Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagradna igra

Bez računa se ne računa – građani ih poslali 40 milijuna

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
30.03.2019.
u 10:34

Nagradna igra počela je nedugo nakon uvođenja fiskalizacije u prometu gotovinom 2013. radi suzbijanja sive ekonomije

Više od 40,2 milijuna računa zaprimila je Porezna uprava tijekom četiri sezone nagradne igre “Bez računa se ne računa”, priopćili su iz Porezne uprave, ističući kako su građani samo u posljednjoj sezoni, od sredine srpnja 2018. do 22. ožujka ove godine, poslali gotovo 12 milijuna računa.

Nagradna igra počela je nedugo nakon uvođenja fiskalizacije u prometu gotovinom 2013. radi suzbijanja sive ekonomije.

– Siva ekonomije prisutna je u svim državama Europske unije, ali i mnogo šire. Riječ je o prijetnji kako za državni proračun tako i za društvo u cjelini koja se mora ozbiljno shvatiti. Iako je Ministarstvo financija do sada uložilo velike napore i resurse kako bi je suzbilo u što većoj mjeri, borba se protiv sive ekonomije nastavlja, ne samo radi sigurnije zajedničke budućnosti, već i zbog osiguravanja pravednih uvjeta na tržištu za većinu obveznika koji uredno izvršavaju svoje obveze – kazao je Božidar Kutleša, pomoćnik ministra i ravnatelj Porezne uprave.

Sustavi fiskalizacije i analize rizika konstantno se nadograđuju i prilagođavaju novim pojavnostima u poslovanju poreznih obveznika, što ovlaštenim inspektorima omogućava obavljanje ciljanih nadzora, praćenje dnevnog prometa i lakše otkrivanje kršenja propisa poreznih obveznika. Međutim, osim što se oslanja na nove tehnologije prilikom obavljanja nadzora, Porezna uprava i dalje računa na potporu građana, kaže se u priopćenju. Tvrdi se kako je potpora građana znak da su svjesni problema i da žele nešto promijeniti te osigurati što poštenije i uređenije društvo.

Stoga će ih i dalje motivirati kampanjama i nagradnim igrama te im olakšavati poslovanje i komunikaciju s Poreznom upravom putem sustava e-porezne, odnosno Jedinstvenog portala koji gotovo svakog dana nudi nove mogućnosti, najavio je Kutleša. Ravnatelj Porezne poziva građane da i dalje prijavljuju uočene nepravilnosti putem servisa “Pišite nam”, “Pozivnog centra” 0800-10-01 ili u najbližoj Poreznoj upravi.

VIDEO Kako građani nezakonito smanjuju račune za plin i struju

Komentara 3

Avatar neidemdalje
neidemdalje
16:52 30.03.2019.

Baš me zanima koliko ima računa od dostave hrane...od mog "gazde" sigurno niti jedan ....

DU
Deleted user
11:10 30.03.2019.

Huskaju gradjane

DU
Deleted user
11:10 30.03.2019.

Okrecu ljude jedne protiv drugih da se prijavljuju. Jer fali love u proracunu da bi se mogla rasipati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije