Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za pamćenje

Betonski most s drvenim oblogama stajat će 11,06 milijuna kuna

mreznica04
kristina štedul fabac/pixsell
28.06.2011.
u 12:24

Novi prijelaz bit će dugačak 210 metara, a s pristupnim cestama 400. Pri gradnji će se paziti na prekrasne sedefne stijene i slap.

Nakon što je 40 godina bio važna prometna poveznica dviju obala u Belavićima, drveni most preko Mrežnice odlazi u povijest, a zamijenit će ga betonski.

 Šest godina priprema

 Radovi su svečano otvoreni u ponedjeljak. Vrijednost radova je 11,06 milijuna kuna, a posao je povjeren poznatoj građevinskoj tvrtki Zagorje tehnobetonu.

– Prvi most na ovome mjestu sagrađen je 1948. godine, a 1971. je umjesto njega postavljen novi, koji je prije deset godina obnovljen. Međutim, tada smo ustanovili da donji dio ne može izdržati terete i da se može urušiti pa su pripreme za novi most počele 2005. godine. Na, možemo reći, povijesnom sastanku u Gradu 2006. godine odlučeno je da se izradi idejno-tehničko rješenje za novi most, odnosno da se uz gradnju kvalitetne nosive konstrukcije zadrži i ambijentalnost – kaže gradonačelnik Duge Rese Ivan Baršić.

 Most će, stoga, biti obložen drvom. Novi prijelaz bit će dugačak 210 metara, a s pristupnim cestama 400 metara, najavljuje Boris Kozjan, ravnatelj Županijske uprave za ceste, ulagača u gradnju. ŽUC-u u ulaganju sa 25 posto pomaže Grad, a s četvrtinom vrijednosti investicije Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva. Drveni je most za promet zatvoren od 2007. godine, što je bila odluka kratkotrajnoga ravnatelja ŽUC-a Ivana Vučića, sadašnjeg župana Karlovačke županije.

 – To nije bila laka odluka, ali je bila neizbježna. Ministarstvu obrane tada smo uputili zahtjev za postavljanje pontonskog mosta – kaže Ivan Vučić.

 Isti će pontonac spajati obale dok se ne sagradi novi prijelaz. Izvođač radova dobio je rok od 12 mjeseci da to učini.

 – Nikada ne kasnimo s izvođenjem radova. Dugo smo očekivali ovaj projekt, koji će za našu tvrtku biti veliki izazov – kaže direktor Zagorje tehnobetona Miroslav Bunić.

 Piloti će se uvrtati

 Nadzor je povjeren Institutu IGH. Projekt je 2008. godine izradio Željeznički projektni biro iz Zagreba, konkretno arhitekt Mario Faust. A u međuvremenu su dobivene potrebne dozvole.

 – Nije novac bio toliki problem, nego administracija – kaže Vučić.

 Pri gradnji će se paziti na prekrasne sedefne stijene i slap pa se piloti neće zabijati u podlogu nego će se postaviti uvrtanjem na dubini od desetak metara.

 

Ključne riječi

Komentara 5

VI
Vito
14:51 28.06.2011.

Za pamćenje - Betonski most s drvenim oblogama stajat će 11,6 milijuna kuna Novi prijelaz bit će dugačak 210 metara, a s pristupnim cestama 400. U Pagu, na otoku pagu, betonski most dugačak šezdeset metara (60m) koštao je Hrvatske građanene jedanaest milijuna kuna (11.000.000 kuna), bez pristupne ceste, obložen kamenim kockama... Prema procjeni mještana, oni koji će u skoroj budućnosti prolaziti ispod njega bi morali nositi kacige, ne zbog visine, već zbog kvalitete obložnog lijepla.

OT
on_the_fly
01:25 29.06.2011.

Pazit će na sedrene barijere a da most bude skladan uključit će se i Skladgradnja

PO
podravacc
08:58 29.06.2011.

za prekrasne sedefne stijene i slap niste mogli postaviti niz od nekoliko slika(što bi rekli po domaći slide show) pa da se možemo diviti toj ljepoti,glavno da se to može za \"pobjednicu\" BB na naslovnoj stranici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije