Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10 GODINA NAKON

Biden o smrti Osame bin Ladena: To je trenutak koji nikad neću zaboraviti

U.S. President Joe Biden's first address to a joint session of Congress
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
02.05.2021.
u 22:55

Američki SEAL-ovi ubili su Osamu bin Ladena u tom pakistanskom gradu rano ujutro 2. svibnja 2011. u tajnoj operaciji "Geronimo"

"To je trenutak koji nikada neću zaboraviti", rekao je američki predsjednik Joe Biden u nedjelju o smrti Osame bin Ladena, ubijenog prije deset godina u napadu američkih specijalnih snaga.

Joe Biden, tada potpredsjednik SAD-a u mandatu Baracka Obame, bio je 1. svibnja 2011. u "Situation room", super sigurnoj kriznoj sobi u podrumu Bijele kuće i izravno pratio operaciju u Abbottabadu, na sjeveru Pakistana, tijekom koje je ubijen šef al-Kaide. 

Američki SEAL-ovi ubili su Osamu bin Ladena u tom pakistanskom gradu rano ujutro 2. svibnja 2011. u tajnoj operaciji "Geronimo".

Prisjećajući se tog posebnog trenutka u njegovoj dugoj političkoj karijeri, Joe Biden je u priopćenju pohvalio "članove obavještajne služe koji su ga lovili, odlučnost predsjednika Baracka Obame u donošenju odluke i talent i hrabrost tima na terenu". 

Al Kaida se u deset godina od ubojstva svojeg osnivača Osame bin Ladena jako promijenila u odnosu na terorističku mrežu koja je napala Sjedinjene Države 11. rujna 2001. i ima potpuno drugačije ustrojeno vodstvo.

Nakon što su američke specijalne snage ubile Bin Ladena u Pakistanu, na čelu Al Kaide naslijedio ga je egipatski džihadist Ajman al-Zavahiri, ideolog mnogo slabije karizme.

Kada se radi o povlačenju američkih postrojbi iz Afganistana, Biden je naglasio da će Sjedinjene Države ostati "pozorne" na prijetnju "terorističkih skupina".

"Nastavit ćemo nadzirati i djelovati na svaku prijetnju američkim interesima iz Afganistana", upozorio je.

Američke snage počele su 1. svibnja povlačenje iz Afganistana, zajedno sa saveznicima, i Biden je najavio kako očekuje dovršetak operacije do 11. rujna, na 20. obljetnicu terorističkih napada na SAD.

 

VIDEO Bijesni navijači Manchester Uniteda upali na Old Trafford

Komentara 4

ZI
zimerman
05:28 03.05.2021.

Osama Bin Laden je bio sljedbenik lažnog proroka bolesnog pedofila Muhameda , koji je ubijen krijući se iza jedne od svojih mnogobrojnih robkinja . A Biden i Obama se kite tuđim perijem jer sve podatke o islamskom krvniku su dobili od bivše Bushove administracije..

SI
sisavac
06:11 03.05.2021.

Bez suđenja, ikakvih dokaza, sve na temelju ničim potkrijepljenih tvrdnji i optužbi, smaknuli čovjeka, koji im je vjerno 40 godina služio. Ipak su mu prodali avion, prebacivali mudžahedine gdje je tražio... Nego, novinarče, nisi ni beknuo o tome gdje su i kako završili tuljani koji su to učinili... Dal je živ ijedan od njih... Svi su u par godina stradali, neki pali kroz prozor, nekima srce zatajilo, neke auto na ulici sredio, neki žrtve provale... Jedan je i knjigu objavio, gdje sumnja u puno toga. Al da se biden sjeća, e to je fora.

MX
Mister X
23:21 02.05.2021.

što reči , Osama Bin Laden je naveči neprijatelj na svijetu protiv amerike ogromnim brojem žrtava je naneo naveču štetu u ljudstvu materijalnu i psihološku i finmamcisku sa minimalnim iznosom vlastituh žrtava i finnacija tih orgnizatora i učesnika u tojika u toj teror akciji .Najskupli protivnik Amerike svih vremena. Naravno daleko više je izginulih stradlih Afgana što aktivnih a što nevinih civila .No kako oni nemaju veze sa akterima koji su izveli taj napad-e ostaju upisni u povjesti i u velikoj promjeni sistema smanjenja životne slo bode svih zapadnih i drugih naroda na cijelom svijetu i nstsnsk vječnih troškova za oprez i sigurnost kontrolu za novu nesigurnost zapadnog svjeta....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije