Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRADONAČELNIK NIJE IZABRAN I danas bez pomaka u Mostaru

Bešlić - Hasandedić opet 14:12 u 3. krugu

14.04.2009.
u 23:00

Ni danas, više od pola godine od listopadskih lokalnih izbora, mostarski vijećnici nisu napravili ništa novo. Gradonačelnik nije izabran.

Uzmite prošlu izjavu
- Uzmite izjavu s prošle sjednice pa je objavite jer vam ništa novo nemam reći- poručio je novinarima predsjedatelj Gradskoga vijeća Danijel Vidović, a njegova izjava najbolje opisuje događanja na današnjoj sjednici.

Dakle, u trećem krugu glasovanja pri izboru gradonačelnika Mostara, Ljubo Bešlić dobio je četrnaest, Suad Hasndedić dvanaest, dok je devet vijećnika ostalo suzdržano. Nakon glasovanja uslijedila je već viđena predstava za medije, tj. čin pokajanja. Faruk Ćupina iz SDA istaknuo je da se stidi što je vijećnik te da trenutačno stanje dovodi cijeli grad u kolaps. Njegova je ideja da se o gradonačelniku glasuje tajno jer bi, mišljenja je, nekom vijećniku mogla proraditi savjest.

Vijećnik Zdravko Rozić smatra pak sramotnim što se dvije najveće stranke (HDZ BiH i SDA) ne mogu dogovoriti, pa su po tome i najodgovornije za nastalu situaciju. Živko Budimir iz HSP-a ističe da je grad talac nakaradnog statuta koji se mora mijenjati, tj. mijenjati izborni zakon i Statut, a potom održati nove izbore.

- Građani nas smatraju nesposobnima, a ja sebe ne smatram nesposobnim, ali ovaj statut ne dopušta raditi, pa se za ovu situaciju ne osjećam odgovornim - kazao je Budimir.

Statut glavni krivac
Vidović je kazao kako ga čudi nezainteresiranost OHR-a za situaciju u Mostaru. Statut je i po njemu glavni krivac za sve i treba ga hitno mijenjati. U Gradskom vijeću za to nema političke volje, pa će se Klub Hrvata obratiti Ustavnom sudu BiH, a ako bude potrebno, i Europskom sudu u Strasbourgu.


Vahidi Bebanić iz boljitka pet glasova

Na današnjoj sjednici kao kandidat za gradonačelnika pojavila se i Vahida Bebanić iz NS Radom za boljitak. U prvom je krugu dobila podršku pet od sedam vijećnika svoje stranke. U drugom su ostali Bešlić i Hasandedić. Bešlić je dobio 13, a Hasandedić 14 glasova, ostali su vijećnici bili suzdržani. Za izbor u trećem krugu potrebna je natpolovična većina - 18 glasova, osim u slučaju izjednačenog broja, kada pobjeđuje mlađi kandidat. (tk)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije