Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAD I SAUDIJSKA ARABIJA

Biden će princa Bin Salmana kazniti samo prekidom komunikacije

U.S. President Joe Biden boards Air Force One for a trip to Delaware
Foto: ERIN SCOTT/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
01.03.2021.
u 21:45

Prvi put američka je administracija jasno progovorila o strahotama koje u Jemenu čini S. Arabija

Američki predsjednik Joe Biden najavio je da će njegova administracija danas objaviti priopćenje o Saudijskoj Arabiji, nakon američkog obavještajnog izvještaja u kojem je zaključeno da je prijestolonasljednik Mohammed bin Salman odobrio ubojstvo novinara Jamala Khashoggija.

Pitanje je hoće li Joe Biden, kako je obećao u predizbornoj kampanji, kazniti princa Bin Salmana zbog gnjusnog ubojstva saudijskog novinara. Ono što je do sada poduzeto jest zabrana ulaska u SAD za 76 osoba iz Saudijske Arabije, koje su direktno ili indirektno umiješane u ubojstvo.

Međutim, nigdje se ne spominje ime saudijskog princa Bin Salmana iako se u izvještaju jasno navodi da je Bin Salman zapravo naručitelj tog ubojstva. Oči svijeta uprte su stoga u priopćenje američkog predsjednika Bidena i njegovu odluku o kažnjavanju princa Bin Salmana, koji je zapravo pravi vladar u svojoj zemlji.

Odnosi ipak bitni

Neki mediji već špekuliraju kako se neće ništa drastično dogoditi i Bin Salman će proći, kao i do sada, neokrznut, dok će drugi snositi njegovu krivicu. Međutim, nije isključeno ni neko iznenađenje s obzirom na to da se Bidenova administracija suočila s kritikama da je predsjednik trebao biti oštriji prema prijestolonasljedniku. Unatoč kritikama i najavi promjene politike prema Saudijskoj Arabiji, analitičari smatraju da predsjednik Biden postupa vrlo pažljivo i odmjereno u nastojanju kako bi ipak očuvao odnose sa Saudijskom Arabijom koja je zapravo jedan od glavnih saveznika SAD-a u regiji, ali i imajući na umu kako treba obnoviti nuklearni sporazum s Iranom iz 2015.

Objavljivanje izvješća obavještajnih službi svakako će biti dio Bidenove promjene odnosa sa Saudijskom Arabijom i povratak na tradicionalne linije, toplo-hladno, kako je to bilo prije dolaska na vlast predsjednika Donalda Trumpa. Izvješće koje je od očiju javnosti čuvano dvije godine sastavljeno je temeljem snimke turske obavještajne službe čiji je transkript CIA dobila nakon gnjusnog ubojstva saudijskog disidenta 2. listopada 2018. godine u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu te drugih dokaza. Međutim, Trumpova administracija tada je odbila zahtjeve kongresnika i udruga za ljudska prava da se objavi verzija bez oznake stroge tajnosti nastojeći očuvati suradnju saveznika usred rastućih napetosti s Iranom, regionalnim suparnikom Saudijske Arabije koji ima utjecaj na gotovo sve zaljevske zemlje, te promicati prodaju američkog oružja Saudijskoj Arabiji.

Naime, Trump je tada potpisao ugovore o kupnji naoružanja u vrijednosti većoj od 400 milijardi dolara. Unatoč tome što je američki predsjednik Joe Biden obećao revidirati sve ugovore koje je Donald Trump potpisao sa Saudijskom Arabijom, to ne znači da će Bidenova administracija poništiti ugovor o prodaji oružja Saudijskoj Arabiji, koju i dalje smatraju najvećim saveznikom u regiji. Za sada će Biden, kako tvrde analitičari, samo izolirati princa Mohammeda bin Salmana i neće s njim komunicirati.

To je već i učinio samo dan prije objavljivanja izvještaja kada je telefonski razgovarao sa saudijskim kraljem Salmanom bin Abdul Azizom te “zaobišao“ saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, kojeg izvještaj direktno optužuje za zapovjednu odgovornost, ne samo kod ubojstva saudijskog novinara već i za krvavi rat u Jemenu. I jedna i druga strana složile su se da će učiniti sve da što prije završe taj okrutni rat. Prvi put, pod vodstvom Joea Bidena, američka je administracija jasno progovorila o strahotama koje u Jemenu čini Saudijska Arabija na čelu s prijestolonasljednikom princom Bin Salmanom.

Masovna prodaja oružja

Princ Salman uživao je veliku potporu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. Naime, novi američki državni tajnik Antony John Blinken optužio je Saudijsku Arabiju da je svojim djelovanjem u Jemenu izazvala “najgoru humanitarnu krizu na svijetu”, zbog čega je Bidenova administracija odlučila zamrznuti neke američke prodaje oružja Saudijskoj Arabiji i UAE, savezniku Saudijske Arabije u krvavom ratu u Jemenu.

Zamrzavanje prodaje naoružanja dolazi nakon što se Biden tijekom predizborne kampanje obvezao spriječiti uporabu američkog oružja u vojnim operacijama u Jemenu koje je pokrenula arapska koalicija predvođena Saudijskom Arabijom znajući da je sukob u ovoj siromašnoj arapskoj zemlji odnio tisuće života i izazvao veliku glad. Režim u Rijadu bio je u Trumpovoj milosti jer su mu plaćali stotine milijardi dolara za oružje. Dok se očekuje odluka Joea Bidena o Saudijskoj Arabiji i princu Bin Salmanu, Saudijska Arabija odbacila je sve navode iz izvještaja kao negativnu, lažnu i neprihvatljivu ocjenu vodstva kraljevine.

Naglasili su da izvještaj sadrži netočne informacije i zaključke. Kao što se i očekivalo, Saudijsku Arabiju su podržali Kuvajt, Bahrein i UAE. Zanimljivo je da Egipat, Katar i Turska objavu izvještaja nisu službeno komentirali.

Komentara 4

FA
fajlpz
05:11 02.03.2021.

Drugarska opomena

BE
berija
23:11 01.03.2021.

400 milijardi dolara za naoružanje i još nisu pobijedili u podijeljenom Jemenu. 400 milijardi razloga Amerikancima da ne narušavaju odnose s najkrvavijim režimom na Bliskom i Srednjem istoku.

NE
Nepokolebljiv
06:27 02.03.2021.

Americki, jednako kao i balkanski krdani su zaista mentalno hendikepirani ili se prave od majcice prirode strajfanima! Princ za americku stvarnost vise nema veze s tim slucajem jer je od Predsjednika Trumpa dobio Predsjednicko Pomilovanje! To znaci u praksi i zakonu: Incident se NIKADA nije dogodio i niti jedan Amerikanac to vise ne bi smio spominjati jer time krsi zakon cineci "misdemeanor" usporedivo s balkanskim zakonodavstvom tesko krivicno djelo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije