demokrat Raphael Warnock osvojio je najviše - 32.7 posto glasova,  a slijedi Loeffler 26 posto glasova.

Ako demokrati osvoje dva senatorska mandata u Georgiji i ako Joe Biden postane američki predsjednik u Senatu u kojem bi svaka stranka imala po 50 senatora Bidenova potpredsjednica Kamala Harris bila bi presudni 51 glas za demokrate.

9:04 - Bidenov tim navodno aktivno planira tranziciju vlasti u Bijeloj kući kako se demokratski kandidat još više približava pobjedi.

New York Times izvještava kako bi prvi visoki dužnosnici u novoj Bijeloj kući koju vode demokrati mogli bi biti imenovani sljedeći tjedan. Rasprave su se vodile u Washingtonu i Wilmingtonu u Delawareu oko toga tko će popuniti najvažnije uloge. 

9:01 - Joe Biden povećao je prednost i u Gerogiji. S 4000 glasova skočio je na 7000 glasova. Biden u toj državi sada ima 2.461.455 glasova, a Trump 2.454.207 glasova. 

 

7:20 - Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden kasno u petak po američkom vremenu obratio se javnosti iz Wilmingtona kazavši da je na putu osvajanja i više od 300 elektorskih glasova te da će pobijediti uz "jasnu većinu".

"Još nemamo konačnu objavu pobjede, no brojke nam govore o jasnoj i uvjerljivoj priči. Pobijedit ćemo u ovoj utrci", rekao je Biden, uz kojeg je na pozornici stajala i kandidatkinja za potpredsjednicu SAD-a Kamala Harris.

Dok se nastavlja brojanje glasačkih listića, a pobjednik u predsjedničkoj utrci još nije proglašen, Biden je istaknuo da ima prednost u Pennsylvaniji, Georgiji, Arizoni i Nevadi te da je na putu da osvoji više od 300 elektorskih glasova. 

Za pobjedu je potrebno 270 elektorskih glasova, a Biden je na korak do te brojke - trenutno vodi u odnosu na predsjednika Donalda Trumpa sa 253 elektorska glasa naprema Trumpovih 213. 

A prema posljednjim podacima s glasačkih mjesta, u Pennsylvaniji, koja nosi 20 elektorskih glasova, trenutno Biden vodi ispred Trumpa za 28.833 glasa, u Georgiji (16 elektorskih glasova) za 4.395, u Nevadi (6 elektorskih glasova) za 22.657, a u Arizoni (11 elektorskih glasova) za 29.861 glas.

Demokratski predsjednički kandidat pozvao je na strpljenje. "Moramo ostati smireni i dopustiti da se proces odvija. Vaš glas bit će uvažen, nije me briga koliko se ljudi upinju da zaustave glasovanje, neću to dopustiti", rekao je.

Biden je također ustvrdio da su mu glasači, njih 74 milijuna, dali mandat za akciju po pitanju pandemije koronavirusa, ekonomije, klimatskih promjena i sistemskog rasizma.

"Želim da svi znaju, od prvog dana, da ćemo pokrenuti svoj plan da stavimo taj virus pod kontrolu", poručio je Biden, dodavši da njegova administracija može spasiti puno života u idućim mjesecima.

Broj dnevno zaraženih Amerikanaca u zadnja tri dana premašuje 100.000, a samo u petak bilo ih je rekordnih 129.000. Od početka pandemije u SAD-u je život izgubilo više od 236.000 ljudi zbog koronavirusa, a 9,7 milijuna Amerikanaca je zaraženo.

Osvrnuvši se na aktualnu političku situaciju, ustvrdio je da su prisutne velike napetosti nakon teških izbora, čime je priznao da postoje velike podjele u SAD-u uslijed koronakrize, ekonomskih poremećaja i teške predsjedničke kampanje.

Pozvao je Amerikance da ostave iza sebe ljutnju i demonizaciju. "Imamo ozbiljnih problema, ne trebamo više gubiti vrijeme na stranačke ratove. Protivnici smo, ali nismo neprijatelji", proučio je Biden.

7:18 - AP je još prije nekoliko dana proglasio Arizonu pobjedom za Joea Bidena i zbog toga se u različitim izvještajima njemu daje ovdje 264 elektorska glasa, no zbog male razlike još je teško proglasiti to apsolutno sigurnim. Donald Trump u Arizoni je dobio mali tračak nade kako se Bidenovo vodstvo suzilo u petak, prema ABC News i CNN, zahvaljujući 6000 svježe prebrojanih glasova. Biden ima 49,9% glasova, dok Trump ima 48,6%. Demokratski kandidat povećao se za 40.954 glasova, nakon što je imao 43.460 glasova više od Trumpa. Biden ima 1,564 milijuna glasova u cijeloj državi u Arizoni, dok Trump ima 1,525 milijuna. Procjenjuje se da u državi još treba izbrojati 250 000-270 000 glasačkih listića, najviše u Phoenixu, a Trumpu je potrebno više od polovice da bi sustigao Bidena.

Komentara 364

DU
Deleted user
12:19 07.11.2020.

Michigan: Softwareska "greška" kriva za manjak Trampovih glasova - by sputniknews! U okrugu Antrim 6.000 glasova "greškom" dodijeljeno demokratskom kandidatu?? Isti program rabio se u svim saveznim državama za brojanje glasova?? Pogledat i South Park, Season 16 episode 14 - - idikativno? Ovo je ruganje s demokracijom i zdravim razumum.

DA
dancuo
08:47 07.11.2020.

Bit će zanimljivo vidjeti koliko će ratova pokrenuti demokrati ovaj put.

Avatar Jopa
Jopa
09:07 07.11.2020.

Znalo se da će muljati sa tim poštanskim glasovima, doslovno donose omotnice koliko im treba, i to danima nakon glasovanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije