Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
organizacijski problem

Beroš o nedostatku radiologa: 'Očekujem da pacijentima žurno bude osigurana medicinska usluga'

Ministar Beroš obišao je KBC Rijeka
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
04.05.2021.
u 13:45

Beroš ističe kako pacijenti ne smiju biti uskraćeni za usluge zbog organizacijskih problema niti zbog međuljudskih odnosa

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je u utorak da je rješenje za akutne probleme nedostatka radiologa u KBC-u Sestre milosrdnice i u Klinici za tumore na upravi KBC-a i kako očekuje da svim pacijentima bude žurno osigurana odgovarajuća medicinska usluga. 

"Rješenje za akutne probleme nedostatka radiologa u KBC-u Sestre milosrdnice i u Klinici za tumore, koja je u sastavu te zdravstvene ustanove, na upravi je KBC-a i očekujem da svim pacijentima žurno bude osigurana odgovarajuća medicinska usluga, posebno onkološkim bolesnicima i onima s drugim težim oboljenjima", poručio je Beroš.

Istaknuo je da pacijenti KBC-a Sestre milosrdnice moraju biti iznad organizacijskih problema ustanove. 

Beroš ističe kako pacijenti ne smiju biti uskraćeni za usluge zbog organizacijskih problema niti zbog međuljudskih odnosa.

"Takva moja jasna poruka upućena je ravnatelju i svim njegovim suradnicima odgovornima za upravljanje svim procesima u bolnici. Problem mora biti riješen", poručuje ministar Beroš. 

Pojasnio je da telemedicina daje mogućnost da se usluge, kao što su radiološki nalazi, očitavaju za potrebe više zdravstvenih ustanova na jednom mjestu te da postojeći broj radiologa može opslužiti sve potrebe bolnica i zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj.

Kaže i da je za jedan dio specifičnih specijalističkih očitanja nalaza potrebna nazočnost radiologa u samoj zdravstvenoj ustanovi kod dijagnostičkog pregleda, ali veći dio nalaza moguće je očitati “na daljinu” zahvaljujući tehnološkim mogućnostima prijenosa informacija između ustanova.

Beroš ističe da je dugoročno rješenje problema nedostatka radiologa upravo poticanje prijenosa informacija između ustanova i očitavanje nalaza “na daljinu”, čime se dobiva na brzini i učinkovitosti te povezanosti više stručnjaka u razmjeni informacija i mišljenja, kao i na optimalizaciji troškova.

Kaže da u Hrvatskoj imamo sve više radiologa mlađe generacije s iskustvima rada u kliničkim centrima i zdravstvenim ustanovama koji mogu biti jezgra za stvaranje takvog sustava rada po uzoru na zemlje s razvijenijim i naprednijim zdravstvenim sustavima.

"Stvaranje učinkovitog sustava radioloških usluga na razini cijele zemlje, koji bi mogao učinkovito, kvalitetno i financijski racionalno pružati usluge za veći broj zdravstvenih ustanova koje se susreću s nedostatkom kadrova poput radiologa, a što je isplivalo na površinu u KBC-u Sestre milosrdnice, neophodan je korak u rješavanju ovakvih i sličnih problema", naglasio je.

Ističe da je kao ministar zdravstva već "potaknuo određene aktivnosti na stvaranju mogućnosti za organizirano pružanje radioloških usluga na tragu iskustava drugih zemalja, čija su se rješenja pokazala učinkovitima i ekonomski opravdanima, a primjerena su našim potrebama i mogućnostima.

VIDEO Peđa Grbin o opozivu Vilija Beroša

Komentara 9

AF
AfganistanskiHrvat
14:10 04.05.2021.

I ja očekujem zgoditak na lotu već 60 godina pa ništa. Očekuj i dalje.

PV
prcko.vita
14:32 04.05.2021.

I ja očekujem da plovim bijelom lađom sa Severinom, pa ništa od toga.

BR
Breoxs
13:58 04.05.2021.

Morati će maknuti dr.Zadravec! Naći joj bolje mjesto, novu sredinu i tamo neka polako gradi međuljudske odnose! Navukla je bijes na sebe i tu joj više nema pomoći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije