Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezultati ankete

Bi li ključne članice NATO-a priskočile u pomoć Hrvatskoj u slučaju napada?

NATO
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/4
05.12.2019.
u 13:47

Prvi bi priskočili Danci pa Britanci i Norvežani, Francuzi, Nijemci te Amerikanci

Anketa koju je proveo YouGov u šest država članica NATO-ova saveza, u SAD-u, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Danskoj, Norveškoj te zemljama partnerima Švedskoj i Finskoj pokazuje da je pretežito stajalište javnosti u ključnim zemljama članicama da bi branile Hrvatsku kada bi bila napadnuta.

Najskloniji obrani Hrvatske su Danci, 48% ispitanika odgovara potvrdno, 17% se protivi, a 37% ne zna odgovoriti na pitanje. Slijede Britanci i Norvežani, 43% branilo bi Hrvatsku bude li napadnuta, 21% Britanca ne bi, 37% ne zna, 24% Norvežana ne bi, a 33% ne zna. Kod Francuza, 39% ispitanika podržalo bi obranu Hrvatske, 27% ne bi, 34% ne zna. U Njemačkoj 38% je za, 34% protiv, a 28% ne zna. Kod Amerikanaca također 38% njih podupire obranu RH, tek se 17% protivi pomoći u obrani Hrvatskoj, a 44% nije sigurno.

U Švedskoj i Finskoj, koje nisu članice NATO-a ali se smatraju partnerskim državama, znatno je manje entuzijazma kada je riječ o zajedničkoj obrani zemalja članica Saveza. Takav je odnos i prema Hrvatskoj. U slučaju napada spremno joj je pomoći 25% Šveđana, 38% ispitanika tome se protivi, a 37% ne zna. Tek bi 12% Finaca bilo za pomoć RH, 57% protiv, a 31% ne zna. No, nisu Šveđani i Finci takvi samo prema Hrvatskoj, nezainteresirani su i kad je riječ o obrani drugih. Posebno Finci, koji bi od navedenih zemalja (a u anketi su "ponuđeni" SAD, Francuska, Poljska, Latvija, Njemačka, Rumunjska, Turska, Ukrajina, Grčka, Švedska, Finska i Hrvatska) osim svoje uskočili u obranu tek Švedskoj! Šveđani bi uskočili Fincima, Latviji, Njemačkoj, a podijeljeno je mišljenje bi li pomogli ili ne bi – Poljskoj. Njihov oprez mogao bi se tumačiti i samim sadržajem pitanja jer ispitanici su upitani bi li branili druge zemlje i članice "u slučaju napada Rusije na njih".

Anketa je istodobno pokazala kako u zadnje dvije godine opada potpora javnosti članstvu u NATO-u. Prije dvije godine, primjerice 73% Britanca bilo je za članstvo u NATO-u, a 2019. godine tek 59%. U Njemačkoj ih je za članstvo bilo 68%, sada samo 54%. U Francuskoj se potpora smanjila s 54% na 39%, dok Danci i dalje imaju najviše entuzijazma za NATO, no potpora je pala s 80% na 70%. Kod Norvežana sa 75% na 66%. U najvažnijoj zemlji članici SAD-u prije dvije godine 47% ispitanika bilo je za članstvo u NATO-u, sada ih je 44%.

No, bez obzira na to što se potpora smanjuje, optimizam bude rezultati kada je riječ o glasovitom članku 5. NATO-ova ugovora koji definira da je napad na jednu članicu ujedno i napad na sve. U SAD-u tako smatra 57% ispitanika, 66% Britanaca, 58% Nijemaca, 53% Francuza, 73% Danaca i 74% Norvežana. Amerikanci bi, prema anketi, u većini branili sve zemlje članice ili partnerice saveza budu li napadnute, Britanci su u omjeru 31% naprama 31% podijeljeni oko eventualne obrane Turske, dok se Nijemci i Francuzi protive pomoći Turskoj.

Francuzi i Nijemci ne bi uskočili ni kada bi bila napadnuta partnerska Ukrajina, a ne bi pomogli ni savezniku Rumunjskoj. Nijemci primjerice ne bi "uskočili" ni kada bi bio napadnut SAD (43% protiv, 32% za), premda bi 54% Amerikanaca uskočilo u obranu Njemačke ustreba li.

VIDEO Međunarodna vojna vježba Imediate Response 19

Ključne riječi

Komentara 82

Avatar Ironman0105
Ironman0105
14:13 05.12.2019.

Mogu nas napasti jedino srbi. A dokazali smo da nam protiv njih pomoc nije potrebna.

MO
moškov
14:27 05.12.2019.

uzdaj se u se i u svoje kljuse...hrvati u domovini i hrvati u svijetu ...i to je to...

GO
goga56020
13:56 05.12.2019.

Priskocili bi ako bi imali koristi iz toga...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije