Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stručnjaci analiziraju

Beton i željezo poskupjeli, cijena kvadrata stana viša i do 90 eura

nadstresnica
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/2
10.03.2021.
u 17:49

Hoće li nekretninski balon uskoro puknuti

Prosječna cijena nekretnina, bez obzira na pandemiju i potrese u Hrvatskoj – raste. Izuzetak od toga stariji su stanovi, no zato novogradnja, i to osobito u metropoli, doseže iznose od 2500 pa do 3000 eura po četvornom metru. Cijene su, složit će se i mnogi građevinari, prenapuhane i vrlo uskoro bi taj balon mogao puknuti, a posljedice bi po građevinski sektor mogle biti jednake kao i krizne 2009. godine.

– Cijene su u svakom slučaju prenapuhane, nisu realne niti su u skladu s mogućnostima naših građana. To ne može opstati. Cijenu prije svega čini lokacija, odnosno ljudi građevinska zemljišta prodaju tako da najprije procijene koliko stanova se na pojedinom zemljištu može sagraditi, a onda traže milijunske iznose. Na taj iznos troškovi samo rastu, no činjenica jest da su u Zagrebu cijene novogradnje ponegdje rasle i do 40 posto, dok takav porast cijena nisu pratili primjerice gradovi Zagrebačke županije, poput Velike Gorice, Samobora, Zaprešića – kazao je Marijan Kulaš, građevinski poduzetnik gostujući jučer na Večernji TV-u.

Naime, prije samo tri godine stan u zagrebačkoj Dubravi mogao se kupiti, kazao je, za prosječnih 1600 eura po kvadratu dok danas u tome kvartu cijena doseže 2000 eura. Čak 3000 eura za kvadrat novogradnje potrebno je izdvojiti na zagrebačkoj Trešnjevci, dok su Jankomir, Malešnica i Rudeš kvartovi koji su s prosječnih 1500 eura za kvadrat novog stana dosegnuli iznose od 2100 eura.

>> VEČERNJI TV Poduzetnik otkrio što prvo moraju provjeriti svi koji kupuju novi stan

Krivci Kinezi i potres

Na cijenu nekretnina između ostalog utjecalo je i povećanje cijena željeza i betona već u samoj nabavi, štoviše beton je po kubnom metru sa 600 poskupio na 800 kuna, a cijena željeza u prosjeku je porasla 30 posto – sada je prosječna cijena za njegov kilogram oko pet kuna. Upravo rast cijene materijala može još više poskupjeti kvadrat novogradnje, a i ovako je za mnoge, osobito mlade, njegova cijena nedostižna.

– Cijena željeza na tržištu nije se podigla isključivo zbog potresa kako bi mnogi na prvu mogli pomisliti. Štoviše, taj rast cijena nema pretjerane veze s hrvatskim, nego sa svjetskim tržištem. Točnije Kinom koja je povukla velike količine što se u konačnici odrazilo na cjelokupno tržište. Druga je priča s poskupljenjem betona – to je lokalni problem. Proizvođači gledaju tržište, osluškuju i podižu cijene. Razlika je u povećanju cijena tih sirovina od 30 do 40 posto u odnosu na prije pola godine, a beton je danas skuplji za desetak posto – pojasnio je problematiku statičar Miro Zadro.

Kad je riječ o cijeni nekretnina, ti postoci znače, pojašnjavaju i Zadro i Kulaš, da je kvadrat novogradnje zbog navedenih sirovina otprilike skuplji za od 80 do 90 eura.

– Svakoj euforiji dođe kraj. A na kraju će ostati puno neprodanih stanova. Svi smo u tome sudjelovali, nitko nas nije tjerao da radimo zgradu od sto ili petsto stanova, ali cijene kakve su sad na tržištu ne mogu opstati – poručuju građevinari.

Sporni APN

Iznova su, kao i brojni drugi stručnjaci građevinskog sektora, upozorili da na cijene nekretnina, posebno u Zagrebu, utječe i APN.

–Da nije APN-a, cijene bi ostale na razini onih iz 2018., a one su bile realne. Otkad je APN stupio na snagu, cijene su podivljale. Vodi se sve u krivom smjeru. Može se izabrati jednostavniji način za pomaganje mladima? Ovako mladi nisu ništa dobili. Na 100.000 eura dobili su 10.000, a stan su platili 50.000 eura više – pojašnjava Kulaš.

Naglašava da bi mladima koji pokušavaju riješiti svoje stambeno pitanje od veće koristi bilo oslobođenje od PDV-a.

– Mlade bi trebalo osloboditi plaćanja PDV-a. Onoga tko kupi stan država sufinancira s tim PDV-om. Znam da je to 25 posto previše, ali na 100.000 eura to bi bio jako dobar poticaj. Tada većina mladih ne bi razmišljala o odlasku u inozemstvo, a cijene ne bi divljale – kaže Kulaš.

Na pitanje na što mladi moraju paziti prilikom kupnje nekretnine, neovisno o tome je li starija ili novogradnja, i kako mogu biti sigurni da dok se kreditno zadužuju kupuju kvalitetnu gradnju, statičar Zadro poručuje da je ključno obratiti pozornost na to je li zgrada izvedena prema projektu.

– Svi koji kupuju nekretninu najprije moraju provjeriti od koga kupuju – dakle moraju provjeriti investitora, a onda obratiti pozornost je li zgrada izvedena prema projektu. To pogotovo vrijedi za starije zgrade, one iz 80-ih, 90- ih – poručio je Miro Zadro

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar LogikaII
LogikaII
17:56 10.03.2021.

Poskupjelo samo u RH, i to baš pred obnovu, HDZ zna!

EH
enigmus-hr
18:26 10.03.2021.

Može i bez željeza. Ako su znali graditi bez željeza 96. kako to da sad odjednom treba :)

VE
Ventilator2
19:01 10.03.2021.

Idu cijene sirovina i materijala u nebo ove godine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije