Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVANREDNA KONFERENCIJA

Beroš: Podignut ćemo stupanj pripravnosti na veću razinu, ali nema mjesta panici

Foto: Andrea Pavlović
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
24.02.2020.
u 14:30

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako je u više od 80 slučajeva klinička slika bolesti prouzročena koronavirusom blaga.

Načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba-Bujević izvijestila je u ponedjeljak da je tijekom noći u Hrvatskoj uvedena nova mjera zdravstvenog nadzora u samoizolaciji za osobe koje dolaze iz zahvaćenih područja talijanskih pokrajina Veneto i Lombardije.

To ne vrijedi za osobe koje su jučer i prekjučer došle, primjerice, iz Venecije. One ne trebaju biti pod zdravstvenim nadzorom, osim ako su jučer dobile rješenje o nadzoru. U tom slučaju, to nije nadzor u samoizolaciji već nadzor bez ograničenja kretanja, izjavila je Grba Bujević na izvanrednoj konferenciji za novinare u Ministarstvu zdravstva 

Mjere nadzora već se provode deset dana, a sada je samo uveden nadzor za ljude koji dolaze iz te dvije talijanske pokrajine. I dalje vrijede mjere za kontinentalnu Kinu, za osobe koje su boravile tamo tijekom 14 dana te osobe koje su boravile u Južnoj Koreji nakon 16. veljače, rekla je načelnica Kriznog stožera.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako je u više od 80 slučajeva klinička slika bolesti prouzročena koronavirusom blaga.

– U više od 80 posto slučajeva slika prouzročena ovim koronavirusom je blaga. Ne treba dizati paniku – rekao je ministar Vili Beroš. – Donijeli smo određene mjere i preporuke – izjavio je i dodao da se iz sata u sat moraju provoditi potrebne mjere. 

– Podignut ćemo stupanj pripravnosti na veću razinu, ali nema mjesta panici – rekao je Beroš. Ministar je rekao i kako će krizni stožer djelovati u dva smjera. Prvi je sprečavanje ulaska virusa u Hrvatsku, a drugi, ako se virus pojavi, reagirat će se na pravi način i ograničiti širenje. Na konferenciji je otkriveno i kako moramo biti spremni na primanje većeg broja osoba u karantenu te da se traže lokacije gdje će se nalaziti te karantene. Najvjerojatnije će to biti neki udaljeniji hoteli.

Ministar je rekao i kako moraju upozoriti stomatologe da su u izrazito velikoj opasnosti da se zaraze ako kod njih dolaze ljudi iz zaraženih područja. 

– Dali smo im upute i preporuke, moramo biti oprezni – izjavio je.

– Maskica kao takva ne služi u preventivne svrhe. Eventualno je dobra za bolesnike da spriječe širenje virusa – rekao je Beroš. Rekao je i kako smo u ovom trenutku imamo kapacitete ograničene na infektološke odjele, ali i da su "razrađeni scenariji za proširenje kapaciteta". Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio je kako se apelira na iskrenost osoba koje ulaze u Hrvatsku. 

– Samo mjerenje temperature na granici nije pretjerano učinkovito – rekao je Capak na konferenciji. Dodao je i da će zdrave osobe koje dolaze u Hrvatsku na jedan dan, ako izjave da nemaju simptome, dobiti dozvolu za ulazak u Hrvatsku i isti dan se vrate u Italiju. – Za osobe sa simptomima to neće biti moguće te će one biti pod kontrolom ili u Hrvatskoj ili u Italiji – izjavio je.

– Radnici na kruzeru još uvijek su na kruzeru, znamo da nisu pozitivni. Kada su testirani, gdje su testirani i kada će ih pustiti, to ne znamo – rekao je Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti.

Ključne riječi

Komentara 5

SV
SveJeUzalud
17:19 24.02.2020.

....ministre ko je po švercu kinezima prodao zalihe maski preko Ebaya....kaži zumbule.....pitaj Krstičeviča gdje su ratne rezerve maski....šverceri....

DU
Deleted user
16:27 24.02.2020.

Gosp.Beroš smatram da sve moguće činite. Hvala. Ali ga zaustaviti nećemo, ti zna i WHO. Vlade zemalja EU samo čekaju pravi trenutak za objavu. Posljedice su već sada vidljive. Talijani na jadranu? Turizam? Putovanje u Rim? Trst? Venecija? Tko ništa nema nemože ništa izgubiti. Pripremite se.

ŠA
Šašnik
16:25 24.02.2020.

Treba kupiti zalihu hrane za 3 tjedna jer kad nastane panika bit će prazne police, a i broj provalnih krađa u škrinje će biti u porastu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije