Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPIDEMIOLOŠKE SLUŽBE

'Oboljeli je autobusom putovao iz Italije, provjeravamo sve putnike'

Koronavirus
Foto: PIXSELL
1/4
26.02.2020.
u 09:09

Dvojica zaraženih nalaze se u dobrom stanju i imaju blagu kliničku sliku. Ministar zdravstva kazao je da je bolest na nivou obične gripe

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je i drugi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Brat zaraženog mladića koji se vratio iz Milana pozitivan je na koronavirus. Djevojka mladića nije zaražena, no i dalje ostaje na promatranju te će se testovi ponoviti. Oboljeli je autobusom putovao iz Italije te se provjeravaju svi koji su bili u autobusu. Dvojica zaraženih nalaze se u dobrom stanju i imaju blagu kliničku sliku. Dobivaju potrebne lijekove i ne očekuju se komplikacije.

"Svaki dan u 9 i 16 sati obavještavat ćemo vas o koronavirusu", kazao je Davor Božinović na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite. "Danas ćemo imati sastanak sa svim stožerima civilne zaštite u županijama", dodao je i kazao da će biti i izvanrednih presica.

"Olakšanje mi je biti u Hrvatskoj. Ministar u Italiji nam je rekao što sve poduzimaju. Situacija nije dobra. Mogu biti zadovoljan situacijom kod nas. Uz jednog, imamo još jednog pozitivnog. Svi ostali testirani su negativni", kazao je Beroš.

"Ovo je bolest koja je na razini obične gripe. Riječ je o blagom obliku bolesti", dodao je.

Video: Đikić: Evo što trebate činiti kod pojave koronavirusa

"Oni bolesnici koji nisu bili u Italiji, a imaju simptome, moraju potražiti savjet svoga obiteljskog liječnika. Oni koji su bili u Italiji, ako nemaju simptome, mogu se obratiti epidemiološkoj službi. Oni koji imaju simptome mogu doći", dodao je.

"Situaciju držimo pod kontrolom iako to ne ovisi o nama nego o samom virusu. Nema znakova da se bilo što izvan kontrole događa", dodao je.

"Nekim firmama kazali smo kako se ljudi trebaju ponašati. Napravit ćemo uputstva za studente na razmjeni, za vrtiće i škole", kazao je ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak.

"Zasad je sve skupa u redu. Dva slučaja zaraze imamo, noćas je potvrđen drugi. Treći bliski kontakt je negativan. Ponovit ćemo nalaze", kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti  dr. Alemka Markotić. "Oni imaju blagu kliničku sliku, dobivaju sve potrebne lijekove, ne očekujemo komplikacije", kazala je Markotić. "U ovom trenutku razmišljamo da ih stavimo zajedno, ovisno o kapacitetima", dodala je.

"Kako za većinu virusnih bolesti nema specifičnih lijekova, njihovo liječenje je simptomatsko - skida se temperatura, daje povremeno infuzija i prate se vitalni znaci. No, mi smo počeli primjenjivati antivirusni lijek koji se inače koristi kod HIV-a jer je izvjesno da bi mogao djelovati", rekla je Markotić. Dosad su ukupno u Hrvatskoj na koronavirus testirane 72 osobe.

"Manje su disfunkcionalnosti u zdravstvenom sustavu. Preporuka je zabrane posjeta u bolnicama. Mislilo se na odgodu operacija koje nisu hitne. S obzirom na naš stav, nema utemeljenja za takvu odluku te ćemo to danas iskomunicirati", kazao je Beroš.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da je oboljeli putovao autobusom iz Italije te da provjeravaju sve putnike koji su bili u autobusu.

U splitskom KBC-u zabranjene su posjete, operacije se još ne odgađaju. Novih slučajeva zasad nema.

Koronavirus
1/14

Tema: Koronavirus

Ravnatelj HZJZ-a odgovara na pitanje: Što s ukućanima ako se ide u samoizolaciju

U Zagreb sletio privatni avion iz Lombardije: 'Putnike nitko nije pregledao jer su rekli da su dobro'

Ključne riječi

Komentara 20

DU
Deleted user
10:30 26.02.2020.

Vec hoce li biti novca za mirovine i uhljebe ako turisticka sezona krene o zlu?????

Avatar antiadmin
antiadmin
09:52 26.02.2020.

A jeli.. A granice i dalje širom otvorene, dapače?

QW
qwe
11:13 26.02.2020.

Putnike autobusa je trebalo provjeriti odmah na granici! Beroš - ostavka!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije