Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Građanska inicijativa Krug za Trg

'Bezuvjetno podupiremo ministra kulture Zlatka Hasanbegovića'

Krug za Trg
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
13.02.2016.
u 14:27

Naglašavaju da ministra kulture Hasanbegovića podržavaju i u odlukama vezano za financiranje udruga na ljevici, dodajući kako inicijativa Krug za Trg nikada nije imala pristupa državnome novcu, i da će se na vlastite mogućnosti oslanjati i ubuduće.

Građanska inicijativa Krug za Trg priopćila je u povodu intenzivnih javnih prijepora o pitanjima novije hrvatske povijesti, kako su različita vrednovanja političkih povijesnih događaja pravilo europskih društava, te je ujedno dala snažnu potporu ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću zbog "otvaranja šireg razgovora".

 "Razumijemo da su različita vrednovanja političkih povijesnih događaja pravilo europskih društava, ali u Hrvatskoj uočavamo osobito duboke razlike, kao posljedicu  dugogodišnjih nasilnih ideologiziranih interpretacija. Bezuvjetno podupiremo ministra kulture Vlade RH dr. Zlatka Hasanbegovića zbog  otvaranja šireg razgovora", ističe se u priopćenju Kruga za Trg - Građanske inicijative za Hrvatsku bez totalitarističke simbolike u javnim prostorima.

Naglašavaju da ministra kulture Hasanbegovića podržavaju i u odlukama vezano za financiranje udruga na ljevici, dodajući kako inicijativa Krug za Trg nikada nije imala pristupa državnome novcu, i da će se na vlastite mogućnosti oslanjati i ubuduće.

"Očekujemo da ministar kulture Hasanbegović i nova Vlada Republike Hrvatske nastave pokazivati odlučnost u suočavanju s povijesnom slikom u njezinoj cjelovitosti.  U tom je smislu potrebno da zagrebački Trg maršala Tita dobije novo ime, kako je to bilo moguće u drugim našim gradovima i gradićima, a čime bi rad Kruga za Trg mogao biti okončan", navode iz inicijative Krug za Trg, koja već duže vrijeme postavlja zahtjev da se preimenuje sadašnji Trg maršala Tita u središtu Zagreba, koji nosi ime po nekadašnjem jugoslavenskom predsjedniku i komunističkom vođi Josipu Brozu Titu.

U priopćenju koje za Krug za Trg potpisuju Ante Beljo i Maja Runje, podsjeća se da sve europske rezolucije o osudi totalitarističkih ideologija i režima "o ovom pitanju traže jednaku društvenu osudu fašističkog i komunističkog totalitarizma".

>>Antifašistička liga Hasanbegovićev posjet Jasenovcu očekuje s nadom i strepnjom

>>Bez obzira na kontroverze, uloga HOS-a u ratu bila je pozitivna

Komentara 68

Avatar arhaika
arhaika
14:50 13.02.2016.

podrska ministru i inicijativi krug za trg.

DU
Deleted user
14:48 13.02.2016.

Što je novoga da kriminalac, pedofil, terorista, ubojica, prevarant dobije gradski trg pa danas imamo masu primjera u svijetu da dotični postaju uglednici,partneri,pregovarači,predsjednici u tim situacijama narod treba uzeti demokraciju u svoje ruke i riješiti slučaj nemorala.

UM
umnjak
14:59 13.02.2016.

Titov trg, sramota Zagreba i civiliziranog svijeta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije