Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVOSTRUKA ODGOVORNOST

Liječnicima zaraženima u Austriji prijeti gubitak liječničke licencije

Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
17.03.2020.
u 19:21

Mogu reći da to nisam očekivao i kao liječniku i ministru žao mi je što se to dogodilo. Dobro je u cijeloj priči da su epidemiolozi dobro odradili svoj posao odgovorno - kazao je ministar

MInistar zdravstva Vili Beroš na popodnevnoj je konferenciji za medije ponašanje liječnika zaraženih koronavirusom ocijenio je neodgovornim. Naime, dio liječnika boravio je u inozemstvu, a po povratku su nastavili normalno raditi bez da su obavijestili nadležne o svom putovanju. Zbog toga je sada šest liječnika sada zaraženo, a ukupno 128 zdravstvenih djelatnika završilo je u samoizolaciji.

- Pojedini liječnici, jedno ili dvoje kolega, nisu se držali striktnih preporuka da se ne putuje u inozemstvo. Po povratku u Hrvatsku nastavili su raditi što nisam od njih očekivao. Njihova odgovornost je daleko veća iz dva razloga - jer rade s bolesnima i zato što znaju kako se prenose bolesti. Mogu reći da to nisam očekivao i kao liječniku i ministru žao mi je što se to dogodilo. Dobro je u cijeloj priči da su epidemiolozi dobro odradili svoj posao odgovorno - kazao je ministar dodajući da je dobro što osim kardiološke intenzivne njege nijedan drugi odjel ili sala za intervencije nisu pogođeni događajem. Najavio je  da će liječnici snositi zakonsku te strukovnu odgovornost. Najteža strukovna kazna koja im prijeti, ako ih šef prijavi Liječničkoj komori, je gubitak liječničke licencije.

Od 128 zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji, 28 je liječnika, a ostali su drugo medicinsko osoblje (sestre, tehničari...). Ministar ističe da zdravstveni sustav time nije ugrožen.

- Apeliram na sve naše kolege da se ponašaju odgovornije. Kolege će snositi zakonsku odgovornost i bit će sankcionirani unutar naših strukovnih organizacija. Nadam se da je ovo izuzetak. Najveći dio zdravstvenih radnika radi požrtvovno i služe našem narodu. Nadam se da ovo neće narušiti povjerenje u cijeli sustav - dodao je ministar.

VIDEO Kako pravilno oprati ruke i zaštititi se od virusne i bakterijske infekcije?

Komentara 20

SA
sargu123
19:53 17.03.2020.

Oduzmite im licencu. Sustav može i bez njih a oni nek idu raditi na bauštelu.

ČV
čača vrati se
20:01 17.03.2020.

oduzeti licencu i tri do pet godina pržuna

Avatar Golum
Golum
20:05 17.03.2020.

Vjerujem da su to doktori balavci a licebcu im uzeti i nek idu postavljati rigips.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije