Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRO DEMOSKOP

Bez većih promjena: HDZ i dalje najpopularniji, blagi rast SDP-a

CRO Demoskop
Foto: RTL
1/11
07.02.2021.
u 19:14

Andrej Plenković ocijenjen je ujedno kao i najpozitivniji, ali i najnegativniji političar u zemlji

Prema najnovijim podacima CRO Demoskopa HDZ i dalje ostaje prvi izbor među ispitanicima, što pokazuje kako unatoč aferama u vladajućoj stranci, potresa na političkoj sceni zapravo i nema. Podaci su to istraživanja kojeg je Promocija plus provela za RTL.

Uz blaži pad u odnosu na početak godine HDZ bira 27,7 posto ispitanika. Drugi izbor, uz blagi rast ostaje SDP sa 19,9 posto. Treću poziciju i u veljači zadržala je platforma Možemo! s 8,3 posto.

Nakon Možemo!, četvrtu poziciju prema popularnosti zauzima Most s 7,3 posto, a nakon nje slijedi sa samo 0,1 posto manje Domovinski pokret.

Zabrinjavajući je podatak kako je svakog mjeseca sve više neodlučnih birača, a u veljači ih je 15,6 posto.

Nešto manje odlučno nego u siječnju, ali premijera Andreja Plenkovića (19,8 posto) ponovno najviše ispitanika bira kao najpozitivnijeg političara. Drugi izbor ostao je predsjednik Republike Zoran Milanović (17,1 posto), a predsjedniku SDP-a Peđi Grbinu (3,4 posto) rejting raste pa je u veljači treći izbor.

Četvrto i peto mjesto zauzeli su Tomislav Tomašević sa 2,6 posto i Zdravko Marić sa 2,3 posto, ali više od petine ispitanika 'Nitko' smatra da je najpopularniji političar, javlja RTL.

Kada su u pitanju najnegativniji političari, najveći broj ispitanika, sa 3 posto više, bira premijera Andreja Plenkovića (22,3 posto). Negativni doživljaj smanjio je Zoran Milanović pa njega u takvom svjetlu vidi 8,9 posto ispitanika. Treći izbor je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (7,3 posto).

Manje ispitanika Miroslava Škoru (3,6 posto) negativno ocjenjuje, a Milorad Pupovac (3 posto), Tomislav Ćorić (2,4 posto) i Gordan Jandroković (2,4 posto) povećali su negativan doživljaj među ispitanicima: najviše upravo ministar gospodarstva.

U odnosu na siječanj, veljači je nešto manje pesimističnih građana. U travnju prošle godine, na vrhuncu prvog vala koronavirusa optimizam je bio rekordan, pa se mjesecima topio.

U veljači gotovo 67,4 posto ispitanika smatra da idemo u progrešnom smjeru dok 20,1 posto smjer ocjenjuje dobrim.  

 

Komentara 20

LU
Ludwik
20:56 07.02.2021.

Ne vjerujte ovim lažnim anketama. Sad će ih pred izbore objavljivati sve češće i sa sve većom podrškom HDZSDP partiji i time stvarati osjećaj bespomoćnosti kod poštenih ljudi, protivnika kleptomansko-kvislinških politika.

Avatar Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
05:57 08.02.2021.

Ona kletva kralja Zvonimira, koju je izrekao netom prije nego je ispustio dusu, nakon sto su ga preci nasi u zaru demokratske rasprave i u duhu hrvatske tolerancije, izboli nozevima i macevima, da ipak nije malo drugacije zvucala?? I da nije bila malo prosirena?? Ovako; Dao vam dragi Bog da do 20 stoljeca nemali vladara hrvatske krvi, a od 20 stoljeca da vam vladao HDZ, a SDP bio oporba,, a povremeno da vam SDP vlada a HDZ bude oporba. I tako do izumiranja vaseg.

IL
ilustrator
20:07 07.02.2021.

vrijeme i iskustvo su nas naučili da anketari uvijek zakinu 4-8% konzervativne stranke. uz malo pameti i mudrosti i zatomljenih ega pojedinaca mogli bi biti odlučujući faktor u političkom životu hrvatske

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije