Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OMOGUĆUJU POVEĆANJE ZARADE

Bez znanja jezika teško do posla

strani jezik, knjiga
Foto: Thinkstock
08.09.2016.
u 09:00

Najviše je interesa za učenje engleskog, njemačkog, francuskog, španjolskog i talijanskog jezika

Poznavanje stranih jezika na tržištu rada neophodno je i često može biti presudno pri donošenju odluke za odabir zaposlenika u nekoj kompaniji. Istraživanja pokazuju kako poznavanje stranog jezika može povećati zaradu između 5 i 15 posto. Nedavno je portal Lifehack ustvrdio kako je, uz naravno engleski, korisno znati prije svega španjolski jezik jer je treći najkorišteniji jezik na svijetu. Iza njega slijedi francuski, koji je službeni jezik u 29 zemalja. The Economist preporučuje učenje njemačkog jer su u toj zemlji smještene velike korporacije. Specijalizirane škole za učenje stranih jezika svakako pružaju puno kvalitetniji pristup stjecanju znanja.

– Što ranije počnemo učiti neki jezik, to bolje. Mozak je programiran za učenje jezika sve do šeste godine, a u tom se razdoblju u neuronskim putevima stvaraju dragocjene veze koje se poslije više ne mogu formirati. Pružanjem djetetu prilike da nauči najmanje jedan strani jezik u ranoj dobi pomažemo povećavanju kapaciteta njegova mozga – tvrde u školi za učenje stranih jezika Helen Doron. Kažu da djeca, bez obzira na dob, čak i na to jesu li progovorila, mogu usvojiti novi jezik ako su mu izložena. Tu činjenicu uočila je Helen Doron, britanska jezikoslovka i edukatorica, osnivačica istoimene metode podučavanja engleskog jezika. Metoda Helen Doron bazira se na upijanju jezika u prirodnom okruženju, bez naglaska na gramatička pravila te kroz igru, pokret i glazbu. Istraživanja su pokazala kako učenje stranog jezika u ranoj dobi povećava vještine kritičkog razmišljanja, kreativnosti i fleksibilnosti uma.

Učenje stranog jezika pomaže u širenju svjetonazora i razvijanju tolerancije, osjetljivosti i uvažavanju drugih kultura. Kako učenje jezika pomaže u razvijaju komunikacijskih vještina, ono ima i učinak na rast samopouzdanja, na koje dodatno pozitivno utječe i spoznaja djeteta kako može komunicirati s ljudima iz drugih kultura, posebno u inozemstvu. Sve to povećava samopoštovanje i osjećaj samostalnosti. Rana stimulacija potiče stvaranje neuronskih sklopova, zbog čega je izlaganje djeteta stranom jeziku u što ranijoj dobi najbolji način za stvaranje veza među neuronima te povećanje djetetove sposobnosti za intelektualni razvoj. U usporedbi s jednojezičnom, dvojezična djeca postižu znatno bolje rezultate.

U školi za strane jezike Halpet kažu da je najveći interes polaznika standardno za engleski jezik, iako raste interes za njemački jezik, pa potom francuski, španjolski te talijanski. – S profesionalne strane, poznavanje drugog stranog jezika važno je jer nam učvršćuje trenutačnu poziciju na radnom mjestu i otvara nove mogućnosti za napredovanje, usavršavanje ili posve novo zaposlenje – kažu u Halpetu.  

>> Styria Hrvatska daje znanje i poslovne prilike studentima 12 fakulteta  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije