Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dug 6,5 milijardi kuna

Beroš o rješavanju dugova bolnica: Iz plaća bi se moglo povećati izdvajanje za zdravstvo

Zagreb: Stožer nezadovoljan te nakon 1. travnja donosi nove mjere
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
30.03.2021.
u 18:39

Dug za lijekove popeo se na 6.5 milijardi kuna. Medika i Oktal Pharma obustavile isporuke bolnicama

Ono što se dugo najavljivalo danas se i dogodilo – obustavljena je isporuka lijekova bolnicama. Najveća hrvatska veledrogerija Medika prekinula je isporuku lijekova za 64 bolnice zbog duga od 2,1 milijardu kuna, od čega su 1,4 milijarde kuna dugovi bolnica, a ostatak dug za lijekove na recept. Medika svakodnevno isporučuje robu u vrijednosti od oko pet milijuna kuna, od toga neke lijekove isporučuje jedina u Hrvatskoj, no danas bolnicama nije isporučila nijednu kutiju. Medika nije jedina. 

Traže bar 3,5 milijardi kuna

– Više od 30 bolnica već sada ima limitiranu isporuku ili potpunu obustavu. Za sada je riječ o bolnicama koje imaju više od 300 dana dugovanja, ali ako se zbog blokada prelije promet iz drugih veledrogerija, onda će se svakodnevno razmatrati novi limiti i obustave – rekao nam je Ivan Klobučar, predsjednik uprave Oktal Pharme.

Premijera Andreja Plenkovića, međutim, to ne zabrinjava. Situaciju je nazvao uobičajenom. – Uvijek uoči izbora ili blagdana veledrogerije složno krenu tražiti sredstva. Mi smo o tome s njima razgovarali, ministar zdravstva i ministar financija će održati sastanak s njima i bit će im isplaćena određena sredstva u sljedećim danima – izjavio je Plenković.

Ministar Beroš za srijedu je najavio sastanak u Ministarstvu zdravstva na kojem će se razgovarati o mogućem transferu iz državnog proračuna.

– Siguran sam da će se pronaći rješenje na dobrobit naših građana koji ni u kojim okolnostima ne smiju i neće ostati bez lijekova – poručio je Vili Beroš.

Bolnice probijaju rokove plaćanja kontinuirano već 25 godina, no sada se ukupni dug popeo na rekordnih 6,5 milijardi kuna i premašuje četiri posto državnog budžeta. Samo od prosinca do kraja veljače narastao je za više od 900 milijuna kuna, a čak 20% bolnica od početka godine potpuno je prestalo plaćati lijekove. Više se puta tijekom godina financijskim injekcijama vatrogasno smanjivao problem, međutim nikad nije sustavno riješen, a u pandemijskim uvjetima dodatno se produbio.

Kvalifikacija kako “veledrogerije prijete” neprihvatljiva je za Dianu Percač iz HUP-ove Koordinacije veledrogerija. Zbog nelikvidnosti države “rone na dah” i ugroženo je njihovo poslovanje, kaže, a netočno je i da biraju trenutak kad će djelovati. – Mi neprekidno upozoravamo na dug. Posljednji put sastali smo se s predstavnicima resornih ministarstava u studenom, a konstantno svaki mjesec šaljemo svježe brojke i molbu za sastanak kako bismo došli do sustavnog rješenja. Sustav je na ovaj način neupravljiv. U srpnju prošle godine ministar Beroš najavio je radnu skupinu koja će se baviti nastajanjem duga i njegovim stavljanjem pod kontrolu, međutim ništa od toga ni danas – kaže nam Diana Percač. Veledrogerije su početkom ovog mjeseca tražile barem dvije milijarde kuna za dugove bolnica i 700 milijuna kuna za dugove ljekarnama. U međuvremenu su dugovi narasli pa sada traže dvije i pol milijarde na ime duga bolnica te još milijardu kuna za ljekarne.

Indirektno poskupljenje

Međutim, i u srijedu će se u najboljem slučaju opet ponuditi neko vatrogasno rješenje. Za cjelovito rješenje nužna je ozbiljna reforma zdravstvenog sustava. Kad bi cjelovita reforma jamčila održiv sustav, ministar Marić bi se zadužio i jednokratno platio te dugove, to je više puta rekao. Ovako ili onako, platit ćemo je sami. Da se to iščitati iz odgovora ministra Beroša, koji je u dugoročnom kontekstu spomenuo da su “neminovni reformski potezi”. Upitan znači li to poskupljenje zdravstvenih usluga, odvratio je “ne direktno” te dodao: “Mogao bi se povećati stupanj izdvajanja iz naših plaća.”

VIDEO Plenković, Beroš i Jandroković se cijepili AstraZenecom: "Svaki cijepljeni pojedinac pridonosi zaštiti populacije"

Komentara 83

DU
Deleted user
17:12 30.03.2021.

Ne možemo mi zaraditi koliko kradezeovci mogu ukrasti niti kradezeovci mogu ukrasti koliko im se na ispovijedi i izborima može oprostiti.

DU
Deleted user
17:15 30.03.2021.

Ovaj socijalni model zdravstvo dostupno svima uz ovako korumpirane politicare gdje novci cure na sve strane ne bude jos dugo.

Avatar Kupujem izbore COVID dodatkom
Kupujem izbore COVID dodatkom
17:18 30.03.2021.

Bravo genijalci. Porezni obveznici će platiti vaše dugove. Mi. Ma bravo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije