Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VOJNI PAKET

Biden najavio pomoć Ukrajini vrijednu 800 milijuna dolara: 'Upozorio sam Putina'

NATO Summit in Madrid
Foto: NACHO DOCE/REUTERS
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
30.06.2022.
u 17:56

Američki predsjednik je istaknuo da je ruska agresija na Ukrajinu dovela do većeg jedinstva unutar NATO-a i da članak 5 Sjevernoatlantskog ugovora ostaje neupitan.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u četvrtak u Madridu da će sljedećih dana objaviti dodatnu pomoć od 800 milijuna dolara za oružje Ukrajini te naglasio da će NATO braniti “svaki pedalj” svoga teritorija.

“Podržavat ćemo Ukrajinu koliko god bude trebalo”, izjavio je Biden na konferenciji za novinare nakon završetka samita NATO-a, koji je nazvao povijesnim.

Paket pomoći uključuje sustave protuzračne obrane i napadno oružje, navodi Kyiv Independent.

 

Biden je istaknuo da je ruska agresija na Ukrajinu dovela do većeg jedinstva unutar NATO-a i da članak 5 Sjevernoatlantskog ugovora ostaje neupitan. Članak 5 sadrži načelo da je napad na jednu članicu NATO-a, napad na sve njih.  “Branit ćemo svaki pedalj teritorija NATO-a”, rekao je Biden.

Dodao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin želio dobiti “finlandizaciju NATO-a, a dobio je natoizaciju Finske”. Istaknuo je da je NATO sad jači nego ikada.

Američki predsjednik spomenuo je u svojem govoru i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Kazao je kako ga je upozorio "ako on napravi svoj potez, da će oni napraviti svoj i ojačati NATO ". Rekao je da je poručio Putinu da će se "demokracije širom svijeta ujediniti i usprotiviti ruskoj agresiji".

Na samitu je donesena povijesna odluka o primanju Finske i Švedske u NATO-u, koje su dugo gajile tradiciju neutralnosti, ali ih je ruska invazija na Ukrajinu nagnala da zatraže članstvo u NATO-u.

VIDEO: Milanović španjolskom kralju objašnjavao prednost Madrida

Ključne riječi

Komentara 18

HO
Homophob
18:42 30.06.2022.

Gledamo svakodnevno komentare bezveznjaka i citamo clanke “strucnjaka” i cekamo vec 40-tak godina da Amerika propadne, da “bezvrijedna valuta” koju samo “stampaju bez pokrica” konacno postane bezvrijedna ali cudom se to jos uvijek nikako dogoditi. Najsmjesnije sto ti sto najvise valutu zovu bezvrijednom su ludi za tom valutom vise nego ugrozeni grabe Kune u Hrvatskoj.

CR
CroAmerico
18:45 30.06.2022.

BTW Russian su vec bankrot

CR
CroAmerico
18:49 30.06.2022.

Hehe koji ludi komentari od 1776 $$ vlada svijetom jos ce toliko od 20 bilionara u svijetu 18 ih je u USA papci nemaju blage veze o cemu pisu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije