Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA ADMINISTRACIJA

Biden će imenovati Janet Yellen za ministricu financija, Kerryja za klimu

Janet Yellen, portal
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
24.11.2020.
u 07:14

Yellen ( 74), prva je žena koja je bila na čelu američke središnje banke, a također će biti i prva žena na čelu ministarstva financija, bude li nominirana i potvrđena u Senatu.

Izabrani predsjednik Joe Biden imenovat će bivšu predsjednicu američke središnje banke (FED) Janet Yellen za ministricu financija u svojoj administraciji, objavili su u ponedjeljak Wall Street Journal i New York Times pozivajući se na izvore koji su dobro upućeni u takvu odluku.  

Yellen ( 74), prva je žena koja je bila na čelu američke središnje banke, a također će biti i prva žena na čelu ministarstva financija, bude li nominirana i potvrđena u Senatu. Posao će preuzeti u trenutku kada globalna pandemija koronavirusa negativno utječe na gospodarska kretanja u SAD-u izazivajući pad gospodarstva.

Istodobno, bivši državni  tajnik John Kerry, koji je 2015. potpisao Pariški klimatski sporazum u ime Sjedinjenih Država, iz kojeg se predsjednik Donald Trump povukao, najvjerojatnije će biti  zadužen za klimu u novoj administraciji izabranog predsjednika Joea Bidena.  To se smatra očitim znakom da će nova administracija obnoviti privrženost SAD-a borbi protiv klimatskih promjena.

"Vraćam se u vladu kako bih vratio Ameriku natrag na put obračunavanja s najvećim izazovom ove generacije i onih koje će uslijediti", napisao je Kerry na Tweeteru nakon objave o imenovanju.

 

"Klimatska kriza traži ništa manje nego da svi zajedno upremo", dodao je.

Dugogodišnji Bidenov senatski kolega, prijatelj i politički saveznik koji je stajao uz Bidena i u trenucima krize njegove kandidature, Kerry (74) će donijeti sa sobom utjecaj i veze koje je stekao kao vrhunski diplomat iz mandata predsjednika Baracka Obame.

Glavni arhitekt nuklearnog sporazuma s Iranom trebat će sve svoje političke vještine kako bi Sjedinjene Države povratile svoj uzdrmani kredibilitet kada se zemlja bude vraćala u Pariški sporazum, što se Biden obvezao da će učiniti već prvog dana preuzimanja dužnosti.

Unatoč svojim godinama promatrači smatraju da Kerry, koji je i sam 2004. bio neuspješno u utrci za predsjednika, nije izgubio niti malo svog poleta kada je riječ o međunarodnim odnosima.

Prošle je godine Kerry pokrenuo višestranačku koaliciju nazvanu "World War Zero", koja je uključila vodeće vojne dužnosnike, republikanca Arnolda Schwarzeneggera i poznate ličnosti poput  Leonarda DiCaprija and Emme Watson ujedinivši ih u borbi za klimu.

VIDEO: Joe Biden novi je predsjednik SAD-a!

Komentara 3

SI
sisavac
08:09 24.11.2020.

a najveći doprinos zelenoj tranziciji biti će opremanje ministarstava invalidskim kolicima, jer s obzirom na starost ministara, predsjednika, to će biti najpotrebnije, uz naravno jednu malu bolnicu u vrtu bijele kuće, koja će brzo moći reagirati kad nekom ministru ne bude dobro. helikopter i avion neće koristiti, jer s tolko bolničkog osoblja to nije moguće. uz nekoliko prevoditelja zaposlit će i nekoliko tumača, da se nakon izlaganja bidena daju pojašnjenja, što je htio reći, a ne što je govorio. sa tako starom administracijom, ispuhanim penzićima, ameriku ne čeka ništa dobro. u doba satelita, hiperzvučnog oružja, 5g mreža, na vlast dolazi ekipa kojoj je bacanje napalma po vijetnamcima bila igrica. biden je naime zbog astme propustio fizički sudjelovati u tom ratu, ali politički je bio jako jako aktivan. 5 ili 6 puta je odbio otići u vojsku. baš zato što je nije iskusio, lako je kasnije utjecao na američke akcije po svijetu. najmoderniji starački dom u americi se uskoro bude zvala bijela kuća. da amerika nema kandidata mlađeg od 60 godina.... baš jadno.

Avatar manjejeviše
manjejeviše
07:24 24.11.2020.

Biti će to "najmlađa" američka vlada u povijesti !

SL
slavenZadravec
08:38 24.11.2020.

Sreća da prestaje Trumpova suluda politika neprijateljstva prema planeti Zemlji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije