Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mario Tokić:

'Bez Herceg Bosne množile bi se hrvatske i bošnjačke Srebrenice'

Haag
29.05.2013.
u 14:38

Direktor Instituta za društvene djelatnosti Sveučilišta u Mostaru Mario Tokić kazao je da optužena šestorica Hrvata u Haagu nisu znala s čime se suočavaju jer je optužnica bila preobimna.

Direktor Instituta za društvene djelatnosti Sveučilišta u Mostaru Mario Tokić kazao je da optužena šestorica Hrvata u Haagu nisu znala s čime se suočavaju jer je optužnica bila preobimna, piše Klix.

– Teško je govoriti u ovom trenutku i ne suosjećati s onima koji su bili žrtve i, s druge strane, s onima koji su pogođeni ovom presudom. Danas mi je zapravo jasno kako je optužnica postavljena i mislim da optuženi nisu bili konkretno upoznati s čime se suočavaju na ovom sudu. Optužnica je bila široka, a sada je konkretizirana. Imamo presude takve kakve jesu, ali i izdvojena mišljenja, i vjerujem da će na temelju toga i još nekih stvari obrana imati velik posao – rekao je Tokić za Federalnu televiziju, a osvrnuo se i na dio presude u kojem se govori da je HVO držao pod opsadom istočni dio Mostara, u kojem su počinjeni zločini.

"'Herceg Bosna' nastala je nakon pada Vukovara

– Znamo da to nije isti slučaj kao s Vukovarom i Sarajevom. Nije HVO bio jedini u okruženju. Postoje segmenti u priči koji se prešućuju, a ne znam zašto. "Herceg Bosna" nastala je nakon pada Vukovara i, da je nije bilo, vjerujem da bi se množile Srebrenice, i hrvatske i bošnjačke – kazao je Tokić. Iz Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Mostar smatraju da je presuda sramna.

– Presuda je još jednom pokazala da je Haaški sud politička institucija u službi velikih sila koje su protiv najmalobrojnijeg naroda poput Hrvata – kazao je za Klix predsjednik udruge Andrija Čule i dodao da su čelnici "najmalobrojnijeg naroda kažnjeni jer su branili svoj narod i svoju zemlju". – Oni će za nas, invalide Domovinskog rata, uvijek biti heroji bez kojih ne bi bilo ni nas na ovim prostorima – rekao je Čule.

"Politička presuda"

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata HRHB Mostar Petar Zelenika rekao je Feni da je Haaški sud donio "političku presudu". – Ova je presuda politička jer se njome kažnjavaju Hrvati i HVO zato što su se branili. Sudeći po ovim presudama, ispada kao da je samo jedna strana ratovala i napadala i kao da logora i zločina nije bilo na sve tri strane – rekao je Zelenika i dodao da se iz presude ne vidi tko je Mostar napadao i razarao.

S druge strane, članovi Udruge građana civilnih žrtava rata Mostar nepravomoćne presude Prliću i ostalima smatraju niskima i dodaju da im one ne mogu nadomjestiti bol i patnju kroz koju su prošli. – Svaki su dan dolazili pijani vojnici, pretresali nam kuću, maltretirali nas. Morao sam potpisati papire da im sve ostavljam kako bi mene i moju obitelj pustili da idemo. Vratio sam se nakon pet godina. Sve je bilo spaljeno i nisam mogao dobiti kuću nazad – rekao je predsjednik udruge Safet Bajramović.

"Presuda zločinačkoj politici"

Predstavnici Udruge logoraša Mostar su zadovoljni "dobro utvrđenim činjeničnim stanjem" u presudi, potvrđenom kvalifikacijom o udruženom zločinačkom pothvatu i kvalifikacijom međunarodnog oružanog sukoba "koji je osmislio i njime upravljao politički vrh Hrvatske i Herceg Bosne", ali ne i visinom izrečenih kazni.

"Današnja presuda je presuda zločinačkoj politici i ona nikako nije i ne može biti presuda hrvatskom narodu. Ova presuda mora biti nezaobilazni argument svim političkim akterima i međunarodnoj zajednici u budućem uređenju političkih odnosa u Bosni i Hercegovini, a posebno u gradu Mostaru", pišu iz Udruge logoraša Mostara te dodaju da vjeruju kako će nepravda biti ispravljena drugostupanjskom presudom.

>>PRESUDE U HAAGU: 111 godina zatvora hrvatskoj šestorci!

>>Kacin: Ni drugi stupanj neće moći osporiti zločinački pothvat

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije