Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa '67 je previše':

Bez poboljšanja zaštite na radu nema ni duljeg ostanka u svijetu rada

Inicijativa '67 je previše'
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/6
28.04.2019.
u 15:24

Inicijativa upozorava da su u prošloj godini 44 osobe smrtno stradale u prostorima poslodavaca, a 1504 osobe teže su ozlijeđene.

 Inicijativa "67 je previše" u nedjelju je, na Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu, upozorila da su snižavanje razine zaštite na radu i istodobno podizanje dobi za umirovljenje, te povećana penalizacija prijevremenog umirovljenja, pokazatelji sustavnog zanemarivanja položaja radnika i umirovljenika u Hrvatskoj.

 Inicijativa "67 je previše" u priopćenju upozorava da su prošloj godini 44 osobe smrtno stradale u prostorima poslodavaca, 1504 osobe teže su ozlijeđenu, od toga četiri naučnika/učenika od kojih su tri osobe bile maloljetne. Također, tijekom 2018. godine 32 radnika teško su ozlijeđena u prostorijama ili na prostorima poslodavaca zbog akutnih ili kroničnih bolesti, a 13 od njih je umrlo.
 Prema službenim podacima HZZO-a, u našoj zemlji je lani prijavljeno 19.154 ozljede na radu, što je porast od gotovo deset posto u odnosu na 2017., dok je 158 bio broj broj registriranih slučajeva profesionalnih bolesti u 2018. 

Inicijativa '67 je previše'
1/8

Inicijativa "67 je previše" tvrdi da hrvatske vlasti svjesno ignoriraju te podatke i utjecaj rada na zdravlje te da svojim mjerama dodatno pogoršavaju ionako loše uvjete rada u zemlji. Uz to, Hrvatska je jedina članica EU  koja nema nacionalnu strategiju zaštite na radu. Također, aktualna Vlada odlučila je krenuti u suprotnom smjeru te je donijela Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva, navodi ta inicijativa. 

Time je Vlada, kako su naveli, gotovo potpuno ukinula obveze poslodavaca na području zaštite na radu, odnosno zaštitu na radu proglasila troškom i pokazala potpunu nebrigu za zdravlje i živote radnika. 

"Fatalne posljedice takve politike vidljive su u porastu broja ozljeda i smrtnih slučajeva na radu, te očitom trendu rasta teško bolesnih radnika na mjestima rada koji ugrožavaju sebe i druge radnike, što navodi i Inspekcija rada", upozoravaju u priopćenju.

 Po njihovoj ocjeni, Vladu uopće ne zanima zdravlje radnika jer niti pet godina nakon stupanja na snagu Zakona o zaštiti na radu nije donijela sve provedbene propise tog Zakona.

 "Snižavanje razine zaštite na radu i istovremeno podizanje dobi za umirovljenje, kao i povećana penalizacija prijevremenog umirovljenja, pokazatelj su sustavnoga zanemarivanja položaja radnika i umirovljenika. Povećanom penalizacijom prijevremenog umirovljenja Vlada je pokazala kako je uopće ne zanima može li velika većina građana dočekati dob umirovljenja u zdravlju, ili uopće u životu, već je zanima kako da što veći broj građana dobije što manju mirovinu." 

 "Poginuli radnici nikada neće doživjeti nikakvu mirovinu. Radnici koji su pretrpjeli teške ozljede na radu neće moći raditi do 67. i skupiti 41 godinu staža. Radnici koji su zbog teškoga rada izgubili zdravlje neće moći raditi do 67. Vlada će ih penalizirati jer ista ta Vlada zaštitu njihovog zdravlja i sigurnosti smatra troškom", stoji uz ostalo u priopćenju Inicijativa "67 je previše", koja ističe i da je osnovni preduvjet duljeg ostanka u svijetu rada upravo kvalitetna zaštita na radu, sigurno i zdravo radno mjesto od prvog radnog dana do mirovine.

Komentara 6

ST
stefj
16:24 28.04.2019.

Kakve su to gluposti. Zaštita na radu je ista kao i prije, vođena formom i pravilnicima, bez nekog velikog doticaja sa svim strukama, naročito novijim poslovima... Sindikati navijaju za to da, kao i sve birokratsko, zaštita na radu postane sama sebi svrha, a ne da štiti radnika... A što se tiče povećanja nesreća na radu, to je posljedica nedostatka radne snage, te se svi i svakakvi zapošljavaju na radnim mjestima kojima nisu dorasli, a to je i posljedica nešto povećane gospodarske aktivnosti i ukupnog broja zaposlenih...

DU
Deleted user
19:18 28.04.2019.

Da je u ovih 30-tak godina bila bolja zaštita na radu, nebi bilo toliko invalida!? Samim tim, vrlo brzo istjeraju te tako zaliječenog iz posla i završiš na 1200kn penzije u invalidskoj penziji a vukao si do 38 godina staža?! I bačen kao smeće!? To što priča Sindikat, Vlada i kojekakvih vrlo pametnih stručnjaka, laž je ili polu istina!? Mnogi ljudi kao recimo grafičari koji su radili sa olovom nekada, nisu dobili garantirani benificirani staž, s obrazloženjem da nije plačen! A tko se brinuo dali je plačen? Mirovinsko je to pratilo preko M4 obrasca? Zašto optužuju nas a oni su krivi jer nisu tada radili svoj posao? Mnogo je takvih primjera? Treba raditi uvijek na zaštiti na radu!!!!!

MI
miholjčan
18:13 28.04.2019.

Duže se može raditi ako se uvedu mjere za eliminaciju stresa na poslu. To je fokus u zaštiti na radu u razvijenim zemljema EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije