Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Štrajk u Ryanairu

Bez letova ostalo 55.000 putnika, u Hrvatskoj 1350

Ryanair
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
10.08.2018.
u 19:45

Piloti zahtijevaju da se na njih odnosi radno zakonodavstvo zemalja u kojima rade, a ne Irske u kojoj je sjedište kompanije

Zbog štrajka pilota Ryanaira danas je otkazano oko 400 letova te najveće europske niskobudžetne aviokompanije.

Prebačeni na druge letove

Tim jednodnevnim štrajkom usred ljetne turističke sezone bilo je pogođeno oko 55.000 putnika. Štrajkali su piloti Ryanaira u Njemačkoj, Švedskoj, Irskoj, Belgiji i Nizozemskoj. Iz aviokompanije su već bili najavili da će zbog štrajka pilota biti otkazano 250 letova iz i za Njemačku, 104 leta za i iz Belgije, 42 leta za i iz Švedske i Irske te 22 leta iz i za Nizozemsku. U Hrvatskoj je zbog tog štrajka bilo otkazano osam Ryanairovih letova, i to šest za i iz Pule te dva iz i za Zadar. To je pogodilo oko 1350 putnika.

Iz uprave Ryanaira danas su poručili da je većina tih putnika prebačena na druge letove te aviokompanije. Kazali su i da se 85 posto njihovih letova odvijalo prema uobičajenom planu.

Irska zrakoplovna tvrtka uspjela je spriječiti krajem prošle godine štrajkove svojih zaposlenika diljem Europe nakon što je priznala sindikalno organiziranje prvi put u svojoj 30-godišnjoj povijesti.

No od tada je došlo do prosvjeda zbog pregovora o kolektivnim ugovorima.

Tako je, primjerice, oko 300 Ryanairovih letova otkazano u srpnju kada su kabinske posade u Belgiji, Portugalu i Španjolskoj organizirale dvodnevni štrajk. Današnji štrajk pilota u pet zemalja tako je najveći štrajk dosad u Ryanairu.

Odgovorni za štetu

A ti piloti žele da se na njih odnosi radno zakonodavstvo zemalja u kojima rade, a ne Irske u kojoj je sjedište kompanije. Traže veće plaće i bolje uvjete rada.

U upravi tvrtke za štrajk svojih pilota kazali su da je žalostan i neopravdan čin navodeći da su njihovi piloti plaćeni bolje nego njihovi kolege iz drugih niskobudžetnih aviotvrtki. Iako su iz Ryanaira tvrdili da je štrajk izvanredni događaj i da zbog toga ne moraju putnicima plaćati kompenzaciju, Agencija za civilno zrakoplovstvo ipak je upozorila da je u slučaju štrajkova aviokompanija odgovorna za naknadu štete.

Britanci proširuju Heathrow, a ovo je sedam najvećih aerodroma svijeta

Ryanair
1/12
Ključne riječi

Komentara 10

CH
chanchir
23:27 10.08.2018.

eto,tako se to radi u demokraciji.srica smo navikli na diktature

Avatar Ronin
Ronin
21:12 10.08.2018.

Evo malo poduke ovima iz CA kako se to radi.

DU
Deleted user
19:58 10.08.2018.

Čiste ucjene. Ti piloti su plaćeni bogovski. Morali bi imati barem toliko dostojanstva da onda kao i svi ostali radnici u svijetu potraže bolju sreću u nekoj drugoj firmi, ako već ne žele u ovoj u kojoj rade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije