Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI ZABILJEŽENI SLUČAJ

Beroš o majmunskim boginjama: Zaraženi ima blagi oblik bolesti, pušten je kući

Ministar zdravstva Vili Beroš uoči sjednice Vlade komentirao reformu zdravstva
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/2
24.06.2022.
u 10:09

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kazali su kako trenutačno ne postoji sumnja da ima još slučajeva zaraze u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj je jučer zabilježen prvi slučaj majmunskih boginja. Ministar zdravstva Vili Beros je potvrdio za Večernji list da je za sada to jedini oboljeli od majmunskih boginja te da je kod kuće u izolaciji i ima blage simptome.

- Struka je tako procijenila - odgovorio je ministar za 24sata  na pitanje kako to da nije bilo hospitalizacije kao u slučaju prvog zaraženog od korone u veljači 2020., koji je također imao blage simptome.

Rekao je kako su epidemiolozi postupili po pravilima struke, pacijentu su dane upute te nema, napominje, veće opasnosti od širenja.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kazali su kako trenutačno ne postoji sumnja da ima još slučajeva zaraze u Hrvatskoj.  

- Radi se o importiranom, uvezenom slučaju. Oboljela osoba ima blagu kliničku sliku. U izolaciji je kod kuće. Trenutačno nema sumnji na druge slučajeve u RH, odgovor je HZJZ-a.

Upitani kako je otkriven ovaj slučaj odgovaraju kako se oboljela osoba obratila kliničaru na pregled zbog simptoma te je postavljena sumnja na majmunske boginje, koje su kasnije potvrđene i PCR-om.

Što su majmunske boginje

Majmunske boginje su virusna bolest uzrokovana virusom koji je sličan virusu velikih boginja, ali se ne širi među ljudima tako efikasno i manja je smrtnost nego kod velikih boginja.

Prirodni rezervoar virusa najvjerojatnije su neke vrste vjeverica i drugih glodavaca u divljini u zemljama centralne i zapadne Afrike. Iako se bolest zove majmunske boginje, izgleda da majmuni nisu rezervoar virusa, već se slučajno zaraze, kao i čovjek, u kontaktu s drugim životinjama i njihovim izlučevinama. Bolest prelazi na ljude u kontaktu s izlučevinama bolesnih životinja putem sluznica ili oštećene kože čovjeka. Također, može se prenijeti ugrizom ili ogrebotinom bolesne životinje. Više o toj bolesti, pročitajte OVDJE.

Bernard Kaić o majmunskim boginjama: 'Nema mjesta za paniku i strah!'

 

Ključne riječi

Komentara 3

GZ
Glas za hdz=glas za pupovca
11:14 24.06.2022.

Jadničak ugroženi.

Avatar Dars
Dars
10:43 24.06.2022.

Zašto nam se ne kaže tko oboljeva i kako se prenose majmunske boginje. Zašto se toliko štiti tj promovira ta 1% manjina sa devijantnim seksualnim odabirom?

NN
novo nenormalni
10:48 24.06.2022.

Jasna je panika od majmunskih boginja među zagovarateljima strogih epidemioloških mijera

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije