Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kvaliteta života

Biciklističkih staza imaju više nego u Amsterdamu

18.09.2014., Koprivnica - Pustanje u rad bike sharing sustava Bicko, za koji je novac osiguran suradnjom s madjarskim partnerima na projektu Bicikl oasis, financiran iz projekta IPA CBC Madjarska - Hrvatska. Prve metre novim biciklima su napravili gradona
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
16.10.2016.
u 00:15

Koprivnica je postala 31. svjetski i prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio certifikat za mjerenje kvalitete života

Grad Koprivnica po glavi stanovnika ima više kilometara biciklističkih staza nego Amsterdam, više bolničkih kreveta od Toronta, veći broj žena zaposlenih u gradskoj upravi nego Los Angeles, više dobrovoljnih vatrogasaca i volontera od Barcelone, a i u broju internetskih priključaka u vrhu je među svim tim gradovima.

“Pametni grad”

Tim su se činjenicama jučer pohvalili v. d. gradonačelnika Mišel Jakšić i šefica gradskog komunalnog poduzeća Maja Hleb na priopćavanju javnosti informacije da je Koprivnica postala 31. svjetski grad, i jedini hrvatski, koji je dobio certifikat za mjerenje kvalitete života. Izdaje ga organizacija World Council on City Data, a službeni naziv glasi ISO37210:Održivi razvoj indikatori za gradske službe i kvalitetu života.

Moraju poraditi na smanjenju stope nezaposlenosti i siromaštva te na površinama i objektima za rekreaciju građana

– Organizacija je postavila kriterije na temelju istraživanja u 250 svjetskih gradova. Tijekom postupka certifikacije morali smo udovoljiti kriterijima u 18 područja, od transporta i ekonomije do zdravlja i rekreacije, a postoje četiri razine certifikata. Bili smo iznenađeni i jako sretni kad smo dobili najvišu, platinastu – rekla je M. Hleb.

Koprivnica, koju gradska uprava brendira kao “pametni grad”, u postupku certifikacije, koji je trajao od svibnja do kolovoza, dobila je priliku usporediti se s drugim svjetskim gradovima i pokazalo se da ne stoji nimalo loše. No gradski oci dobili su i informacije na kojim bi se područjima valjalo poboljšati.

Vrijedi godinu dana

– Morat ćemo poraditi na smanjenju stope nezaposlenosti i siromaštva, na polju mjerenja indikatora kad je riječ o zaštiti okoliša te na površinama i objektima za rekreaciju građana – istaknuo je Jakšić.

Certifikat ISO37210 ustanovljen je 2014. godine i među 31 gradom koji ga je dosad dobio samo je sedam europskih. Osim Koprivnice, nijedan drugi hrvatski grad dosad se za njega nije prijavio. Sam certifikat vrijedi godinu dana i grad koji ga dobije stječe pravo da ga aplicira na svoje službene dokumente i druge materijale kao potvrdu da se radi o sredini s iznimno visokom kvalitetom života.

– Nakon godinu dana prolazimo reakreditaciju te postoji mogućnost da zadržimo certifikat iste razine, da dobijemo nižu razinu ili da ga izgubimo – objasnila je M. Hleb. Grad Koprivnica certifikat je platio 3500 eura.

>> Predsjednica otkazala dolazak, ali spomenik braniteljima se otkriva

Komentara 3

SO
Soljženicin
08:57 16.10.2016.

Bravo Koprivnica, bravo za Podravke i Podravce

EB
EBERT
17:30 16.10.2016.

Treci put vas pitam gosp. Slabek u kojim tim opisanim zemljama ste bili?Osim toga zasto me stalno brisete?Onda netrebamo uopce komentirati Admine.

MA
Max666
10:51 17.10.2016.

Koprivnica je selendra u kojoj nema posla. A u svim večim firmama vlada nepotizam I političko uhljebljivanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije