Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
simboličan potez

Biden navodno rekao Erdoganu da će priznati masakr nad Armencima kao genocid

Joe Biden
Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
23.04.2021.
u 22:39

Potez bi značio prekid s desetljetnom praksom pažljivog korištenja termina koji dolaze iz Bijele kuće, kako se ne bi uvrijedila Turska

Američki predsjednik Joe Biden rekao je turskom čelniku Tayyipu Erdoganu u telefonskom razgovoru u petak da namjerava priznati masakr iz 1915. i prisilne deportacije Armenaca kao genocid, rekli su Reutersu izvori upoznati s razgovorom.

Taj potez, koji se očekuje u subotu, vjerojatno će utjecati na pogoršanje već napetih odnosa formalnih saveznika unutar NATO-a, Turske i SAD-a, objavio je Reuters.

Biden će vjerojatno upotrijebiti riječ "genocid" u sklopu izjave 24. travnja, kada se širom svijeta obilježava Dan sjećanja na žrtve genocida nad Armencima, navodi Reuters. 

Potez bi u velikoj mjeri bio simboličan, ali značio bi prekid s desetljetnom praksom pažljivog korištenja termina koji dolaze iz Bijele kuće, kako se ne bi uvrijedila Turska.

Prema priopćenju Bijele kuće, Biden i Erdogan dogovorili su se da će se sastati tijekom samita NATO-a u lipnju.

Biden je u telefonskom razgovoru prenio svoj interes za konstruktivnim bilateralnim odnosima s proširenim područjima suradnje, navodi se u kratkom priopćenju.

Ni u priopćenju Bijele kuće o telefonskom razgovoru niti u priopćenju turskog predsjedništva ne spominje se da će Biden službeno priznati masakr nad Armencima u Osmanskom Carstvu kao genocid.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Ključne riječi

Komentara 9

ZI
zimerman
23:15 23.04.2021.

Nadam se da će priznati taj masakr nad Armencima: ,,(da vidimo i to čudo) ,,, ,to bi bio jedini dobar potez od ovog ljevičara koji će poslije Obame ući u povijest kao jedan od naj gorih američki predsjednika .

FM
fmica
09:38 24.04.2021.

pokazal bu njima biden samo kad se sjeti ko je....

Avatar Futuregzaktni
Futuregzaktni
07:50 24.04.2021.

Biden će vjerojatno upotrijebiti riječ "genocid".... ako ne zaboravi sta treba reci :-) j.be ga Alzheimer disease...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije