Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od 6. do 10. svibnja

Besplatno testiranje na HPV u pet hrvatskih gradova

Udruga Nismo same
Sandra Simunovic/PIXSELL
05.05.2019.
u 08:46

Testiranje na HPV provodi se u sklopu javno-zdravstvene akcije 'Lila tjedan - Tjedan ženskog zdravlja' koja se odvija treću godinu za redom, od 6. do 12. svibnja, pod sloganom 'Budi sebi prva!'

Udruga NISMO SAME poziva sve žene da se odazovu pozivu na besplatno testiranje na HPV koje će se od ponedjeljka 6. svibnja do kraja tjedna provoditi u šest bolnica u pet gradova. Testiranje je organizirano u KBC-u Zagreb, KBC-u „Sestre milosrdnice“, KBC-u Osijek, KBC-u Rijeka, KBC-u Split i OB „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku, a žene će u svim navedenim bolnicama testiranju moći pristupiti bez uputnice.

Testiranje na HPV provodi se u sklopu javno-zdravstvene akcije "Lila tjedan - Tjedan ženskog zdravlja" koja se odvija treću godinu za redom, od 6. do 12. svibnja, pod sloganom "Budi sebi prva!". Cilj je upozoriti sve žene koliko je važno da redovito vode brigu o svom zdravlju.

U sklopu "Lila tjedna" NISMO SAME žele upozoriti i na važnost mamografije u prevenciji raka dojke, zbog čega su u ponedjeljak 6. svibnja, od 15 do 17 sati, na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića (Cvjetnom trgu) organizirani besplatni mamografski pregledi za žene koje nikada nisu bile na mamografiji.

U srijedu, 8. svibnja, u Velvet cafeu (u Dežmanovoj ulici u Zagrebu) bit će održana "Lila (zdrava) kava s doktorima". Ideja je da građani u neformalnom razgovoru s liječnicima postave pitanja za koja nemaju priliku u ordinaciji, a usput i puno toga nauče. Susret je namijenjen ženama svih generacija, bez obzira na njihovo zdravstveno stanje, a početak je u 16.30 sati. U suradnji s OB "Dr. Ivo Pedišić" udruga NISMO SAME "Lila (zdravu) kavu s građanima" organizirat će i u Sisku. 

Ovogodišnji "Lila tjedan - Tjedan ženskog zdravlja" odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, a u suradnji s KBC-om Zagreb, KBC-om „Sestre milosrdnice“, KBC-om Split, KBC-om Rijeka, KBC-om Osijek, OB „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku, NZJZ Splitsko-dalmatinske županije, NZJZ „Dr. Andrija Štampar“, ZZJZ Osječko-baranjske županije i tvrtkom Roche.

Rak dojke najčešći je oblik raka u žena. Od njega godišnje oboli više od 2700 žena, a umre ih više od 850. Drugi najčešći karcinom u žena u dobi između 20 i 29 godina je rak vrata maternice. Riječ je o gotovo 100 posto preventabilnom i  izlječivom raku (uz primjeren probir i terapiju), no od njega i dalje na godinu umre 109 žena. Od raka jajnika godišnje oboli 425 žena, a umre ih 319. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije