Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EDUKACIJA ZA ODRASLE

Biciklisti imaju priliku otići na besplatnu školu bicikliranja kako bi se zaštitili u prometu

Foto: Privatni album
1/2
15.09.2021.
u 08:14

U razdoblju od 2011. do 2020., na području Republike Hrvatske, pokazuju da je smrtno stradalo 222 biciklista, 3275 ih je završilo s težim, a 7477 lakšim ozljedama.

Jubilarni 20. Europski tjedan mobilnosti (ETM) i ove se godine održava od 16. do 22. rujna u Zagrebu, s ciljem poticanja malih i velikih gradova na uvođenje te promicanje održivih prijevoznih sredstava, u prvom redu bicikala.

Slogan ovogodišnjeg obilježavanja ETM-a glasi "Sigurno i zdravo, uz održivu mobilnost", a udruga Sigurnost u prometu i ambasada Kraljevine Nizozemske, sukladno temi ETM-a, organiziraju i provode besplatnu edukaciju odraslih biciklista za sigurno sudjelovanje u gradskom prometu, pod nazivom "Škola bicikliranja 18+", koja će se održati u subotu 18. rujna. od 11.00 do 14.00 sati.

Na njoj će se obrazložiti važnost bicikala za mobilnost u gradovima, ali i potreba da se bicikliste zaštiti kako bi sigurnije sudjelovali u prometu. Naime, statistički podaci Ministarstva unutarnjih poslova o stradavanju biciklista u prometu u razdoblju od 2011. do 2020., na području Republike Hrvatske, pokazuju da je smrtno stradalo 222 biciklista, 3275 ih je završilo s težim, a 7477 lakšim ozljedama.

Foto: Privatni album

Ujedno, u prvih sedam mjeseci ove godine poginulo je 14 biciklista, dok ih je u istom razdoblju lani poginulo dvostruko manje - sedam. Ponajprije jer je pandemija koronavirusa znatno smanjila mobilnost građana.

Iz tih se pokazatelja jasno može zaključiti zašto u MUP-u, s pravom, svrstavaju bicikliste u visokorizičnu skupinu sudionika u cestovnom, pa i gradskom, prometu.

Kao jedan od programa ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti bit će i konferenciju za medije koja će se održati u petak, 17. rujna, s početkom u 11.00 sati u prostorijama zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti (FPZ) na temu zaštite biciklista u prometu i programu edukacije kojom se to želi postići.

Prijave za besplatnu edukaciju

U današnje je vrijeme iznimno važna suradnja svih sudionika u prometu, a posebno biciklista kojih je sve više u prometu. Besplatna edukacija odraslih biciklista će se provoditi u trofejnoj dvorani Boćarskog doma (Prisavlje 2) te na otvorenom prostoru poligona autoškole "Klindić" na Prisavlju.

Za sve sudionike edukacije osigurani su korisni pokloni organizatora: Priručnik za bicikliste, Priručnik prve pomoći, zaštitni reflektirajući prsluk i traka, majica, šilt-kapa te poklon bon Nextbike za korištenje gradskih bicikala.

Zainteresirani se mogu prijaviti imenom i prezimenom na info.kontakt.sup@gmail.com ili dlisicin.sup@gmail.com, odnosno slanjem poruke na 099 805 4040. Zadnji rok za prijave je do petka do 20.00 sati.

Komentara 1

PO
polifonije
09:28 15.09.2021.

Biciklistima treba zabraniti vožnju na prometnicama i među pješacima jer predstavljaju veliku opasnost za druge i za sebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije